IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ ще се завърне на три етапа

Дори когато това стане, Фед има достатъчно инструменти да я държи под контрол

09:10 | 07.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Напоследък твърдя, че на финансовите пазари в САЩ може би им предстои изненада под формата на по-висока от очакваната инфлация. Но нека бъда ясен: Това не означава, че тя ще излезе извън контрол или скоро ще подкопае възстановяването след пандемията, пише Бил Дъдли за Bloomberg.

Много фактори тласкат цените нагоре. Администрацията на Байдън и Конгресът подготвят голям пакет от фискални стимули, а Федералният резерв се стреми да осигури достатъчно монетарни стимули, за да изведе нивото на инфлацията над дългосрочната си цел от 2%. Междувременно постепенното облекчаване на социалното дистанциране трябва да освободи много задържано търсене на всичко, от ресторанти до пътувания и туризъм, което фирмите, засегнати от рецесията - много от тях ориентирани още към предпандемичната икономика - първоначално ще имат трудности да задоволят.

Така че инфлацията вероятно ще се повиши. Но нека не пресилваме нещата. Има и много причини да вярваме, че те няма да излязат извън контрол, поне не бързо.

Първо, икономиката все още е далеч от работа на пълен капацитет, точката, в която инфлационният натиск вероятно ще стане проблематичен. САЩ все още са на 10 милиона работни места от пълната заетост - разлика, която ще отнеме време, за да се запълни чрез връщане на обезсърчените обратно в работната сила.

Второ, инфлацията е бавен процес. Икономиката ще трябва да бъде гореща за дълго време, за да покачи значително инфлацията. Помислете какво бе необходимо за генериране на двуцифрената инфлация в края на 70-те години: първо разходите за Виетнамската война и програмата на Линдън Джонсън за Великото общество, след това контролът върху заплатите и цените на администрацията на Никсън, а по-късно и два големи петролни шока.

Трето, когато хората са свикнали с ниска инфлация, техните очаквания са добре закотвени. В тази ситуация е необходимо много, за да се променят техните очаквания и поведение. Работниците и бизнесът трябва да видят висока инфлация за известно време преди да започнат да очакват по-високи заплати и да искат по-високи цени, поставяйки началото на инфлационна спирала. На икономически език краткосрочната крива на Филипс е много плоска: инфлацията първоначално не се ускорява много, дори при много високи нива на заетост.

Четвърто, Фед разполага с инструменти, за да поддържа инфлацията под контрол. Дори инфлацията да се повиши малко над 2% за известно време, централната банка трябва само да затегне паричната политика чрез повишаване на краткосрочните лихвени проценти. Вярно е, че тя наля много пари в банковата система, купувайки ДЦК за трилиони долари и други ценни книжа, но може лесно да контролира каква сума се отпуска като заеми, като коригира лихвения процент, който плаща върху банковите резерви. Ето защо ръководителите на Фед се чувстват комфортно с настоящата си, изключително приспособителна политика. Притесненията, че бързият растеж на банковите резерви ще доведе до по-висока инфлация, са неоснователни.

Предстоящият инфлационен цикъл вероятно ще се развие на три етапа. През първия, тази година, годишният темп на инфлация ще се повиши с отпадането на месеците с по-високи цени непосредствено преди пандемията и с увеличаването на търсенето на услуги на фона на ограничено предлагане. Ръководителите на Федералния резерв сигнализираха, че няма да реагират на този ръст, тъй като смятат, че най-вероятно ще е преходен.

Вторият етап ще бъде връщането към пълна заетост. Това ще се случи много по-бързо от възстановяването след финансовата криза през 2008 г. Не само че краят на пандемията ще доведе до бърз ръст на икономическата активност, но и финансите на домакинствата, като цяло, са в много по-добра форма в сравнение с предходния бизнес цикъл. Въпреки че липсата на опит с възстановявания след пандемии прави прогнозите особено трудни, този етап може да отнеме година или две. През това време Фед постепенно ще сведе покупките си на активи до нула, но ще запази краткосрочните лихвени проценти непроменени.

Третият етап ще настъпи, когато икономиката достигне пълна заетост, а инфлацията е стигнала 2% и се очаква да продължи да се покачва. В този момент Фед ще започне да увеличава краткосрочните лихви. Процесът на затягане вероятно ще трябва да се случи доста бързо - може би със скорост от около 2 процентни пункта годишно - като се има предвид, че има дълъг път от почти нулевите лихви до ниво, което би направило паричната политика рестриктивна. Ако инфлационната изненада е по-голяма, Фед може да се наложи да действа още по-бързо.

В крайна сметка процесът трябва да остави лихвените проценти в САЩ по-високи, отколкото са били дълго време. Лошата новина е, че преходът вероятно ще бъде болезнен за финансовите пазари. Добрата новина е, че Фед ще има повече огнева мощ за борба със следващата рецесия.

Последна актуализация: 19:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
корабът потъва , само че под контрол ... вода ше има за всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 1 година
Ами яхвай камилата и бягай да защитаваш мюсулманските си братя от лошите християни бе ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Всичко се планира,и вируси,и кризи и инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 1 година
Дори когато това стане, Фед има достатъчно инструменти да я държи под контролПЕНТАГОНА има достатъчно инструменти да я държи под контрол...и то само при война с някакви амуджи, бягащи из пустинята, под която има американски нефт.Както и в Сирия все още се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още