IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 вероятно ще е по-добра за САЩ, но белязана от волатилност

Хората, които няма да могат да се възползват от иновациите, може да бъдат тласнати към неподчинение

11:03 | 19.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Настъпването на новата година на Таймс Скуеър в Ню Йорк. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Настъпването на новата година на Таймс Скуеър в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg

Съжалявам ако американците са очаквали 2021 г. да бъде облекчение след ужасите на 2020 г.: в началото си тя изглеждаше още по-зле. Статистиката за коронавируса, включително смъртните случаи, достига нови върхове. Разпространението на ваксини засега е провал. Метеж, приветстван от президента, пък достигна светая светих на Капитолия, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

Очевидният въпрос е дали лошите новини идват на вълни, като засега доказателствата потвърждават това.

Помислете за лошите икономически новини, които са относително недвусмислени. По отношение на възвръщаемостта на фондовите пазари волатилността се повтаря във времето, като е по-висока при мечи пазари. До известна степен лошото настроение е заразително, а и лошите фактори зад волатилността могат да бъдат взаимосвързани.

Разбира се, напоследък борсата се справя добре. Последните лоши новини са за политиката и общественото здраве, а не за корпоративните печалби. Фондовият пазар обаче е лесно измерим и може да предложи податки за това как са свързани помежду си по-широките социални процеси с течение на времето, като един очевиден извод е, че волатилността има тенденция да се самоподхранва, обикновено не по положителни начини.

Голяма част от неотдавнашните вълнения в Америка са свързани с президентството на Доналд Тръмп, което приключва на 20 януари. Съпътстващите ги нестабилности обаче няма просто да изчезнат. Възходът на Тръмп беше симптом на други социални процеси, които вече бяха излезли извън релси. Дори след като той слезе от сцената, определена група безотговорни мъже вероятно ще продължи да бъде източник на вътрешен тероризъм и размирици и те (доколкото се нуждаят от това) ще си намерят нови икони. Този проблем изглежда се изостря.

И макар социалните медии да имат положителен ефект върху междуличностните отношения, е трудно да се отрече, че те помагат при организирането на подобни протести и бунтове. Тази тенденция изглежда малко вероятно да избледнее в скоро време и ще предизвиква допълнителна нестабилност.

Друг проблем е това, което Брайън Каплън нарече „идеен капан“. Социалните изследвания показват, че в смутни времена хората са по-склонни да се обърнат към лоши идеи. Разорената германска икономика от 20-те и началото на 30-те години, например, доведе до подкрепа за нацистите.

Световната икономика, в по-нови времена, се представяше смесено след финансовата криза от 2008 г. Така че хората може да започнат да прегръщат по-лоши идеи, което от своя страна ще породи последваща нестабилност. Такъв цикъл може да се влоши с течение на времето, като вялото възстановяване от дълбоката рецесия вследствие на Covid-19 може да изостри това развитие. За вземането на решения просто не е добре, ако всички се чувстват раздразнени и стресирани.

Друга причина за притеснение относно корелираната волатилност е короанвирусът - не толкова като продължаващо безпокойство, а по-скоро като изпреварващ индикатор. SARS-1 и MERS са зад нас и се надяваме, че скоро това ще стане и с Covid-19. Но дори да се случи, изглежда, че повече хора (и животни) са уязвими към мутациите на вируса. Така че настоящата пандемия едва ли ще бъде последната и може би дори не най-лошата. Въпреки че ваксините са невероятен напредък, ние още нямаме способността да ги разпространяваме бързо и ефективно.

Говорейки за тези невероятни научни постижения, те са още една причина да се очаква корелираната волатилност да продължи. Въпреки всички добри новини съществува и риск тези иновации, включително изкуственият интелект и върховото биоинженерство, да влязат в употреба за предизвикване на хаос. Последната голяма вълна на открития, в началото на 20-ти век, даде на света реактивните самолети, радиокомуникацията и ядрената енергия - всичко те увеличаващи разрушителните сили на човечеството. В този смисъл не е трудно да си представим кибервойните и биологичните щамове да са основни проблеми през следващите няколко десетилетия.

Дори при липса на такива насилствени резултати е лесно да си представим как тези нововъведения разстройват социалните отношения и йерархии. Хората, които няма да могат да се възползват от плодовете на тези иновации, може да се почувстват още по-големи аутсайдери, което също да ги подтикне към нарушаване на обществения ред.

За щастие има и добри новини: останалата част от 2021 г. вероятно няма да бъде толкова лоша, колкото първите й две седмици. Има шансове както за икономическо възстановяване, така и за повратна точка в битката срещу Covid. Но няма да можем да се отпуснем задълго, защото някои от фундаменталните процеси сочат към по-нататъшна нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Сега Федералният резерв (Фед) чрез неправилен основен подход емитира долари. Причиняват се неограничени щети. САЩ пренебрегват злокобната процедура. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми да плаща щети от работата на Фед.Ако не се допускаше грешката при доларите, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.За устойчив обществен благодат е необходимо прекратяване на опасността от доларите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още