IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и пандемията тровят съня на британския финансов министър

Излизането на Великобритания от ЕС е шест пъти по-скъпо за бюджета на Лондон от пандемията

13:38 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Одобрението към Риши Сунак е по-високо от това към премиера Борис Джонсън. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Одобрението към Риши Сунак е по-високо от това към премиера Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Десетки хиляди свободни работни места в здравната система

На първо място Сунак следва да помисли и за тежестта върху британската здравна система, NHS: около 5,7 милиона пациенти чакат за прегледи и операции. За да могат най-после да се лекуват, Сунак увеличава инвестициите в техническото оборудване на болниците за диагностика. Великобритания например има само девет скенера за компютърна томография на милион жители (в Германия те са 35 на 1 млн.). В същото време парите ще се вливат и в увеличаване на легловата база и цифрово свързване на данни за пациентите в мрежа. Това струва 5,9 млрд. паунда и няма да е достатъчно.

King's Fund изчисли наскоро, че годишните разходи за техническата модернизация на NHS са се увеличили до 9 млрд. лири годишно преди пандемията на коронавируса. За да помогне на NHS с текущите разходи, Сунак нареди увеличение с 1,25 процента на социалноосигурителните вноски през септември. Това ще вкара 12 млрд. паунда годишно, но в дългосрочен план ще финансира и оскъдните досега грижи за възрастни хора.

„Тези инвестиции имат значение само ако имаме достатъчно персонал“, предупреждава Лейла Маккей от NHS Confederation. „С 80 000 свободни позиции в здравната система и 10% по-малко общопрактикуващи лекари през последните пет години този проблем няма да бъде решен бързо“.

Освен това: пандемията не е приключила. Броят на новите случаи на дневна база вече нарасна до 50 хил. случая. В болниците се лекуват над 8 хил. пациенти, като броят на смъртните случаи също се увеличава. Очаква се правителството да предприеме по-строги мерки след края на срещата на върха COP26 в Глазгоу в средата на ноември.

След това се задава и следващият проект: Ако консерваторите в северните избирателни райони искат да спечелят следващите общи избори, последиците от строгите политики за икономии на правителството на Камерън трябва да бъдат облекчени. По онова време бюджетите на областните градски власти - особено на север - бяха орязвани до 60 процента от средствата. 

Под мантрата „изравняване на нивото“ Сунак пести пари, за да финансира точно това, което предишното правителство беше икономисало: повече от 700 милиона паунда за спортни клубове и футболни игрища, всички от които станаха жертва на строгите икономии. Около 850 милиона лири за музеи, в които не е било инвестирано от години. Повече от 400 милиона лири за предотвратяване на престъпления чрез инсталиране на повече камери за видеонаблюдение. По-важното е: около 2,6 милиарда паунда трябва да бъдат инвестирани в училища, а 3 млрд. паунда - в така наречените лагери за обучение. Това са четиримесечни курсове, които трябва да преквалифицират възрастните за нови работни места, но досега само 3% от участниците са намерили нова месторабота.

Очаква се почти 2 млрд. паунда да бъдат изразходвани за изграждане на нови домове. Според председателя на застрахователната компания Legal & General това не е достатъчно за нуждата от социални и евтини жилища. Повече пари ще отиват за инфраструктурни проекти, които бяха изоставени по време на преговорите за Brexit и пандемията, или за замяна на средствата, които иначе идваха по линия на бюджета на ЕС.

Обединеното кралство получи около 5,8 млрд. евро (5 млрд. паунда) от Фонда за регионално развитие (ЕФРР) и 5,1 млрд. евро (4,4 млрд. паунда) от Европейския социален фонд като част от бюджета на ЕС за 2014-2020 г. Освен това 206,1 млн. евро дойдоха от инициативата за заетост на младите хора. Средствата от ЕФРР се изразходват за инвестиции в иновации, научни изследвания, информационни технологии, малки и средни предприятия и екологични проекти. Например ЕС финансира свързването на град Корнуол с високоскоростен интернет. Парите от социалния фонд на ЕС се вливат в проекти за професионално обучение и помощ за интегриране на бивши безработни на пазара на труда. Срокът на действие на тези средства от ЕС ще изтече най-късно през 2023 г.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още