IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на независима Шотландия към ЕС ще е осеян с трудности

Брюксел ще е благосклонен към Единбург, но властите ще трябва да се справят с множество други въпроси и задачи, които ще изискват тежки решения

11:35 | 11.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Неотдавнашно проучване на базирания във Великобритания Институт за правителствени мозъчни тръстове заключава, че независима Шотландия рискува да започне с много по-висок дефицит, отколкото обикновено би било разрешено съгласно правилата на ЕС.

SNP предполага, че Шотландия ще продължи да използва британския паунд и без разрешението на британските власти. Съмнително е обаче ЕС да приеме държава, която използва валутата на държава, която не е членка, особено на Обединеното кралство (ЕС изисква новите членове да се ангажират да се присъединят към еврото, въпреки че някои все още не са го приели след дълги години членство).

„Разбира се, всяка нестабилност, била тя от политически, икономически или фискален характер, би намалила апетита за разширяване от страна на ЕС“, казва Фабиан Зулиг, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст на Европейския политически център в Брюксел.

Той добавя, че Брюксел също би искал да се увери, че Шотландия ще стане нетен вносител в бюджета на ЕС.

Според него няма причина да се смята, че Шотландия не може да действа независимо икономически и да бъде финансово стабилна. На политическия фронт, според него, ще има много добра воля от ЕС. „Тук говорим за част от Обединеното кралство, която също поради Brexit търси независимост и иска да принадлежи към ценностната общност на ЕС“, казва Зулиг. „В това отношение мисля, че настроението от страна на ЕС е по-скоро положително“, допълва той.

Той предполага, че независима Шотландия може да успее да приключи преговори за членство след две до три години, подобно на процеса на присъединяване на Финландия в средата на 90-те години.

Въпреки тази обща добра воля, Шотландия първо ще трябва да премине решаващо препятствие: да спечели благословията на всички страни от ЕС, тъй като одобрението за започване на преговори за членство изисква единодушие от настоящите членове.

По-специално Испания отдавна е предпазлива по отношение на всяко отношение към Шотландия, което би могло да насърчи движенията за независимост в нейните собствени граници, като тези в Каталуния или Баската държава.

Игнасио Молина, старши анализатор в Кралския институт "Елкано", базиран в Мадрид мозъчен тръст, казва, че за Испания ще бъде от решаващо значение отделянето на Шотландия да е законно съгласно законите на Великобритания и да не се обявява едностранно, както регионалното правителство на Каталуния се опита да направи през 2017 г.

Ако това условие се спази, според него „няма да има вето“ от Испания. Той допълва, че успокояването на политическата ситуация в Каталуния, както и състава на сегашното ляво испанско правителство, което е частично подкрепено от умерени независими каталунци, „помага да се постави акцент върху тези технически съображения без силна политизация на проблема“.

Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още