IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще превърнат ли съдилищата в Европа Uber в таксиметрова компания?

Бизнес моделът на компанията е застрашен, защото се очакват още съдебни решения, които го отхвърлят

11:22 | 22.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Uber казва, че компанията е готова да договори аспектите на работата на своите шофьори, но според Де Стефано това няма да проработи. „Можете да обещаете колкото искате обезщетения, но защитата на заетостта не е меню а ла карт. Не можете да избирате какъв вид защита искате да дадете. Никой работодател няма право да прави това“, допълва той.

Евродепутатите се опитват да подтикнат Комисията да класифицира работниците и служителите. Наскоро Европейският парламент (ЕП) прие препоръките от доклад, който призовава за по-строги права конкретно на работниците на платформата Uber. Докладът, написан от френския либерален евродепутат Силви Брюне, се отхвърля от компанията като „вредно законодателство“.

Не е ясно дали Комисията ще интегрира препоръките на Парламента, които са необвързващи, в собственото си законодателство.

Всички „подобни съдебни решения или потенциални законодателни промени се отнасят до грешен въпрос“, казва се в изявление на Move EU, лобистка група, представляваща компании, сред които Uber, Bolt и Free Now.

Групата твърди, че повечето шофьори предпочитат да бъдат самостоятелно заети и с гъвкаво работно време. „Всяко решение за прекласификация на независимите шофьори като служители е тревожно, като се има предвид, че това пряко касае онова, което по-голямата част от шофьорите казват, че ценят най-много: гъвкавостта и независимостта да работят когато, където и за когото искат“, посочва организацията.

Комисията има ограничени правомощия по политиката на труда, която остава национална компетентност. Едно нейно предложение ще има ефект, тъй като съдилищата и законодателите търсят посока и правен прецедент в целия континент.

Някои държави вече предупреждават, че няма да прекласифицират неформалните работници като служители. Франция например заяви, че правителствата трябва да внимават „да не наклонят света на платформите в света на заетостта, което не е разумно от икономическа гледна точка“, според държавния секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

В Испания куриерските синдикати предупреждават, че прекласифицирането на неформалните работници като служители застрашава поминъка им, тъй като някои компании, включително Deliveroo, обмислят да напуснат страната.

Дори и Комисията и други държави да не приемат вариант на испанския закон, бизнес моделът на Uber все още е застрашен. С този модел ще е невъзможно компанията да продължи да работи, защото ще има още съдебни решения, които го отхвърлят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
UBER и AIRBNB трябва да бъдат забранени в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още