IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три сложни въпроса стоят пред американските инвеститори в момента

Те касаят контрола върху пазарите и тяхната волатилност, според Мохамед Ел-Ериан

18:07 | 24.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но ерозията в силата на Федералния резерв да поддържа доходността ниска и стабилна има ясния потенциал да разруши ликвидната парадигма, която е толкова изгодна за инвеститорите в акции и широк спектър от други активи, независимо от техния фундамент. Това би рискувало да заличи говоренето в стил няма алтернатива на акциите, докато заглушава стимулите за покупка от потоци, управлявани от модели, повлияни от дисконтирани парични потоци. Това би отслабило склонността за купуване на дъната и страха от пропускане на печалбите, които гарантираха, че отстъпленията на пазара се обръщат бързо и мощно.

Въпрос 3: Колко уязвима е икономиката на потенциални неблагоприятни ефекти от волатилните пазари?

Този въпрос говори директно за отговора на политиката на Фед - ако допуснем, че най-мощната централна банка в света не е приета от финансовите пазари.

Въз основа на текущите индикатори, рисковете от волатилните пазари вероятно ще бъдат чак на трето място след тези от Covid и дизайна на макроикономическите политики. По-конкретно, ако американската икономика не успее да постигне очакванията за растеж, които са все повече в диапазона от 6% до 7% през 2021 г., това по-вероятно ще бъде резултат от трета вълна на инфекции (както се случва в някои части на Европа и развиващия се свят) или поради политическо събитие.

Колкото и да мислих по тези три въпроса, не успях да изляза с определен отговор - и, мисля си, поради основателна причина, посочва Ел-Ериан. Отговорът включва двойното предизвикателство от предсказването на мисленето на Фед (в момента заседнало в режим на активна инерция) и пазарната психология (все още дълбоко обусловена от опита от последните няколко доминирани от ликвидност години). Казвайки това, очаквам следното, обобщава той:

Има значителен и нарастващ риск Федералният резерв да бъде по-малко способен да укроти пазара на облигации скоро, тъй като надеждните средства за това, като активния контрол върху кривата на доходността, идват със собствен набор от значителни рискове за функционирането на пазара, ефективните сигнали от цените и разпределението на ресурсите в посока производителност/растеж в цялата икономика.

С това парадигмата за изобилна и предсказуема ликвидност също може да бъде изложена на риск, потенциално подкопавайки възнаградителната вълна, върху която толкова много инвеститори сърфираха успешно.

И накрая, заплахата от неблагоприятни ефекти за икономиката изглежда ограничена, въпреки че разминаването между Wall Street и реалната икономика се увеличи съществено през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Моите дълбоки уважения към Ериан, но нищо сложно не стои пред американските инвеститиори. Нещата са много прости даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
по-фешън де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Три сложни въпроса стоят пред американските инвеститори в момента 1. Дали да сложат парите си в койни-мойни.2. Дали да си купят акции на гризани ябълки или тисли.3. Да се хвърлят от прозореца, както едно време откачилият им министътр с вик: руснаците идват!Е, може и китайците, ше е по-фепън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още