IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната заплаха за западния свят не идва от Китай

В дългосрочен план демокрациите с високи доходи трябва да се вгледат в себе си, за да оцелеят

16:09 | 02.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За да има тежест обновеният демократичен алианс, той се нуждае от последователни и разумни политики. Такива липсват, най-поразително относно належащата задача да се ваксинира света срещу Covid-19. Г-7 отчита, че „прекратяването на пандемията през 2022 г. ще изисква ваксиниране на поне 60 процента от глобалното население“. Това би означавало поне 9,4 милиарда дози. Но групата се ангажира да сподели само 870 милиона дози през следващата година. Тя също така заяви, че „От началото на пандемията сме осигурили 8,6 милиарда долара... за финансиране на снабдяването с ваксини, включително 1,9 млрд. долара след предишната ни среща през февруари. Това осигурява еквивалента на над 1 млрд. дози." Така Г-7 ще осигури общо към 2 милиарда дози. Ще са необходими много повече.

Но Г-7 също така отбелязва, че е похарчила над 12 трлн. долара за подкрепа на своите граждани и бизнеси. Трябваше да се разбира от само себе си, предвид тези колосални разходи за последиците от Covid, че Г-7 има задължение да финансира плана на МВФ за ваксиниране на света до средата на 2022 г. на стойност 50 млрд. долара.

Но има и дългосрочни опасности в планирания нов съюз срещу Китай. Богатите демокрации са прави, когато искат да защитят своите основни ценности. Но основната заплаха за тях идва не от Китай, а от по-близо до дома. От най-голямо значение е неуспехът да се осигури широко споделен просперитет и защита на демократичните норми. Уви, нашите елити, а не китайските, причиниха тази щета. Междувременно трябва да признаем крайната необходимост от глобално сътрудничество за запазване на мира и защита на човечеството от глобални заплахи, като пандемии и екологични бедствия.

Почти толкова важно е, че нищо не е по-вероятно да тласне китайския народ още повече в обятията на своя комунистически режим от непрестанната враждебност от страна на демокрациите. В дългосрочен план доверието в нашите ценности на отвореност и свобода е далеч по-вероятно да промени Китай. Да, демокрациите трябва да защитават основните си икономически и стратегически интереси. Но те също трябва да останат възможно най-отворени за търговия и идеи. Санкциите няма да променят Китай. Само китайците могат да го направят. Западът трябва да им даде причина да пожелаят.

Добре е да се види нов опит за западно сътрудничество. Но богатите демокрации трябва да избегнат някои опасни капани. За да водят, те се нуждаят от много по-последователни идеи, отколкото показаха на срещата на Г-7. Нещо повече, те трябва да се опитат да избегнат пагубен конфликт с Китай. Харесва ви или не, сътрудничеството е от съществено значение за човечеството. В дългосрочен план, преди всичко, демокрациите с високи доходи трябва да се вгледат в себе си, за да оцелеят. Китай не е най-голямата заплаха за нашите интереси и ценности: срещнахме врага и това сме ние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
ЛГБТ диктатурата се заема да разчисти развитите демокрации от "инакомислещите". Сигурно скоро ще започнат различни репресии към всеки, който публично НЕ одобрява простотиите на извратените. На фона от подобна вътрешна политика и последствията, които тя може да донесе, явно са решили да отложат враждебната риторика към Китай за времето след като постигнат целите си чрез разчистването, обезличаването и промиването на мозъците на собствените си граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Боян
преди 2 години
Промиването на мозъците трябва да продължи, всеки ден всеки час, борбата срещу световния враг Китай трябва да е непрестанна. Страхотно е че вече гражданите на развитите икономика са в мнозинството си безмозъчни потребители, но лошото е че вече са толкова ***, че единственото от което се интересуват е да има за ядене, пиене и за почивка, другото не им пука. Даже вече са убедени че няма нужда и да се работи, държавата е длъжна да им дава, както и тъпия Китаец (тука в БГ сме в ролята на китаеца) да бачка за без пари до гроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още