IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън трябва да действа като нов лидер във външен план

След четиригодишното си оттегляне като водач САЩ заварват един променен и променящ се свят

20:45 | 01.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият президент започна ударно мандата си. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Новият президент започна ударно мандата си. Снимка: Bloomberg

Поради това Байдън трябва бързо да приеме предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за „нов трансатлантически дневен ред“. Китай току-що сключи инвестиционен договор с ЕС. Прочуване, направено от Европейския съвет за външни отношения, показва голямо мнозинство в 11 европейски държави, на прогнозиращите, че Китай вероятно ще бъде „по-голяма сила от САЩ“ до 10 години.

Байдън трябва да ускори преговорите за споразумение между САЩ и ЕС, което трябва да обхваща не само въпросите за търговията и инвестициите, но и задълбочено сътрудничество за зелено бъдеще, споделен ангажимент за расова и полова справедливост и рамка за управление на дигиталния свят. Много страни, начело с Китай и Русия, провъзгласяват своя цифров суверенитет, създавайки вътрешен интернет. Ако САЩ и ЕС се споразумеят за общи правила и норми за отворен и сигурен интернет, който защитава дигиталните права, те биха поставили основата на новия ред през 21 век.

И накрая, Байдън трябва да даде приоритет на глобалните проблеми пред съревнованието между великите сили. Конгресът и някои от неговите съветници са естествено фокусирани върху държави и региони. Но акцентът на Байдън върху климата и здравето (във вътрешен план) - въпроси, при които той търси решения, които също могат да осигурят силна и устойчива икономика - трябва да ръководи и външната му политика.

Байдън не се нуждае от убеждаване относно климатичните промени. Първата му партида назначения включваше Джон Кери като климатичен пратеник за националната сигурност. В допълнение на връщането към Парижкото споразумение, новият президент вече отмени разрешителните за нефтопровода Keystone XL, предназначен за транспортиране на канадски петрол до американските рафинериите в Мексиканския залив.

Глобалната здравна дипломация е също толкова важна в борбата с пандемията. Тъй като вирусът, причиняващ Covid-19, мутира, единствено националните стратегии за ваксиниране няма да сработят. Ако развиващите се страни останат затворени заради пандемията или в икономически колапс, глобалната икономика няма да се възстанови. Нещо повече, здравната дипломация дава превес на интересите на САЩ спрямо чуждите: стартирането на специален президентски фонд от Джордж Буш-младши за борба със СПИН постигна повече за репутацията на Америка в Африка, отколкото много други директни усилия за отслабване на китайското влияние на Черния континент.

Ако съдим по историята, без значение какви приоритети си поставя Байдън, по света ще има спънки. Северна Корея може да изстреля ракета; Владимир Путин би могъл да предприеме някоя авантюра, за да отвлече вниманието на руснаците от антикорупционните усилия на Алексей Навални; Китай може и ще затегне хватката върху Хонконг. Близкият изток все още е пълен с изненади, а Венецуела се превръща във фалирала държава. Когато настъпи кризата, Байдън ще отговори със сила и компетентност. При определянето на курса си обаче той трябва да претегля рисковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
вицове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Байдън трябва да действа като нов лидер във външен план Трябва 1 - да умреш. Всичко друго е по желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още