IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армин Лашет иска да води Европа, но не всички смятат, че може да го направи

Това, което досега сме чули от Лашет, не е добър знак, според Даниел Фройнд от Зелените

15:20 | 22.08.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

По време на посещението си в Полша Лашет постави с остър тон необходимостта от защита на върховенството на закона, въпреки че призова и за „прагматично“ решение на конфликта на Варшава с Брюксел. По-рано той беше обвиняван, че е мек към Русия, затова предупреди Москва, че ще бъде изправена пред санкции, ако използва новия газопровод „Северен поток 2“ като геополитическо оръжие.

Трудно е да се разбере какво той би направил като канцлер, особено след като голяма част от предизборната си кампания прекарва в опити да избегне противоречия. Ако се окаже, че трябва да застане начело на управляваща коалиция, кои са коалиционните му партньори също ще има голямо значение за това как  ще постъпва.

Съюзниците му смятат, че Лашет е в състояние да ръководи Европа, не на последно място защото има дългогодишен опит в постигането на компромиси между европейските партньори, които биха могли да бъдат от жизненоважно значение при посредничеството на сделките на срещите на високо равнище на Европейския съвет.

Колко опит на европейско ниво Лашет всъщност е натрупал като евродепутат е въпрос на дебат. Изборът му като член на ЕП през 1999 г. е по-скоро извънредно решение, отколкото голям план, след като той губи мястото си в германския Бундестаг през 1998 г. в рамките на смазващото общо изборно поражение за християндемократите. Това сложи край на ерата на дългогодишния канцлер Хелмут Кол.

В законодателната власт на ЕС Лашет служи в комисиите по външни работи и бюджет в Брюксел, а също така редовно е участвал в пленарни сесии в Страсбург, според списъците за присъствие. Записите му за гласуване показват, че той е лоялен партиен войник, който се приравнява към колегите си от ХДС. Неговите поддръжници казват, че опитът, който е придобил като евродепутат, ще го постави добре на международната сцена.

Социалдемократът Булман обаче рисува различна картина. „Той не ме впечатли като влиятелна или освежаваща нова фигура“, казва Булман и се аргументира, че парламентарните доклади, които Лашет е изготвял по това време - за отношенията на ЕС с ООН или финансовата подкрепа за региони, разкъсани от кризи, са били относително нископрофилни.

„Тогава се занимавахме с по-сериозни проблеми“, казва Булман. Той допълва, че е виждал Лашет като „лежанка ... която може би просто е била паркирана в Европейския парламент, за да се върне след това при първа възможност обратно в Германия“.

Лашет се връща в германската политика. През 2005 г., след около шест години като евродепутат, той напуска Брюксел, за да стане министър на образованието и семействата в правителството на провинцията Северен Рейн-Вестфалия.

Брок твърди, че напускането на Брюксел е бил труден избор за Армин Лашет и той е бил по-склонен да не приеме поста. Брок казва, че в продължение на две нощи е водил разговори с Лашет и го е убеждавал да приеме поста.

Лашет смята, че Европа трябва да е в основата на мисълта на германския канцлер. „Според мен германският канцлер, ако се събуди в 4 часа сутринта и настъпи криза, трябва незабавно да си помисли:Как да я решим на европейско ниво?“, коментира той на конференцията на Германския фонд Маршал през юни.

Той също така описва своя политически стил като смесица от „трезвеността“ на Меркел със „страстта“ на френския президент Еманюел Макрон за повече европейска интеграция.

Неговите съюзници също посочват, че като премиер на Северен Рейн-Вестфалия той е демонстрирал ангажимент за европейско партньорство дори в трудни времена. На фона на пандемията Лашет е установил диалог с белгийското и нидерландското правителство, за да поддържа границите отворени, докато други държави в региона затвориха своите участъци от германската граница.

Според Брок Лашет не се е поддал на популизма, а е действал в съответствие с „европейските си убеждения“.

Опонентите на Лашет са скептични относно това дали тези убеждения ще го убедят да действа решително като канцлер на Германия по спорни въпроси вместо да се придържа към по-неконфронтационен подход.

„Според мен Европейският съюз ще се изправи пред едно от най-екзистенциалните си предизвикателства през следващите месеци“, казва Фройнд от „Зелените“, като акцентира върху конфликта за върховенството на закона на ЕС с Унгария и Полша. „В това отношение е от решаващо значение как се позиционира следващото германско правителство. Страхувам се, че това, което досега сме чули от Лашет, не е добър знак“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Всъщност, точно това трябва да се случи - да дойдат зелените на власт в Германия и . . . да се свърши! По-добре ужасен край, отколкото ужас без край . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
симпатяга изглежда, добродушно глуповат поглед и усмивка на безделник - идеален лидер на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
след урсула вече нищо не ме учудва в Германия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Явно съдиш по средата и отношенията около себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
мда .. идват зелените на власт и СП2 си остава едни празни тръби по дъното ... някога , ако , и евентуално , вовата може да търкаля водород на топчета по тях ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
KMETA
преди 2 години
На снимката гледам му избили половината зъби. Сигурно си е поискал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още