IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо "мръсните" акции не са като "греховните"

За изкопаемите горива не важат непременно характериситиките, които помагат на алкохола, оръжията, хазарта и тютюна да се представят по-добре от пазара

15:30 | 30.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дали тласъкът спрямо ESG фондовете (отчитащи екологичните, социалните и управленските фактори – бел. прев.) да странят от инвестиции в компании за изкопаеми горива създаде възможност за по-малко чувствителните инвеститори да печелят пари, се пита Дейвид Фиклинг на страниците на Bloomberg.

Изглежда някои мислят така. Има „огромна възможност за инвеститорите, които са агностични към нормата и желаят да се изправят срещу ESG вълната“, написа Financial Times през април, сочейки огромната разлика в оценките между Tesla и Exxon Mobil. Втората, чиято пазарна капитализация бе надвишена от компанията за възобновяеми енергийни източници NextEra Energy през октомври, оттогава е в подем заедно с цената на петрола и сега струва с близо 80% повече. ETF-ът (борсово търгуван фонд – бел. прев.) Global X върху глобалните производители на енергия от възобновяеми източници, след като с лекота победи ЕТF-а SPDR за производство и проучване на нефт и газ през всяка от последните четири години, е спаднал с 15% от началото на 2021 г. Петролният ETF е нараснал с 48%.

Ако конвенционалната теория за „греховните” акции е вярна, нарастващото избягване от инвеститорите на изкопаемите горива наистина представлява златен шанс за покупка на въпросните компании. Традиционните сектори на алкохола, оръжията, хазарта и тютюна имат общо 3,15 трилиона долара пазарна капитализация в световен мащаб. Компаниите за изкопаеми горива заедно струват близо два пъти повече, като предлагат на инвеститорите в грях голяма възможност да диверсифицират портфейлите и да спечелят от опитите на другите да декарбонизират спестяванията си.

Това е голямо ако. В действителност, по-внимателният поглед върху греховните акции сочи, че тяхната по-добро представяне може да не е повече от случаен клъстерен ефект - и тайната на техния успех може да играе срещу компаниите, участващи в съвсем различния бизнес за добив на минерали.

Традиционният модел на превъзходство на греховните акции е, че те са нещо като вечен залог върху стойност. Силната неохота на църковните пенсионни фондове и други подобни да държат такива инвестиции тласка надолу тяхната пазарна цена спрямо очакваната възвръщаемост, позволявайки на по-малко придирчивите инвеститори да купят евтино добър паричен поток.

Един проблем с тази теория е, че греховните акции всъщност не са подценени. И четирите традиционни сектора на греха се търгуват при средна петгодишна премия спрямо балансовата стойност по-висока от по-широкия пазар, според анализ на над 33 000 акции, за които Bloomberg разполага с данни. Тези средни съотношения варират от 1,75 за казината до 4,4 за тютюневите предприятия.

Може греховните акции да са необичайни по друг начин. В края на краищата те представляват само 4 от 212 подсектора в отрасловата класификация на Bloomberg. Други техни качества може да са много по-решаващи за превъзходството им, отколкото греховността.

„Случайността е друго обяснение“, смята Нобеловият лауреат за икономика Юджийн Фама, който заедно с Кенет Френч създаде най-често цитирания модел за ценообразуване на акциите. По-добра рамка за превъзходството на греховните акции може да дойде от по-внимателния поглед върху модела Фама-Френч.

Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още