IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия също като САЩ е разделена – но успява да се справи

Най-отчетливата разлика е, че никой не оспорва резултатите, никой не се опитва да впрегне привържениците си да „спрат кражбата“, никой не демонизира опонентите

10:54 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След това да видим Зелените. Партията е родена от контракултурата на Западна Германия и движенията срещу ядрената енергия. Дори и днес нейните бастиони са почти идентични с картата на бившата федерална република. Привържениците на партията обикновено са образовани, космополитни, заможни и особено загрижени за околната среда. Това обяснява защо Зелените имат особено силно представяне в метрополисите, но често изостават в провинцията, особено на изток.

Но Желязната завеса прозира най-ясно, когато погледнем към двете крайни партии – АГ и Левицата. По-тъмните зони образуват почти картата на бившата Източна Германия. На някои места АГ дори е първа политическа сила.

Също както Левицата, която произтича от комунистическия режим на Изтока, тя до голяма степен представлява протестно движение на източногерманците, които се чувстват отчуждени и засегнати от традиционните медии и културните елити. От психологическа гледна точка тези хора не се различават особено от привържениците на Доналд Тръмп в САЩ.

Най-отчетливата разлика между САЩ и Германия – страна, която се гордее с научените си уроци от Ваймарската република – е това как политиците и избирателите реагират на тези разделения. Както експертите от всички части на спектъра посочват, никой не оспорва резултатите, никой не се опитва да впрегне привържениците си да „спрат кражбата“, никой не демонизира опонентите.

Вместо това четирите традиционни партии започват продължителни и дискретни преговори, за да се види коя комбинация между тях може да постигне по-добър компромис. А това не е материал за драма. Това е най-доброто от демокрацията. Германците имат право да се гордеят с постигнатото, заключава Клут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още