IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантьорството се изправя пред вълна от фалити след края на блокадите

ЕК ще се опита да накара правителствата на страните от ЕС да планират и координират въвеждане и отмяна на мерки с цел повече предвидимост

08:30 | 20.02.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Клер Бъри от здравния отдел на Европейската комисия коментира, че едно от най-трудните неща за този бизнес е приспособяването към всички промени в политиката. „Това, което политиците трябва да търсят, е да се опитат да създадат известна предсказуемост и яснота за случващото се“, казва тя.

С поглед към следващите месеци Комисията ще се опита да накара националните правителства да координират и планират възможно най-много. „Дори ако страните членки пристъпят към вдигане на блокадите по различно време, въпреки това трябва да се уверят, че предприетите от тях стъпки са направени по подобен начин“, допълва Бъри.

От една страна, правителствата се опитват да дадат подкрепа на много хора, засегнати от блокадите. Въздействието не се усеща само от собствениците на барове и ресторанти. Това засяга сервитьорите, готвачите и хората, които доставят храна на тези заведения. Последната категория е огромна верига за създаване на стойност, при която се наблюдава внезапно и драстично забавяне.

Петер Шмит, ръководител по международните въпроси за профсъюза на храните, напитките и кетъринга (NGG), заявява, че тъй като има толкова обширна верига за създаване на стойност, ЕС трябва да разгледа усилията за възстановяване по системен начин.

„Добрата новина е, че по време на кризата хранителният сектор не допусна празни рафтове“, казва той. „За сектора на хранителните услуги обаче това е катастрофа. Така че въпросът е как да се справим с тази криза, докато нещата са все още под контрол. Следващата стъпка е да помислим как можем да направим този сектор по-устойчив“, допълва той.

По думите му според синдиката, който той представлява, малките и средни предприятия трябва да получат по-голяма подкрепа. Тези работници са много по-засегнати, отколкото в други сектори, защото това е сектор с ниски заплати, затова подкрепата за тях и за предприятията трябва да е 100%, подчертава Шмит.

Поарие допълва, че най-важното съображение при отварянето през следващите месеци ще бъде последователността. „Трябва да създадем комуникационен поток, който да е стабилен и хармонизиран доколкото е възможно, с правилната перспектива кога ще бъде възобновяването и какви са стъпките и етапите“, допълва той.

Ищван Уйхели, левоцентристки унгарски евродепутат, който също говори на събитието, каза, че координацията през следващите месеци ще бъде от ключово значение за успешното отваряне. Според него индустрията и обществото вече са на края на търпението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 7
ratten
преди 3 години
пристигна дядя и осветли цялата обстановка с мъдро умозаключение.и 5 копейки радостно звъннаха в джобчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ресторантьорството се изправя пред вълна от фалити след края на блокадите Това беше целта на упражението, говедата да преживят само в МакДоналдс подобие на храна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
чай кви талибани? прадедо им на тия с камионите може и да е бил талаибан, ама тия са си чисти европейци. европейците самички си ги вършите тези работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Всъщност не, но вероятно талибаните точно това си мислите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
мисля, че европейците така се забавлявате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Може действително да е станало малко скучно напоследък, но не съм убеден, че точно твоята представа за забавления особено ми допада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
Улиците празни - няма кой да прегазиш с камион или да изпозастреляш масово.Кръчмите празни - и да гръмнеш бомба само стъкларии..1 заложник не можвш да вземеш... егати скуката в тая европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още