IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

България частично разхлаби противоепидемиологичните мерки и проведе избори в пандемия, в САЩ Джо Байдън представи мащабен инфраструктурен план

09:32 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Вотът е различен с това, че се провежда при извънредна обстановка, наложена заради заразата от COVID-19. Карантинираните лица, подали предварително заявление за подвижна избирателна секция, са посещавани по домовете от служители на изборната администрация. Снимка: БГНЕС/ЕПА/ВАСИЛ ДОНЕВ</em></p>

Вотът е различен с това, че се провежда при извънредна обстановка, наложена заради заразата от COVID-19. Карантинираните лица, подали предварително заявление за подвижна избирателна секция, са посещавани по домовете от служители на изборната администрация. Снимка: БГНЕС/ЕПА/ВАСИЛ ДОНЕВ

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира в интервю за телевизия Bloomberg въвеждането на дигитална валута, която може да бъде пусната до „средата на това десетилетие“, ако проектът получи зелена светлина това лято. „Трябва да сме сигурни, че го правим правилно - дължим го на европейците“, каза Лагард.

„Нека бъдем реалисти по този въпрос - целият процес според мен ще отнеме още четири години, може би малко повече“, прогнозира Лагард. Предстои ЕЦБ да публикува анализ с 8 хил. отговора на въпроси, които получи като част от обществените консултации относно потенциалното пускане на дигитална валута на централна банка. Той ще бъде изпратен до Европейския парламент и след това Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение в средата на тази година дали да продължи напред с практически експериментални стъпки. Второто решение дали да се пусне цифрова валута ще бъде взето от шест месеца до една година след това, каза тя.

Британската икономика се е възстановила по-добре от пандемията от коронавирус, отколкото се смяташе досега, намалявайки вероятността за двойна рецесия, показват данните за последните три месеца на 2020 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 1,3% между октомври и декември миналата година спрямо предходния тримесечен период в сравнение с по-ранната оценка за ръст от 1%, съобщи Службата за национална статистика.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха темпът на растеж да остане 1%. За цялата минала година брутният вътрешен продукт се е свил с 9,8%, не толкова рязко спрямо първоначалната оценка за спад от 9,9%. Въпреки това данните показват най-големия срив от повече от три века.

САЩ 

Администрацията на Джо Байдън планира да инвестира 2,3 трлн. долара в инфраструктура и в борбата с климатичните промени. Американският президент ще компенсира разходите с увеличаване на данъците за бизнеса, включително на корпоративния данък, който ще се вдигне от 21% на 28%.

Предложението предизвика опозиция - републиканците го нарекоха "рецепта за стагнация", а лоби групата Business Roundtable заяви, че подкрепя инвестициите, но е против увеличаването на данъците. Тези настроения са знак за предстояща тежка битка за плана, който се нуждае от одобрението на Конгреса. Байдън също така възнамерява да въведе всеобхватна социална реформа до лятото, която трябва да бъде и поне толкова скъпа. Тогава и частните активи трябва да бъдат засегнати, а хората с високи доходи трябва да плащат по-високи данъци.

В сряда Байдън първоначално се концентрира върху инфраструктурните планове - „хардуерът“, така да се каже, за преструктурирането на нацията. В детайли планът изглежда така:

Около два трилиона долара трябва да бъдат инвестирани за период от осем години. Две трети от тези средства следва да се влеят както в традиционната, така и в устойчивата инфраструктура. Ако всичко зависи от Байдън, САЩ не само ще модернизират транспортните си пътища и сгради, но и ще насочат страната към зелен енергиен преход.

Заявленията за държавна помощ при безработица в САЩ неочаквано се повишиха миналата седмица, но останаха близо до най-ниските нива от началото на пандемията, тъй като пазарът на труда е напът към пълно възстановяване. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми са се увеличили до 719 хил. през седмицата, приключила на 27 март. Това е с 61 хил. заявления повече от предходната седмица, показват данните на Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха заявленията да бъдат 675 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още