IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън трябва да укрепи отслабената при Тръмп финансова система

Кризата с коронавируса показа, че реформата трябва да продължи в посока устойчивост, справедливост и защита на потребителите

21:11 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Без съмнение подобен екстремен икономически шок щеше да изисква правителствен отговор при всякакви обстоятелства. Но една по-силна система щеше да се нуждае от по-малко драстично лечение при извънредната ситуация. Нов натиск върху финансовата стабилност може да възникне в кратки срокове или по неочаквани начини. Настоящата политика на изключително ниски лихвени проценти вдигна цените на активите и евентуалното обръщане на този процес може да създаде проблеми. Ролята на новите финансови платформи за предизвикване на пазарни манипулации и спекулативни балони - пример е манията по GameStop - е друга опасност. Системите, които имат силни основи, могат да се справят с такива напрежения по-уверено. Такива системи са и по-добри в изпълнението на основната си икономическа функция, която е да се насърчава широко базираният просперитет.

Ето какво трябва да направи администрацията на Байдън:

Да създаде устойчивост. Да се изиска банките и всички съответни финансови институции да разполагат с достатъчно собствен капитал, така че стрес тестовете и спасяването от правителството да са необходими само в изключително редки случаи. Да се вдъхне нов живот на FSOC, като бъде овластен да оздравява слаби звена, където и да възникнат те. Да се отстранят недостатъците във фондовете на паричния пазар, които ги правят уязвими на тегления. Да се удвоят усилията - като консолидирания одит и отчетните стандарти за риска на Базел - за предоставяне на корпоративните ръководители и регулаторите на информацията, от която се нуждаят, за да забележат рисковете, идентифицират действията, смущаващи пазара, и да предугадят новите опасности за него.

Да защити потребителите. Да се укрепи CFPB, като му се предостави ясна власт върху всички потребителски финансови услуги (включително автомобилното кредитиране) и да се възстановете инициативите, премахнати при Тръмп - като усилията на бюрото за прекратяване на задължителния арбитраж и ограничаване на хищническите аспекти на бързите кредити. Да се обуздаят порочните практики за събиране на дългове, да се даде на хората по-голям контрол върху техните кредитни досиета, и да се регулират банковите овърдрафти като форма за кредитиране. Да се възстанови и разшири доверителната отговорност на Министерството на труда, за да се гарантира, че всички доставчици на финансови съвети поставят интересите на своите клиенти на първо място.

Да осигури справедливост. Да се разширят усилията за осигуряване на надеждни и евтини банкови сметки за всички американци. Да се предоставят на регулаторите и обществеността данни и правомощия, необходими, за да се гарантира, че финансовите институции спазват законите за честно кредитиране. Да се коригират изкривяванията в алгоритмите за кредитно оценяване. Да се увеличат федералните инвестиции в инициативи - като Фонда за развитие на общностите и програмата за микрокредитиране на малкия бизнес - насочени към предоставяне на кредити на групи с недостатъчно финансово покритие.

Назначенията на Байдън във финансовото ведомство и във финансовите регулаторни агенции сочат, че президентът като цяло споделя тези цели. Това е обнадеждаващо. Тези реформи трябва да се случат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още