IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън трябва да се заеме с инфлацията, която Фед игнорира

Растящите цени на храните и енергията може да не са от значение за икономистите, но са важни за потребителите

15:22 | 20.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За разлика от това, човек, който не го е грижа, се интересува само от нещата, за които плаща. Притежавам дома си, така че не ми пука, че така наречената „инфлация при подслона“ е слаба. Нямам намерение да си купувам кола, така че не ме интересува, че цената на употребяваните автомобили е нараснала. Но аз купувам храна и бензин всяка седмица, така че забелязвам измененията в цените им, тъй като ме касаят пряко.

Академичните проучвания показват, че възприятията на потребителите за инфлацията обикновено са доминирани от честите покупки, от които не може да се откажат. Реших да отложа покупката на нова ограда за задния ми двор, например, защото цените на дървения материал се покачват. Но семейството ми трябва да се храни всеки ден.

Тук се крие възможността за Байдън, пише още Матю Иглесиас. Нека Пауъл да остане съсредоточен върху дългосрочното здраве на трудовия пазар. Президентът пък може да прояви загриженост за цената на ежедневните стоки.

Наскоро това изискваше справяне с недостига на бензин в югоизточната част на САЩ, което президентът отчасти направи, като отмени някои федерални изисквания за смесване на горивата, за да поддържа доставките. По-общо казано, Байдън трябва да положи по-големи усилия, за да позиционира енергийната си политика около целта за евтини суровини.

Възобновяемата енергия и електрическите автомобили представляват по-голяма първоначална инвестиция от изкопаемите горива и колите на бензин, но те имат по-евтини дългосрочни оперативни разходи. Междувременно, текущите лихвени проценти са ниски. Програмата на Байдън, която призовава за замяна на изкопаемите горива с капиталоемки възобновяеми източници и батерии, по същество позволява на САЩ да използват дълг (който е евтин), за да получат енергия (която е скъпа) - явна финансова печалба, дори ако не отчитаме замърсяването.

Байдън също така трябва да помисли за прекратяване на митническата война между САЩ и Европа относно хранителните продукти от ерата на Тръмп. По-голям въпрос е необходимостта от селскостопанска работна ръка.

Всъщност има законопроект, който вече е приет от Камарата на представителите в Конгреса, Законът за модернизация на работната сила в земеделието, който ще помогне да се поддържа храната достъпна - особено млякото, което обикновено се нарежда на второ място след бензина по важност. Законопроектът, спонсориран от новия влиятелен представител Елийс Стефаник, ще създаде път за уреждане статута на нелегалните земеделски работници, ще разшири визовата програма H-2A и, което е най-важно, ще позволи на мандрите да кандидатстват за издействане на временни работни визи.

Това не е антиинфлационна програма, каквато един централен банкер би разбрал. Което е добре, защото централната банка в момента не се опитва да се бори с инфлацията. Но това са цените, които са от значение за живота на хората и за бъдещето на политиците, и има добри начини да предотвратим прекалено бързото им покачване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Байдън трябва да се заеме с инфлацията, която Фед игнорира Пеше, да не си ковидясъл?От кога опашката маха кучето?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още