IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-широк дебат за ядрената енергетика?

Може би трябва да възприемем идеята за компромиси и да преразгледаме предразсъдъците си

17:59 | 15.11.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фукушима днес. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Фукушима днес. Снимка: Bloomberg

Антиядрените активисти продължават да бъдат гласовити, като казват, че проучването на ООН е нагласено. На COP26 те раздадоха жълти листовки, в които настояваха, че „ядрени бедствия като Чернобил и Фукушима застрашават цели страни и региони“ и че „ядрената енергия генерира 4-5 тона радиоактивни отпадъци за всеки килограм ядрено гориво, отравяйки земята, въздуха и питейната вода”, което прави горивото „твърде мръсно, опасно, скъпо и бавно” за борбата с изменението на климата. В реалния живот и онлайн, емоциите по темата са разгорещени.

За мен инцидентът във Фукушима действаше като (донякъде неудобно) напомняне за необходимостта всички ние, със сигурност включително и журналистите, периодично да поставяме под въпрос собствените си допускания, посочва авторът. Поради ужасяващото отразяване в пресата по онова време, думата „Фукушима“ се асоциира толкова дълбоко в съзнанието ми с „радиация“, че не успях да разбера защо всъщност броят на загиналите е толкова висок.

Освен това трябва да ангажираме, а не да пренебрегваме, множество гласове. Това не означава, че подкрепям язвителността в социалните мрежи. Но нека да цитирам основен урок по антропология: струва си понякога да вникнете в гледната точка на някой друг, колкото и инстинктивно тя да ви отблъсква. Удивителното в киберпространството е, че имаме възможността да направим това, стига да решим.

След като моите предубеждения относно радиационното въздействие във Фукушима се промениха, сега съм двойно по-убедена, че е време за по-широк дебат за ядрената енергетика, тема, за която Джонатан Форд също писа сериозно във FT през септември.

Не искам да омаловажавам рисковете за безопасността; независимо от радиационните заплахи и какво се е случило (или не) в Япония, има големи въпроси около ядрените отпадъци и цената на централите, посочва Тет.

Но има и огромни разходи и опасности, свързани с изкопаемите горива и макар че бих искала да живея в свят, захранван от възобновяема енергия, това не изглежда осъществимо скоро, като се има предвид, че възобновяемите енергийни източници не винаги са надеждни. Трябва или да се надяваме на пробив при технологиите за съхранение на енергия от батерии, или да хеджираме залозите си с резервни източници, като например ядрените.

Изглежда, че и други гласове се обединяват около тази гледна точка. По време на COP26 множество лидери на ЕС застанаха зад ядрената енергия, защото тя помага да се намалят разходите за енергия на домакинствата. Това е нещо, което ще бъде от решаващо значение, за да можем някога да осигурим широка подкрепа за евентуалното постепенно загърбване на изкопаемите горива.

Смея да кажа, че тези ми аргументи ще вбесят антиядреното лоби и ще провокират още атаки в социалните медии. Но за да намерим решения, трябва да възприемем идеята за компромиси и да преразгледаме предразсъдъците си. Подкрепата за ядрената енергия в социалните мрежи всъщност изобщо не е решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
Ми давай , да видим :) така кат гледам си минаваме на аец , фец и вец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ми не знам кой на къв стадии е от развитието си , ама субсидиите за въглища и петрол са няколко десетки ПЪТИ повече от тези на зелените ... и това е официалната статистика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
следиш ли товарът на ЕСО от няколко години . разгледай историческите данни назад ... :))) ... искаш ли да коментираме бъдещето на гигантоманските енергийни проекти в БГ ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
и тази ... https://solaritybg.com/portfolio-solaritybg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
така е ... това е само за последните няколко години на една от десетките фирми дето се занимават с инсталации ... https://***.filkab.solar/projects
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ядрените лобита са като пионерчета пред зелените лобита колега.Които са и най-големите майстори на манипулациите и разказите по картинки.Всъщност досега в човешката история не е имало толкова могъщо и добре организирано лоби като това на зелените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 2 години
След като зелените такива шумно се осрааааааа тая есен и най-вероятно и зима в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ядрените лобита разцъкват едни разкази по картинки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още