IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На хоризонта: Данъчните увеличения на Байдън

Wall Street Journal събира различни мнения за ефекта им

11:05 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Ето какво знаем досега за това как данъчното законодателство на Байдън може да засегне американците, пише Bloomberg.

Карл Смит: То е фокусирано върху богатите. Една от целите на данъчния план на Джо Байдън очевидно е да увеличи размера на данъците, които богатите американци плащат, без да налага нов данък върху богатството. По този стандарт - и няколко други, за които икономическите консерватори могат да бъдат благодарни - той успява.

Джо Носера: Това може да е възможност веднъж на век да се поправи капитализмът. САЩ трябва да си възвърнат онзи капитализъм, който съществуваше преди 80-те години, когато финансиализацията на американският бизнес - и убеждението, че Уолстрийт е единственото нещо, което е важно - започна. И може би опитът от пандемията може да начертае пътя.

Джаред Дилиън: Това може да спъне икономиката. Байдън наистина заплашва да направи прогресивния данъчен кодекс още по-прогресивен, като почти цялата увеличена данъчна тежест пада върху горните 2% от данъкоплатците. Това е проблем поради няколко големи причини. Една от тях е, че така биха се обезкуражили спестяванията, инвестициите и бизнес инициативата, което би могло да причини трайни икономически щети.

Майкъл Стрейн: Използвайте данъци, за да спасите околната среда. Ако облагате нещо, получавате по-малко от него. Така че нека облагаме нещо, от което искаме по-малко, като замърсяването. Данъците върху дохода означават по-малко доходи, което означава по-малко работа, спестявания и инвестиции. Така че нека облагаме потреблението, а не доходите.

Ноа Смит: Не използвайте данъците за финансиране на инфраструктура. За съжаление сенаторът Джо Манчин от Западна Вирджиния, влиятелен центрист, който може да даде решаващия глас, заяви, че всяка инвестиция в инфраструктура трябва да се финансира от увеличение на данъците, а не от допълнителни дефицити. Това е грешният подход. Точно трансформиращият тласък за зелена инфраструктура е нещото, което трябва да финансираме чрез заеми. Освен че е еднократен разход, той ще доведе до икономическа възвръщаемост от гледна точка на по-евтина енергия, която стимулира частния сектор, за много десетилетия напред.

Наташа Сарин: А какво ще кажете просто за събиране на 1 трилион долара, които вече са дължими? Президентът Байдън е изправен пред затруднение. Как може да реформира федералния данъчен апарат, за да увеличи държавните приходи? Един обещаваща опция: Дайте на Службата за вътрешни приходи необходимите ресурси, за да гарантира, че най-богатите плащат данъците, които вече дължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още