IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците все още са разделени по оста изток-запад

Иронично, след като Източна Германия изчезна, най-накрая се появи източногерманска идентичност

18:14 | 25.09.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Приблизително четири от всеки пет източногерманци загубиха работата си временно или за постоянно в началото на 90-те години. Предачната фабрика, където работеха повечето селяни, се разпадаше през капитализма. Както и местното ТКЗС. Неговият началник бе бежанец от Силезия като дете, след като провинцията става полска през 1945 г. Една нощ, пиян и отчаян, той ни каза: „Канцлерът Хелмут Кол трябва да нахлуе в Полша“. Смутената му жена го замери с картофена обелка.

Шефът на селската полиция също страдаше от типичната източногерманска „биографична пауза“. Твърде стар за да се промени, понижен до пътен полицай, той седеше в кръчмата и възхваляваше „потоците от автомобили и телевизори“, произведени в Източна Германия. Селският свещеник ми каза, че често му изповядват следното: „Отче, ако зависеше от мен, още утре щях да възстановя оградата“.

Един селянин, който лееше керемиди, беше източногерманска история на успеха. Работейки тайно вечер за хора, заседнали в официалните списъци на чакащите, той се бе сдобил с нов телевизор, душ и руска Лада, която беше несравнима с източногерманския Трабант. Чувстваше се горд, докато Стената не падна. За западните германци той едва ли беше по-добър от скитник или имигрант. Западните занаятчии, по-малко квалифицирани от него, имаха стерео системи и можеха да си позволят ваканция в Испания. Возейки ме веднъж по аутобана, той беше зяпнал профучаващите беемвета. Дори селските тийнейджъри се чувстваха изоставени. Преподавах на двама, които изведнъж бяха започнали да учат английски в училище. Подозирам, че по-късно са били сред четвъртината източногерманци, който се преместиха на запад.

Повечето запазиха спомена за унижението. Беше им казано, че те и тяхните работа и държава не струват нищо, че са били мързеливи расистки комунистически доносници, които сега трябва да станат западняци. Източногерманците почувстваха второкласния си статус отпечатан върху телата им - подути от свинско, картофи и бира, облечени в неподходящи дрехи.

Мнозина се оказаха на работа при западни шефове, като животът им се диктуваше от западните медии. Поглеждайки назад, те може би биха предпочели да им се даде дялово участие в източногермански предприятия. Иронично, след като Източна Германия изчезна, най-накрая се появи източногерманска идентичност. През 1991 г. само 43% от източногеманците казваха, че се чувстват силно или сравнително силно свързани със старата Германска демократична република (ГДР). Към 2016 г. това заявяваха вече 63%. Източногерманските избиратели на AfD непропорционално вярват, че животът е бил по-добър преди 1989 г.

Всъщност Източна Германия днес със сигурност е безпрецедентно добра за живеене, просперираща и продемократична. Самооценката за удовлетворението в региона скочи след 1990 г. Всичко, което бе необходимо, беше едно поколение разрушени животи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
само в твоя случай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Резбата тоже. Приемането на американските медии за немски и поемането на тежеста на белият човек - като се види някъде дълбок петролен кладенец, то да помагат на Големият Бял Вожд (т.е. Фюрер) да носи бързо там демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
'интегрирането' в какво се свежда ... ?! в постоянно навеждане ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и се замислих... 30 г. хора от един народ, една култура, и още не могат да се интегрират! колко ли време ще им трябва на "сирийските бежанци" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
паралела с Матрицата добре ти се е получил... това е избора (ако го имаш) в матрицата на добре или в реалния свят на зле... Пита се... кой решава кое е добре, и кое е зле ? ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Е, някои се уригват на грантове и субсидии, но точно тия най го раздават като Ватника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Източногерманците почувстваха второкласния си статус ... " .............. всички от източния блок го почувствахме , още се оригваме на демкрация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, хубава статия, но без изводи. Пиянството на един народ ( и не само на гедерейци), системата с години ги е промивала и в един момент като влязат в истинския свят и се вцепеняват доста от тях. Нещо като филма Матрицата, само дето там в матрицата е готино, а в реалния свят не е. И тук е така, всички лузъри въздишат по соца и то не щото са били по-добре, а щото всички са били зле, а сега гледат успяващи хора с висок станадарт около тях, а самите те същите скъсаняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още