IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа: Залезът на една икономическа сила

За първи път в историята си в края на годината ЕС с неговите над 400 млн. жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай

08:00 | 14.04.21 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пустееща витрина на магазин в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пустееща витрина на магазин в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Провал в битката срещу вируса

В краткосрочен план решаващият фактор е политическото управление на здравната криза, което представлява най-голямото предизвикателство за икономиките след Втората световна война. Прилага се следната формула: Най-добрата програма за икономически стимули е ефективната и бърза имунизация на населението. Или още по-просто: „Политиката на ваксинацията е икономическа политика“, както заяви наскоро ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева.

А това вече насочва към най-належащия икономически проблем, с който се сблъскват европейците в момента. Кампанията за ваксинация започна вяло и тече бавно. Докато почти 40% от американците са получили първата си инжекция, в ЕС този дял е само 14%. В България с две дози са имунизирани малко над 114,5 хиляди жители, което ни поставя на едно от последните места в Европа. Според Bloomberg България може да се похвали с ваксинацията на 1,6 на сто от населението си.

Това съответства на имиджа на европейците като отворена търговска сила, която действа като гарант за един основан на правилата световен ред. Но това също така показва, че Европа досега не е успяла да се справи с глобалната реалност на нарастващия икономически национализъм, на който новият президент на САЩ Джо Байдън остава лоялен.

Ето защо третата вълна на пандемията ще засегне ЕС особено силно. Континентът се колебае от едно блокиране до следващото, а икономиката се срива.

Малки, некоординирани и неефективни пакети стимули

Като цяло Г-20 мобилизира невъобразимата сума от 16 трилиона долара за борба с кризата. Само на Германия се падат 1,5 трилиона долара от това. Много икономисти обаче не смятат европейските спасителни програми за достатъчни. Особено в сравнение със САЩ спасителните програми в Европа изглеждат почти джуджета.

Според изчисление на икономиста на Unicredit Ерик Нилсен американските мерки за стабилизация тази година възлизат на 2,8 трилиона долара. „За разлика от тях еврозоната планира само 420 милиарда евро за финансови инжекции тази година на национално и европейско ниво“, казва Нилсен.

Дори да добавите така наречените „автоматични стабилизатори“, като например системите за социално осигуряване, които смекчават последиците от кризата, в Европа се събират общо само 720 млрд. евро под формата на мерки за стабилизиране.

Това би запълнило само 70 процента от производствената пропаст в европейската икономика, изчислява Нилсен. В САЩ, от друга страна, кризисните фондове превишават разликата в производството два пъти и половина.

Ако Европа не действа скоро, континентът ще бъде изправен пред поредното „изгубено десетилетие“ със слаб растеж и по-висока безработица, в което ще продължи да губи надпреварата спрямо други региони на земята, предупреждава икономистът Нилсен. „Ето защо Европа трябва да преодолее разликата в производството чрез допълнителни финансови пакети. Понастоящем това е възможно само чрез националните бюджети“, казва той.

Цифров суверенитет? Просто една голяма илюзия

Дори само един бърз поглед към финансовите пазари показва какво е състоянието на „цифровия суверенитет“, който се рекламира шумно в Брюксел: Петте най-ценни компании в САЩ са на стойност почти 8 трилиона долара - и петте са технологични корпорации. За сравнение: Всички 30 компании от състава на германския борсов индекс Dax достигат до еквивалента на 1,8 трилиона долара.

В Европа топ 5 - само представители на старата икономика - струват едва 1,4 трилиона долара. „САЩ са лидерът в цифровата икономика. А това без съмнение е ключът към бъдещия растеж “, казва шефът на Ifo Клеменс Фюст.

Европейците изостават и по отношение на бъдещите технологии като изкуствен интелект, високопроизводителни чипове и квантови компютри. Европейската комисия току-що стартира технологична надпревара за наваксване, тя иска да започне „цифрово десетилетие“ и да превърне Европа в едно от водещите технологични места в света до 2030 г.

Това обещание обаче може да бъде спазено само ако държавите членки насърчават инвестициите и погледнат отвъд етаблираните индустрии. В момента не изглежда това да се случи скоро.

Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 3 години
Има отрасли в които Европа е лидер, френската козметика и парфюми, френските и италианска мода, дрехи и обувки, френските и италиански дизайн, коли, интериор, екстериор, мебели, сгради, въобще всичко в дизайн и ергономия, германските и италиански автомобили са предпочитани не самов европа а по цял свят, в Дубай се търсят ферарита, ламборгинита, мерцедеси, аудита, бугатита, руската богата класа също ги предпочита, средната класа пък предпочита vw, пежо... въобще основно европейски марки, в товарните превози в цял свят лидери пак са европа с камиони бусове и пикапи. Еърбъс е най-големия производител на самолети в света, по-качествени по-евтини самолети и по-голям пазарен дял. Лекарствените концерни може да не са на първо място, но са сред лидерите, шел, омв, ВР, шел има дори в щатите доколкото знам. Енергетиката на европа също е много силна. Френските ядрени централи, вецове и толоцентрали, сименс със проектите си в промишлено оборудване и енергетика. В мобилните комуникации нокия, моторола, ериксон, все още произвеждат по добро оборудване за 4-5g и диктуват стандартите. Европа първа постигна и за сега единствена успешен термоядрен управляем синтез, сащ, русия и китай, от 35 години работят също в тази насока, за сега без успех. Спциални сплави и материали европа все още е лидер, германия, швеция и франция. Металорежещи и металообработващи инструменти вие ми кажете кои са най-хубави... на прима виста толкова след малко ако се сетя ще добавя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
irish
преди 3 години
Американците живеят за да работят, а европейците работят за да живеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Изреди ги, хайде! То се вижда по фондовите борси колко са добри:D Всичко е стари лаври и старо минало. Европа е в тоталния си залез, това е епоха и време на Новият Свят. Занапред Европа ще се издържа основно от туризъм, затова искат да прокарат и зелена политика. Само виж университетите и научните постижения, прогресивно надолу. От супер сила и колониални държави е време за твърдо приземяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
и автомобила и ел мобила и хладилника първо са направени в Европа .. провери си информацията, първите полети са направени в Европа, първия реактивен самолет също.климатика изобщо не го споменавай, никъв пробив не е :)... щото знаеш ли къде е изобретен първия чушкопек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 3 години
Сегашната неправилна държавна употреба на евра причинява неограничени щети. Ръководството на Европейския съюз взима нови заеми за да плаща щети от съдбовната европейска грешка.При запазване на злокобната процедура еврозоната е със съдба на жертва.Ако не се допускаше неправилно ползване на евра, държавите от еврозоната нямаше да има сегашните дългове.Предстоящите щети в еврозоната са последици от неправилна държавна употреба на евра.В съответна държава, спасението от нови щети е възможно чрез подобрена държавна употреба на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не знам за засенчването, но допреди Брекзит, ЕС беше най-голямата иконимика.Има цели индустрии в които ЕС е пълен доминант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това не е вярно - стотици са примерите за европейски марки, които са най-добрите в света! Не ми се изрежда, много са.А относно измерването на стандарта в ЕС и САЩ - на мен ми харесва повече да живея в нетолкова голям дом от тухли, вместо в огромно талашитено бунгало, което го отнася първия ураган. Да, по-социалнста политика на ЕС прави хората по-спокойни, по-негладни за успех. Пък дори и да тръгнеш много да успяваш в ЕС, ще ти приберат хубав дял в данъци. Затова и ЕС и САЩ си имат предимства и нефостатъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
kmilchev
преди 3 години
ЕС като цяло е създаден и подкрепян от САЩ. Идеята е да имат хем да имат силен и надежден партньор, хем да няма възможност да бъдат "засенчени" от ЕС. А ако това стане, САЩ си имат многобройни финансови механизми за оказване на негативно влияние. Подобна е била и ситуацията с Япония през 80-те. Тогава Япония е изпреварвала САЩ в много направления. Очаквало се е да се превърнат в най-голямата икономика в света, но всичко приключва след поредица от финансови кризи и десетилетия на стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност всичко от изброеното е измислено в САЩ. Интернет, компютър, мобилен телефон, телевизор, хладилник, климатик, микровълнова печка, автомобил, самолет, хеликоптер и тн. А Мъск развива електрическия автомобил, който пак там е създаден. Виж ракетите обаче идват от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Не се споменава основната причина за това относително изоставане.А той е ненаситният стремеж на брюкселската бюрокрация към все по-голямо централизиране и устойчивият им уклон към планова икономика.Всички други причини са почти без значение в сравнение с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още