IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите трябва да се приспособят към по-политически централни банки

Те бяха започнали да вярват, че големите монетарни институции са независими и че това е нещо добро

18:32 | 13.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Туският президент Реджеп Тайип Ердоган използва правомощията си, за да назначи управител на местната централна банка, търсейки лице, което да поддържа лихвите ниски или да ги намали независимо от темпа на инфлация и напрежението върху валутата. Във всичките си изявления Китайската централна банка не крие, че вижда своята задача като прилагане на идеите и политиките на президента Си Дзинпин и комунистическата партия.

Самият Фед отдавна има двоен мандат - да поддържа ниска инфлация и да осигурява задоволителен растеж. Когато има известно противоречие между двете цели, Фед трябва да направи преценка и обикновено се вслушва в мнението на администрацията.

Някои централни банки се свързват с екстравагантни фискални политики. В някои страни от Латинска Америка те не бяха в състояние или не желаеха да компенсират правителствените ексцесии и в крайна сметка допринесоха или се примириха с много високи темпове на инфлация. Аржентина и Венецуела не са добра реклама за работата на своиите централни банки.

Американският президент Джо Байдън започна да преустройва Фед, използвайки правомощията си да назначава служители в борда му. Изглежда, че той е договорил регулаторна платформа на новия Фед между председателя Джей Пауъл и Леъл Брейнърд, новата заместник-председателка, която желае да приближи централната банка до пълния дневен ред на демократите.

Новият Фед ще приеме по-сериозно задълженията си за нетни нулеви въглеродни емисии и социално включване, и може да следва по-строг регулаторен курс спрямо банковите дейности. Както клонящият към републиканците председател, така и заместник-председателят на демократите искат да поддържат икономиката толкова гореща, колкото пазарите позволяват, преследвайки по-силно и по-дълго възстановяване. И двамата са загрижени за цените, докато Байдън се сблъсква с тежки политически критики, че управлява при инфлация от над 6 процента.

Пазарите трябва да се приспособят към по-политически централни банки. Мексико е напът да получи нов ръководител на централната банка от собствените редици на правителството. ЕЦБ е пазител на проекта на ЕС и винаги ще взема предвид какво е необходимо за укрепване и развитие на икономическия, монетарен и политически съюз. Това, което е необходимо, за да се успокоят пазарите, е всяка централна банка да работи добре със своето правителство и те заедно да възприемат отговорна, но благоприятна за пазара позиция.

Инвеститорите отново се възползват от изключителността на САЩ, където комбинацията от страхотни технологични компании и много приспособителна парична политика доведоха до значителни печалби.

С наближаването на края на 2021 г. има повече притеснения относно това колко бързо Фед ще трябва да оттегли стимулите и колко дълго инфлацията ще остане повишена. Изглежда обаче, че световната икономика ще продължи да бъде подкрепяна от нулеви лихви и много допълнителни пари от ЯЦБ и ЕЦБ. Китайската народна банка не иска да предизвиква рецесия, но помага на правителството да намали бизнес ексцесиите, особено при имотите.

Време е за предпазливост, а не за паника. Фед с премерена реторика ще се опита да се пребори с високата инфлация, а Байдън ще търси решения за разтикване на многобройните тесни места при доставките, за да помогне. В опита си да намери път напред Фед има нова политическа сделка, която позволява на демократите да популяризират визията си за възстановяване и социална справедливост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Не, не са купени. Те са си креатури на правителствата и провеждат правителствената парична политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Имаме Централни банки зависими от правителствата,тоест те са купени и не са неутрални,пазещи ценовата стабилност.След като е така,и открито се признава,вече без дори да се крие че се надуват балони само с цел печалби на борсите и корпорациите,за сметка на още по голяма бедност и увеличаване на неравенствата,тогава защо са ни нужни и банките и правителствата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още