IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемичната самоизолация на Китай е глобален проблем

Когато Китай в крайна сметка се отвори, светът може да открие една много променена страна

21:40 | 11.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сегашното настроение в Китай е много различно. Рана Митър, професор по китайска история в Оксфорд, посочва опасността „затворените граници да доведат до затворени умове“. След 40 години бърз растеж, Китай е самоуверен.

Китайските медии представят Запада, и в частност САЩ, в неумолим упадък. Китайското правителство вярва, че страната е много напред в някои ключови области на бъдещето, като зелени технологии и изкуствен интелект. Пекин може би вярва, че светът сега се нуждае от Китай повече, отколкото Китай се нуждае от света.

Контролът над пандемията също така е тясно обвързан с политическата легитимност на Си Дзинпин и Комунистическата партия. Официалният брой на смъртните случаи в Китай е под 5000, в сравнение със 750 000 в САЩ. Правителството на Си твърди, че докато САЩ дърдорят за правата на човека, китайската комунистическа партия всъщност е защитила народа си.

Но китайската политика на нулев ковид сега рискува да се превърне в капан. Тъй като външният свят преминава към живот с ниски нива на болестта, контактът с чужденци може да изглежда още по-опасен за Китай, което води до подновен акцент върху ограничаването на взаимодействието с външния свят.

Дори облекчаването на вътрешния контрол в Китай е трудно, тъй като делта вариантът доведе до малки огнища на болестта в две трети от китайските провинции. Потискането на тези огнища насърчава най-лошите контролни тенденции на Комунистическата партия, която използва технологиите, за да следи гражданите все по-отблизо. Един такъв епизод имаше в шанхайския Дисниленд, където повече от 30 000 души бяха блокирани и тествани след откриването на единичен случай на ковид.

Този вид драконовски политики сега предизвикват известен обществен дебат в Китай. Но контролът едва ли ще бъде облекчен скоро. На Комунистическата партия й предстои среща, която да подготви почвата за удължаване управлението на Си Дзинпин на важен партиен конгрес през ноември 2022 г. Китайците няма да искат да поемат политически рискове преди това. След конгреса Китай ще се насочи към зимата, когато заболеваемостта може да скочи. В резултат на това много експерти смятат, че политиката на Китай за нулев ковид - и запечатаните граници, които вървят с нея - ще продължат и през 2023 г.

Към този момент Китай ще бъде в самоналожена изолация повече от три години. Китайската и световната икономика вероятно ще пострадат в резултат на това, както и глобалното сътрудничество.

Но най-големият и неосезаем ефект може да бъде върху китайския народ. Много по-лесно е да повярвате, че чужденците са опасни и упадъчни, ако не се срещате с тях. Когато Китай в крайна сметка се отвори, светът може да открие една много променена страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
BobyB
преди 2 години
Ами супер, Китай ще се самоубие преди да стане голяма заплаха за цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Тоя сайт голяма пропаганда. Само тролене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пандемичната самоизолация на Китай е глобален проблем >>> Eйййй, няма угодия на Пешето. Ако не се самоизолира - носи зараза, ако не - пак не! ***** тая пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още