IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън води война за демокрация на два фронта

Вътрешните проблеми обаче спъват усилията му да защитава свободата в чужбина

13:22 | 19.10.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Очевидната стратегия на САЩ е да преговарят за нова търговска сделка с азиатските съюзници. Администрацията на Обама сключи точно такава сделка, Транс-тихоокеанското партньорство (TPP), само за да се оттегли Тръмп от нея. Но протекционистките настроения в САЩ вече бяха толкова силни - отляво, както и отдясно - че Хилари Клинтън също се отказа от TPP, докато беше в президентска кампания. 

По-малък търговски пакт беше поддържан жив от Япония и други и възроден като CPTPP (всеобхватно и прогресивно TPP – бел. прев.). В един идеален свят външнополитическият екип на Байдън би искал да се присъедини към него. На практика обаче това би било твърде голям политически риск. Вместо това, по ирония на съдбата, Китай сега кандидатства за присъединяване към CPTPP. Политиците във Вашингтон смятат, че азиатските съюзници на Америка ще могат да блокират китайското членство само за няколко години. В крайна сметка Китай ще изпълни желанието си. Търговският съюз, първоначално предназначен да бъде защитна стена срещу Пекин, вместо това ще се превърне в негов таран.

Сега САЩ търсят други икономически инструменти, за да засилят влиянието си в Азия. Един пакт относно технологичните стандарти изглежда потенциално интересен, както и усилията за осигуряване на инфраструктурно финансиране като алтернатива на китайската инициатива „Пояс и път“. Но това всъщност са вторите най-добри решения.

Решението на Байдън да прекрати войната в Афганистан беше до голяма степен обусловено и от решимостта му да постави чувствата на средната класа в Америка над инстинктите на външнополитическата клика във Вашингтон. Изтъкнати бяха и геополитически мотиви за оттеглянето - че напускането на Афганистан ще освободи ресурси за съсредоточаване върху Китай и Русия. И двата аргумента имат известна сила. Но триумфът на талибаните трудно може да бъде отчетен като победа за демокрацията. Двуседмичният хаос в Афганистан, показан по телевизията, също така беше голям удар за репутацията на Байдън у дома.

Идеята, че Байдън е некомпетентен, сега се лансира от републиканците, които също посочват неспособността да се контролира миграцията по южната граница на Америка и трудностите на администрацията да прокара разходния си пакет през Конгреса. Едно скорошно проучване на общественото мнение показа, че одобрението на Байдън е спаднало до 38%; според други изследвания то е малко над 40%.

Белият дом се опитва да изгради имидж в чужбина на възраждаща се Америка, която не е нито Рим, нито Ваймар. Но във Вашингтон на Байдън страхът, че президентът може да се провали - и страхът какво това би могло да означава за Америка - сега витае във всеки разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Узерпатор воюва за демокрацията? Това е майтап, нали? Ватенка - никой не иска САЩ да се срине... ама натам се отива :( Там където нормалните хора са тъпкани и мачкани, а утайките имат привилегии - нищо добро не може да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мхм , сплотява друг път ... чернюхите събарят паметници и палят магазини / след като ги плячкосат /...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това, че има самокритика е много добре. Когато има самозабравяне, тогава е страшно. А другарите копейници колко време чакате Американския Рим да падне, дядовците ви умряха, после бащите ви, сега и вие с тая мечта. И на Бай Дън времето ще мине, може би най-слабия президент за последния век. И пак ще дойдат добри години. САЩ отдавна не е просто една нация, а една идея, която сплотява всякакви раси и вероизповедания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
scott
преди 2 години
как така не сте ваймар? Свръхпечатането на пари е оправдано, само ако има външни на империята територии или широка основа на пирамидата, която да плати сметката - безболезнено. Такива нема. Дори собствените ви хора не обмислят трета работа за изплащане на втората ипотека, а забава чрез грабежи от врагът и употребата на насилие. Как така - не сте Рим! Ясно се вижда аналогията в управленията: Вашингтон-триумвирата, Рейгън-Август, Буш-Тиберий, Тръмп-Калигула и Байдън-Нерон. Връщане назад НЕМА!А иронията във всичко това е, че еврейчетата спретнаха номер и на рим и на ваймар с една и съща далавера-пирамида у финанцовата система. съгъ е по-сложна и по-трудно се избушва. ОБАЧЕ! След количествени вместо приемане на сътресенията и войната във фананцситемат: оздравеване чрез пазарот и затегане на дисциплинен за елита не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Вътрешната война, която я води в САЩ не е за никаква демокрация ами за тотална ЛГБТ диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ако искаха по-малко вътрешни проблеми не трябваше да се занимават с фалшифициране на избори и измисляне на толкова много неистини и ЛГБТ простотиии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още