IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без ново финансиране природните ресурси може да станат твърде оскъдни и скъпи

Изменението на климата изисква от нас да приведем капитала в съответствие с решенията за справяне с него

17:47 | 07.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компаниите ще намерят за по-лесно да се конкурират и да се диференцират, след като си сътрудничат по някои нови основни правила, които ги насочват към по-дългосрочни интереси.

Например, съгласно мандата за водата на изпълнителния директор на Глобалния договор на ООН, повече от 200 компании участват в съвместни усилия с гражданското общество, междуправителствените организации и засегнатите общности за подобряване на устойчивостта на водата.

Никоя компания не може да оцелее без вода и се оценява, че половината от световното население ще живее в райони с водни затруднения до 2025 г. Инвеститорите трябва все повече да обръщат внимание на бизнесите, които споделят тежестта на инвестирането във водната сигурност и други природни ресурси, за да защитят своите финансови резултати. Това са компаниите, по-добре подготвени за деня, в който новите правила, ценовите сигнали, недостигът или репутационните рискове стимулират попълването, а не изчерпването на ресурсите.

Появиха се нови финансови структури за сътрудничество, които отключват климатични решения и силна възвръщаемост според риска. „Смесеното финансиране“, например, ползва финансиране за развитие и подобрява съотношението риск/възвръщаемост на проекта чрез съвместни инвестиции, техническа помощ, стимули и гаранции.

В Нигерия, например, публични пари от проекта на Световната банка за електрификация в Нигерия плюс филантропски средства от фондация Рокфелер осигуриха подкрепа за структурирането на частна инвестиция от CrossBoundary Group, партньор на Brown Advisory. Това финансира соларни мини-мрежи, които ще осигурят чисто електричество на 55 000 селски домове. Ранните резултати показват силна вътрешна норма на възвръщаемост от около 15%.

Макар че проектите за смесено финансиране са предназначени да създават екологично или социално въздействие, има много неща, които биха се понравили и на финансовите инвеститори, като хеджиране на инфлацията и експозиция към възвръщаемост, която не е корелирана с публично търгуваните акции и облигации.

Инвеститорите могат да бъдат допълнително примамвани чрез използването на нашия собствен жаргон: обещанието за асиметричен възходящ потенциал, защото повечето природни ресурси извън изкопаемите горива утре ще бъдат по-ценни, отколкото днес. Ако мениджърите на активи дадат знак, че имат желание да се учат, да участват и да привличат други заинтересовани страни, възможността е с асиметрична посока нагоре за всички нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Социализма е вид капитализъм, като капитала не е концентриран в малък кръг хора. Което съответно ди има плюсове и минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ахаа..Пък как пазехме природата при социализма направо да се ненагледаш.Сериозно ли го говориш това???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Суровините да поскъпват по време на дива инфлация? Не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
я, че го рече. познавам историята, но и философията. капитализмът е философско , а не историческо понятие. та там, където има чист капитализъм, природата си стои и процъфтява, защото това му трябва на капиталиста. природата се съсипва от борсови "капиталисти", които си играят с акции и не са пипвали земя, гора и въобще жива природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
още ли си тука бре ... ?! ... нема ли се спасяваш към иркутск ... ?! ... замръзналото царство с безплатният ток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Боян
преди 2 години
Много капитал има по света, всички се научиха да печатат и капитал има навсякъде. Лошото е че капитала търси печалбата, а печалба и екология нещо не са приятели. Ако човек познава историята, знае че с след като капитализма се появява в западна европа, заедно с него започва и унищожението на природата там и в последствие където се появява капитализма по света, първата жертва е природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Вие по-добре мислете - паляци - откъде ще вземете суровини за зелените си пpocтотии - щото ни медчица, ни куп по-редки метали няма да ви стигнат доникъде !!! 90% безмислена статия - само бльъ-бльъ-бльъ - а за питейната водичка - ха-познайте кой има И от нея най-ного на света? - Изненада - чичо ви Вова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още