IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как върховенството на закона на Меркел раздели Европа

Германия заслужава признание за разрешаването на безизходицата с новия бюджет, но носи отговорност и за създаването на същия този проблем

10:59 | 18.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Има и друга динамика. Предвид собствената си история на израстване в комунистическа Германия и свидетел на нейната демократична трансформация, Меркел не може да повярва, че Унгария и Полша наистина ще се опитат да върнат часовника назад и да ограничат основните права, твърдят запознати.

„Никога не е очаквала Орбан да стигне толкова далеч“, казва един от политическите съюзници на Меркел. Това е така, защото унгарецът е част от политическата вселена на Меркел още откакто тя се присъедини към кабинета на Хелмут Кол в началото на 90-те години. За поколение германски консерватори Орбан, който описва Кол като свой наставник, олицетворява победата на демокрацията над комунизма. Унгарският лидер беше знаменосец на консерваторите на изток, роля, която той настоява, че все още играе.

„Нашето християнско-националистическо правителство в Унгария заема горе-долу същата идеологическа позиция като ХДС при Хелмут Кол“, каза наскоро Орбан пред германския седмичник „Die Zeit“.

Същото не може да се каже за жената, която той нарича „Анджела“ и която поздравява с традиционна целувка на ръка. Отношенията между двамата останаха приятелски дори след като Орбан, който се върна на власт през 2010 г. след няколко години в опозиция, започна да бърка в конституцията на Унгария, за да укрепи властта на своята партия Фидес.

Връзките им не се влошиха чак до решението на Орбан през лятото на 2015 г. да изпрати хиляди бежанци от Сирия и Афганистан в Австрия и Германия. Това отприщи криза, която разтърси ЕС из основи.

За разлика от Орбан и Унгария, Меркел няма история с управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ и нейния лидер Ярослав Качински. В канцеларията на Меркел фактическият лидер на Полша се разглежда като идеологически и непредсказуем. Това помага да се обясни защо Меркел, която награждава прагматизма, поддържа по-въздържана позиция както към партията, така и към Качински, откакто пое властта през 2015 г.

Взаимозависимост

По-непосредствената причина, поради която Меркел възприема практически подход към източните си съседи, е, че това е добре за германския бизнес. Задкулисната роля на германския бизнес често се губи в обсъжданията на Брюксел за европейските ценности и значението на опазването на върховенството на закона.

След падането на Берлинската стена германската индустрия превърна Централна Европа в своя цех, като инвестира повече от 30 млрд. евро само в Полша. За големите германски производители на автомобили, като VW и Daimler, както и за по-малко известни компании, като производителя на лодки HanseYachts, регионът се превърна в неразделна част от производствената база. Mercedes обяви плановете си да произведе ново електрическо превозно средство на юг от Будапеща в град Кечкемет, където ще инвестира над 140 млн. евро. BMW, Audi и гигантът за авточасти Robert Bosch също са големи инвеститори в Унгария.

Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"чудесата" на бабиерата приключват на 20 януари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още