IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на независима Шотландия към ЕС ще е осеян с трудности

Брюксел ще е благосклонен към Единбург, но властите ще трябва да се справят с множество други въпроси и задачи, които ще изискват тежки решения

11:35 | 11.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мадрид обаче вероятно ще изисква определени уверения. „Това, което испанската дипломация винаги е подчертавала, е, че Шотландия ще трябва да кандидатства като всяка друга държава, без преки пътища или привилегии, като например отказ от единната валута или Шенгенска зона”, казва Молина.

Друго по-техническо препятствие за бързо присъединяване към ЕС е желанието на Обединеното кралство след Brexit да се отклони от някои правила на ЕС, например относно безопасността на храните и хуманното отношение към животните, отчасти за да има по-голяма гъвкавост при сключване на търговски сделки със страни като САЩ.

Една потенциална дата за независимост през 2026 г. е след само пет години, но доколко Шотландия и останалата част от Великобритания може да са се разминали в регулациите на ЕС дотогава и колко време ще отнеме връщането към тях?

Този въпрос поражда и други въпроси - как би действала граница между независима Шотландия вътре в ЕС и Великобритания, която ще остане отвън. Продължаващите спорове около границата между Република Ирландия и Северна Ирландия показват колко досадни могат да бъдат тези въпроси.

Едно временно решение за избягване налагането на осакатяващи мита за шотландския бизнес би могло да бъде договарянето на преходна фаза както с ЕС, така и с Великобритания, по време на която Шотландия остава член на търговската сделка между Лондон и Брюксел слез Brexit, въпреки че е напуснала Великобритания. Това ще има много технически предизвикателства и потенциални търговски търкания, ако Великобритания например се отклони от стандартите на ЕС, докато Шотландия в същото време се опита да се сближи като част от кандидатурата си за членство.

В крайна сметка Шотландия може да се наложи да разчита на сложни решения, за да се опита да запази както търговията си с останалата част от ЕС, така и през бъдещата шотландско-британска граница.

Дейвид Макалистър, германски християндемократ с шотландски корени, който председателства комисията по външни работи на Европейския парламент, посочва, че има „много несигурност" относно условията, при които Шотландия може да напусне Обединеното кралство. Според него „в момента това е чисто вътрешношотландски и вътрешнобритански въпрос“, който служителите на ЕС не желаят да коментират.

„Ако Шотландия стане независима държава, тя може да кандидатства за членство като всяка европейска държава, която се ангажира да споделя и популяризира ценностите на ЕС, и ние бихме разгледали внимателно всички предизвикателни политически, икономически и юридически въпроси, както с всяка друга страна кандидатка“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още