IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа: Залезът на една икономическа сила

За първи път в историята си в края на годината ЕС с неговите над 400 млн. жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай

08:00 | 14.04.21 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пустееща витрина на магазин в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пустееща витрина на магазин в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Провал в битката срещу вируса

В краткосрочен план решаващият фактор е политическото управление на здравната криза, което представлява най-голямото предизвикателство за икономиките след Втората световна война. Прилага се следната формула: Най-добрата програма за икономически стимули е ефективната и бърза имунизация на населението. Или още по-просто: „Политиката на ваксинацията е икономическа политика“, както заяви наскоро ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева.

А това вече насочва към най-належащия икономически проблем, с който се сблъскват европейците в момента. Кампанията за ваксинация започна вяло и тече бавно. Докато почти 40% от американците са получили първата си инжекция, в ЕС този дял е само 14%. В България с две дози са имунизирани малко над 114,5 хиляди жители, което ни поставя на едно от последните места в Европа. Според Bloomberg България може да се похвали с ваксинацията на 1,6 на сто от населението си.

Това съответства на имиджа на европейците като отворена търговска сила, която действа като гарант за един основан на правилата световен ред. Но това също така показва, че Европа досега не е успяла да се справи с глобалната реалност на нарастващия икономически национализъм, на който новият президент на САЩ Джо Байдън остава лоялен.

Ето защо третата вълна на пандемията ще засегне ЕС особено силно. Континентът се колебае от едно блокиране до следващото, а икономиката се срива.

Малки, некоординирани и неефективни пакети стимули

Като цяло Г-20 мобилизира невъобразимата сума от 16 трилиона долара за борба с кризата. Само на Германия се падат 1,5 трилиона долара от това. Много икономисти обаче не смятат европейските спасителни програми за достатъчни. Особено в сравнение със САЩ спасителните програми в Европа изглеждат почти джуджета.

Според изчисление на икономиста на Unicredit Ерик Нилсен американските мерки за стабилизация тази година възлизат на 2,8 трилиона долара. „За разлика от тях еврозоната планира само 420 милиарда евро за финансови инжекции тази година на национално и европейско ниво“, казва Нилсен.

Дори да добавите така наречените „автоматични стабилизатори“, като например системите за социално осигуряване, които смекчават последиците от кризата, в Европа се събират общо само 720 млрд. евро под формата на мерки за стабилизиране.

Това би запълнило само 70 процента от производствената пропаст в европейската икономика, изчислява Нилсен. В САЩ, от друга страна, кризисните фондове превишават разликата в производството два пъти и половина.

Ако Европа не действа скоро, континентът ще бъде изправен пред поредното „изгубено десетилетие“ със слаб растеж и по-висока безработица, в което ще продължи да губи надпреварата спрямо други региони на земята, предупреждава икономистът Нилсен. „Ето защо Европа трябва да преодолее разликата в производството чрез допълнителни финансови пакети. Понастоящем това е възможно само чрез националните бюджети“, казва той.

Цифров суверенитет? Просто една голяма илюзия

Дори само един бърз поглед към финансовите пазари показва какво е състоянието на „цифровия суверенитет“, който се рекламира шумно в Брюксел: Петте най-ценни компании в САЩ са на стойност почти 8 трилиона долара - и петте са технологични корпорации. За сравнение: Всички 30 компании от състава на германския борсов индекс Dax достигат до еквивалента на 1,8 трилиона долара.

В Европа топ 5 - само представители на старата икономика - струват едва 1,4 трилиона долара. „САЩ са лидерът в цифровата икономика. А това без съмнение е ключът към бъдещия растеж “, казва шефът на Ifo Клеменс Фюст.

Европейците изостават и по отношение на бъдещите технологии като изкуствен интелект, високопроизводителни чипове и квантови компютри. Европейската комисия току-що стартира технологична надпревара за наваксване, тя иска да започне „цифрово десетилетие“ и да превърне Европа в едно от водещите технологични места в света до 2030 г.

Това обещание обаче може да бъде спазено само ако държавите членки насърчават инвестициите и погледнат отвъд етаблираните индустрии. В момента не изглежда това да се случи скоро.

Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
дядя вова е отворен да приема и дзяо освен копейките ... :))) ... хитра лисица е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Нямало го предприемачеството и съзтезателния дух-ти сериозно ли. Имаш ли представа изобщо какво се произвежда в Европа. какви европейски компании има, какво изнася Европа, коя е втората най разпостранена валута в света. Като гледам графиката ЕС си е доста стабилен. Кво ще стане в бъдеще не се знае. И бъди сигурен в едно-китаеца и американеца не живеят по добре от европееца, а това е най важно за обикновенните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хаха, подбутнаха троловете копейници и те подскочиха.Инвестор, айде да почнете да сравнявте ябълките с ябълки, а не с круши! Първо, в настоящия формат на ЕС живеят 4 ПЪТИ по- малко хора от Китай.Тоест, големия рев е, че сме само 4 пъти по- добре от китайците на глава ли?? Или очаквате, че ще рабоят за купа ориз винаги? На мен 4 ПЪТИ по-добра икономика на глава не ми звучи зле. Ама хич.Второ - преди Брекзит ЕС беше ПЪРВАТА икономика в света, една голяма икономика вече не е в общата калкулация или го прооуснахте това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
за начало може да се поорежат социалните надбавки на голяма част от населението , да се върви по-бързо към уеднаквяване на финасовите системи и федерализация на континента . европейската икономика продължава да е значим фактов в света и то огромен за ужаст на първите два трола . просто китайската има две предимства - огромен хомогенен пазар и феодално робовладелско общество ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Къде е твоята смешна Русия на графиката бе робе. Отивай да обслужваш руската чета джондър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
dr.5rov
преди 3 години
Конатстациите са вярни, рецептите повърхностни. Де да беше толкова просто - повече "пари" и работите ще се оправят. В Европа го няма истинският състезателен дух, няма размахът, няма го предприемачеството, няма я вече и експеризата. За сметка на това обаче има много бюрокрация, която умее да плете красиви лозунги и кухи програми, подчинени на някакви измислени идеологеми, но не разбира и не може да ръководи реалните процеси в обществата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Европа: Залезът на една икономическа сила ЕвроГeйските ценности и васалитета до това водят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
ааа не ве ми да затварят още после ще бъдат незначителни и след Мозамбик ..... при чайниците изпотрепаха циркажийте с коронята и вече немат ядове, ама тука поне мноо ги е грижа за "човешките животи" и за тва треа седим в панделата без присъда .... е нама нищо после що Залез ми щот са прости до немай къде за тва, то кво има се каже повече ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още