IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как върховенството на закона на Меркел раздели Европа

Германия заслужава признание за разрешаването на безизходицата с новия бюджет, но носи отговорност и за създаването на същия този проблем

10:59 | 18.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Този ангажимент, който постепенно се задълбочава през последните 20 години, създаде взаимозависимост, която е невъзможно да се игнорира от политиците нито в Будапеща, нито в Берлин.

Членовете на партията на Меркел тихо признават, че ако не беше зависимостта на автомобилните компании от Унгария, Германия отдавна щеше да помете Орбан. Вместо това те избраха да го толерират и да си затварят очите за това, което Орбан и неговите съюзници правят с унгарската демокрация, като същевременно се опитват да игнорират постоянните провокации на служители на унгарската управляваща партия Фидес.

Последният тест за това търпение дойде в сряда вечерта, тъй като лидерите на Европейската народна партия (дясноцентристката група в Европейския парламент, към която принадлежат както партията на Меркел, така и Фидес) трябваше да решат дали да изгонят ръководителя на делегацията на Фидес Тамас Дойч. Той сравни коментарите на лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер относно Унгария и Полша с лозунгите на Гестапо.

Както обикновено, ЕНП реши да не действа строго и вместо това отне на Дойч правото да говори в пленарната зала от името на ЕНП и му забрани да заема официални длъжности, представляващи групата, "докато не бъдат взети допълнителни решения“. Това е игра, в която Меркел предпочита да участва и ще отлага гласуването докато може, казва германски евродепутат.

Полският евродепутат Роза Тун, чиято партия "Платформа" принадлежи към ЕНП, иска Фидес да бъдат изгонени, но казва, че в крайна сметка това зависи от германците, които съставляват най-голямата делегация в групата. "Те имат много специално отношение към страните зад Желязната завеса", посочва тя. „Никой няма толкова търпение към Полша, колкото германците ... Те направиха толкова много зло на тази страна. Те се чувстват зле“, допълва тя.

Каквото и в крайна сметка ЕНП да реши за Фидес, действителността едва ли ще се промени. И Фидес, и „Право и справедливост“ ще продължат да се движат по ръба на бръснача по отношение на върховенството на закона и демокрацията, докато Германия ще продължи да протестира, като същевременно прави оживен бизнес в региона. Големият компромис, който Меркел постигна с Унгария и Полша миналата седмица, вероятно ще забави влизането в сила на принципите на върховенството на закона до следващите общи избори в Унгария. Междувременно сделката ще позволи на парите от бюджета на ЕС да текат безпрепятствено към Унгария, което ще помогне на Орбан да затвърди властта си за друг мандат.

С други думи, Меркел всъщност не спаси Коледата на Европа. Орбан я открадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"чудесата" на бабиерата приключват на 20 януари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още