IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и пандемията тровят съня на британския финансов министър

Излизането на Великобритания от ЕС е шест пъти по-скъпо за бюджета на Лондон от пандемията

13:38 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Одобрението към Риши Сунак е по-високо от това към премиера Борис Джонсън. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Одобрението към Риши Сунак е по-високо от това към премиера Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Милиони и за защита на границите

Британското правителство иска да замени финансирането с пари от UK Shared Prosperity Fund (UKSPF), който ще започне работа през април 2022 г. и е част от политиката за изравняване. Предстои да бъде публикуван план за това как ще бъдат разпределени парите.

„Ако правителството твърди, че тази страна ще стане голяма сила в науката и обяви изравняването, то трябва да използва фонда UKSPF за подкрепа на иновациите, обучението на специалисти и конкурентоспособността на малките и средните предприятия с инвестиции в цялата страна“, предупреждава асоциацията на учените The Royal Society.

През годината преди пандемията 2018/19 половината от средствата на университетите за тяхното разширяване и развитие, възлизащи на 131 млн. паунда, са били изплатени от ЕС. Сунак обяви, че страната ще инвестира 5 млрд. паунда в изследвания, включително изследване на генома. Други 150 млн. паунда са за насърчаване на средната класа. Около 560 млн. лири ще бъдат използвани за обучение на възрастни по математика и още 500 милиона лири - за подкрепа на програма за подпомагане на младите семейства при началото на трудовия им живот. Около 1,4 милиарда паунда ще се влеят в проекти за насърчаване на преките инвестиции от чужбина.

Сунак също така планира 6,9 милиарда паунда за по-добри регионални транспортни връзки, особено в северната част на Англия. Това са проекти, които правителството на Камерън по-рано свърза под името Northern Powerhouse. Почти 700 млн. паунда ще се похарчат за гранична охрана, за да може министърът на вътрешните работи Прити Пател да попречи на лодките на бежанците да акостират в Англия.

Бюджетът на Обединеното кралство ще трябва да плати и за замяна на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Фермерите в Обединеното кралство получават 3,5 млрд. лири годишно като подкрепа от ЕС, 80% от които са изплащани директно. Правителството на Обединеното кралство пое плащанията, но ще промени данъчната основа от 2024 г.

„След това ще трябва да можем да докажем колко устойчива е нашата ферма, в противен случай средствата може да бъдат анулирани“, казва Иън Рикман, фермер от Уелс, който пасе 500 овце в планинските райони. Той се опасява, че останалите 20 процента от субсидиите за земеделието така или иначе ще бъдат спестени. В същото време разходите за енергия и торове на неговата компания се увеличават, както и конкурентният натиск от евтино вносно агнешко от Австралия и Нова Зеландия. „Това не изглежда добре“, казва Рикман, който е и заместник-председател на Асоциацията на земеделието в Южен Уелс.

Въпреки това, ако Сунак успее да помогне на здравната система в тези трудни времена и в същото време успее и да осигури инвестиции за Северна Англия, той ще спечели много. Според проучванията на YouGov той вече е най-популярният член на правителството, по-популярен дори от премиера Борис Джонсън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още