IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократична Украйна е трън в очите на Путин

Близката до Русия държава пое по различен политически път, което повдига неудобни въпроси за Кремъл

13:54 | 07.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Украинският флаг над сградата на парламента в Киев. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Украинският флаг над сградата на парламента в Киев. Снимка: Bloomberg

Но има две причини, поради които САЩ и техните съюзници от НАТО ще бъдат много неохотно настроени да сключат тази сделка. Първата е принципна: Украйна е суверенна нация. Тя би трябвало да може да прави собствен избор, без великите сили да се договарят през главата ѝ.

Втората причина е благоразумна. Дали даването на Русия на това, което иска, наистина би сложило край на възможността за война? Логиката на писмото на Путин, пропито едновременно с любов и омраза, е, че самата независимост на Украйна е кощунство - историческа аномалия, която трябва да бъде поправена. Ако сега се направи отстъпка, Путин може да премине към следващото искане. Русия вече анексира Крим, част от Украйна, през 2014 г. и също така настоява за налагане на вето върху аспекти от вътрешната ѝ политика.

Яростта на Путин към Украйна изглежда е свързана с нещо повече от признаване на руска „сфера на влияние“. Контрастът с относително спокойното му отношение към Казахстан е показателен. Подобно на Украйна, Казахстан е бил част от Руската империя, а след това и от Съветския съюз, преди да стане независима държава.

Путин се опита да възстанови влиянието на Москва в Централна Азия чрез формирането на Евразийски икономически съюз, включващ Казахстан. Но амбициите на Москва се сблъскаха директно с тези на Пекин. През 2013 г. китайският президент Си Дзинпин обяви китайската инициатива „Един пояс, един път“ в Астана, казахстанската столица. Казахстан вече търгува много повече с Китай, отколкото с Русия. Въпреки че някои от партията на Путин „Единна Русия“ все още предявяват териториални претенции към Северен Казахстан, фактът, че тази бивша съветска република се изплъзва от зоната на влияние на Москва, не срещна голяма съпротива от Кремъл.

Руснаците биха изтъкнали, че разликата е, че Казахстан не изгражда военни връзки с Китай. Но нарастващата близост между Астана и Пекин има ясни последици за сигурността.

Истинската разлика между Казахстан и Украйна може да е, че Казахстан не показва никакви признаци, че се превръща в демокрация. За разлика от него Украйна последователно се съпротивлява на опитите за създаване на авторитарен режим от типа, който Путин е установил в Русия. Украинската система е корумпирана и нефункционална в много отношения, но страната има избори, които не са предрешени, и жизнено гражданско общество.

Както Путин точно отбелязва, Украйна и Русия са тясно свързани от историята и културата. Така че фактът, че Украйна е поела по различен политически път от Русия, повдига неудобни въпроси за Кремъл, който обича да твърди, че „западният либерализъм“ е напълно неподходящ за Русия. Може би това е истинската причина, поради която Украйна предизвиква такъв гняв у Путин. Сдържането му, чрез заплахата от мащабни икономически санкции, се превърна в най-неотложното предизвикателство пред западния алианс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 9
Frosty
преди 2 години
В демократична Украина през зимата населението стои без ток по няколко седмици.За сметка на това, жителите в демократична Украина са намерили доходоносно препитание - крадат медни жици и тръбите на климатиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
redcretin
преди 2 години
*** усеща, че скоро ще падне - и сега търси врагове, да поведе война :) Смешно милиционерче, върнало *** 50 години назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
на л.ай.н.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
vzhekoff
преди 2 години
Оле майко :)Толкова глупости и3сpани на едно място. Най-лошото е, че за производство на *** никога не се плаща добре, понеже всеки може да ги произвежда. Нейков ще трябва да се напъва като при запек за да върже коледния бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, слабичко. Стаж при чедата на Гьобелс в БНР... От кога олигархията, боя в Радата, пълната покорност на САЩ стана демокрация?! От кога нацизма и братоубийството станаха демокрация. А бе Тиквестор ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
Valentin13
преди 2 години
всъщност не е само Инвестора. свободата на словото и алтернативното мнение са вече забранени неща в цяла Европа комай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
Императорът
преди 2 години
Нейков, сега тебе ли те хвърлиха на амбразурата - да лееш безумна пропаганда? Единствените "доказателства" за "подготовката за нахлуване" на Русия в Украйна, са твърденията на САЩ и техните лакеи, според които Русия няма право да разполага собствените си войски където поиска на собствената си територия, без изрично позволение от НАТО, че и без съгласието на пропадналата украйна... щото президентът им циркаджия се притеснявал, ако има руски войски на запад от Урал. Много ми се ще - Нейков - да ми обясниш как така една държава е "демократична" щом властта в нея бе сменена чрез дирижиран преврат, щом води война срещу собственото си население и щом нарушава основни човешки права на гражданите си - например правото да говорят и изучават майчиния си език?Абе - какви заплати ви плащат в инвесторът и струва ли си унижението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още