IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл трябва да охлади пазарните очаквания, без да предизвика паника

Управителят на Фед трябва да опровергае допускането на инвеститорите, че евтините пари ще се запазят за неопределено време

11:30 | 14.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джей Пауъл има трудна задача. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джей Пауъл има трудна задача. Снимка: Bloomberg

Но това са доста неясни цели. Те също така се движат. В сряда Пауъл също подчерта, че 2 процента вече не са горна граница за инфлацията, а средна цел, което означава, че иска инфлацията да надвиши това ниво за известно време.

Така излиза, че зависимостта от данните е дискреционна, наравно с тази от времето. И тъй като инвеститорите винаги жадуват за сигурност за бъдещето - дори повече от ниските лихви - това насърчи спекулациите. Оттук космическите цени на активи като биткойна и бумът на финансови структури като компаниите за придобиване със специална цел (SPAC).

Привържениците на разхлабената монетарна политика може да отвърнат, че тази пазарна мания е цена, която си струва да се плати, за да се инжектира малко инфлация в икономиката - което, както подчерта Пауъл в сряда, помага на бедните. Ръководителите на Федералния резерв се опасяват също, че преждевременните усилия за спукване на пазарния балон ще повторят паниката от 2013 г., когато Бен Бернанке, тогавашният председател на Фед, намекна, че количественото облекчаване може да приключи.

Пауъл не спомена за затягане в сряда. Очевидно призракът от опита на Бернанке го преследва. Както последният призна преди три години с трогателна честност: „Паниката от 2013 г. остави белези върху всеки, който по това време работеше във Федералния резерв.“

Една горчива ирония относно настоящата политика на Фед е, че дори Пауъл да се надява да помогне на бедните американци, евтините пари всъщност увеличават неравенството, като повишават стойността на активите, държани от богатите. Друга ирония е, че усилията на Пауъл да избегне пазарна паника сега може да доведат до по-голяма по-късно. Пауъл е сред хората, които изглеждат в добра позиция да осъзнаят това.

През март 2013 г., когато Пауъл беше нов член на Борда на директорите на Фед, той предупреди Бернанке, че неподаването на знак от централната банка за край на разхлабената монетарна политика кара инвеститорите да правят рисковани залози.

След това, през юни същата година, той заяви, че макар рязката промяна в политиката да може да предизвика сътресение на пазара, също така би било пагубно „ако инвеститорите заключат, че сериозното обмисляне на редукция в количественото облекчаване се отлага за неопределено време“. Той каза тогава: „Намираме се в ситуация, в която сме на покрива и няма безопасен изход. Трябва да скочим."

Пауъл трябва да се вслуша в собствения си съвет. Не бих казала, че Фед трябва да „скочи“ веднага, затягайки политиката, или пък да заплаши, че ще го направи. Пазарната паника от 2013 г. показва опасността от резки и нетактични приказки.

Въпреки това Пауъл трябва да намери стълба за слизане от „покрива“. Той трябва да опровергае допускането на инвеститорите, че евтините пари ще се запазят за неопределено време или че политиката на Фед е еднопосочен залог. В противен случай опитите му да прогони призрака от 2013 г. в крайна сметка ще създадат ново чудовище под формата на още по-голяма пазарна истерия, много по-застрашителна от миналия път - особено ако инвеститорите са били успокоявани, че Фед никога няма да „скочи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 3 години
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!Забавна, смешна статиес! Защо имаше "растеж"? ФЕД ПЕЧАТАШЕ БЕЗОГЛЕДНО и ефтините пари отиваха в сметките на свръхбогатите - по закон. те имали бизнеси и създавали работни места7 ЗЕМИ ТЕЗ МИЛЯРДИ БЕЗ УСИЛИЕ. И! *** *** ги инвестираха в стартъпи, криптовалути, "зелена енергия". Масите зимаха кредити за ежгедневни разходи и хлеб. Ама имало балони! Е,нищо, като има балон, правиме си Цепелин и накрая имаме стада розови слонове летящи в небето. така красиво летът, че правителството ПОСТОЯННО ИМ ОТПУСКА СТИМУЛИ да продължават да го прават. на тълпата се казва7 зяпай у слона и мисли как ше ти го нацепи, ако падне върху гъзъ ти! ТАЗ СХЕМА ПОНЦИ можеше да продължги добезкрай. богатите си живуркат яко, президентлето им печати пари и им ги налива докът спът. найс, а. Масите: хипнотизирано вперили поглед у слоновете. ОБАЧЕ! НЕЯСНО КОЙ И НЕЯСНО ЗАЩО ТИ МОНТИРА НЕКОЙ КАТ БАЙ ПЪН НА БУТОНА. Дето не само бръщолеви, но май ше спира кранчето към богатите от страх да не го погнат черните гетисти с важните животи. Бай Пън е пръта в системата. сега, фед нека си приказва. Фигурата на розовия слон, летящ в небето и усилията му да поддържа таз илюзия за очите на тълпите са довели до ЗАГУБА НА ВЛИЯНИЕ И ЛИПСА НА ПЕЧЕЛИВШ ХОД. ОСОБЕНО ТАКЪВ, ЗАПОВЕДАН ОТ БАЙ ПЪН. А, да, има един: войната и геноцидът. Ама пък, демократите, тези велики хуманисти, отричат, че ше прават точно това.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още