IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между филантропията и световната икономика?

Общият световен благотворителен фонд се равнява на малко под 3% от глобалния БВП, пише в анализ на Citi

20:34 | 27.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кой дарява най-често

Когато става въпрос за парични дарения от физически лица, най-често става дума за жена (предимно от САЩ), живееща в държава с развита икономика, която е омъжена и на възраст над 35 години. Като цяло дарителят е заможен дори ако годишният му доход не е особено висок. Любопитното е, че според редица проучвания жените са по-склонни от мъжете към благотворителност, а женените двойки даряват по-често от хората, които не са сключили брак или нямат партньор.  

Профилът на доброволците е подобен. С тази разлика, че възрастта варира значително и е трудно да се изведе тенденция. От Citi допълват, че в последно време в силно развитите икономики процентът на даренията и доброволчеството намаляват, особено сред младите. Въпреки това анализаторите са оптимисти за бъдещето на благотворителната дейност. Според тях има много потенциал плащанията, направени по филантропски подбуди, да се увеличават. Освен това, отливът на доброволчество в силно развитите икономики се компенсира от подем в развиващите се такива. 

Един от факторите за тази тенденция е пандемията и това, че даренията свързани с нея, все повече се увеличават. 

Къде има благотворителност?

Най-популярните места за дарения са религиозните организации. Това е валидно за почти всички региони и е мотивирано от религиозната принадлежност, която предполага да се дарява. В много случаи обаче тези организации предоставят подкрепа за широк спектър от основни светски каузи с различна насоченост. Отделно от религиозните организации обаче сериозен дарителски капитал се трупа в образованието, здравеопазването и хуманитарната помощ.

ц4 ц4

В общи линии отделните дарители (физически лица, фирми) и фондациите и други подобни организации подкрепят едни и същи каузи. Различните подгрупи в секторите, в които се дарява, обаче, са толкова много, че е трудно да се направи коректен икономически анализ на баланса между „търсене и предлагане“ на такъв вид услуги. Такъв анализ би помогнал на дарителите и благотворителните организации при избора на каузи и това къде парите им ще имат най-голям ефект.

Въпреки че липсват подходящи данни, предлагането на благотворително финансиране безспорно не съответства добре на търсенето. Дарителите са склонни да даряват на каузите, които са им най-близки - такива, към които са съпричастни. Примери за това са конкретни училища, колежи, болници.

В същото време трябва да се отчете, че много бизнеси или конкретни личности подкрепят „елитарни“ каузи, което силно се отразява от медиите. Има известни разлики при богатите дарители и фондациите – първите финансират предимно каузи, свързано с околната среда и природозащитни каузи, а   фондациите по-скоро подкрепят религиозни каузи.

Трябва обаче да се отбележи също, че нивата на обществено доверие в благотворителните институции леко намалява.

ц5 ц5

Благотворителността може ефективно да свързва обществения сектор с бизнеса. Добре стикованото партньорство между публичния сектор, неправителствените организации и бизнеса би могло да бъде използвано успешно за постигане на прогресивни резултати. Филантропията създава изненадващо широк, но лошо калибриран принос към глобалната икономика – благотворителността има много по-голяма роля в световния БВП, която рядко се оценява заради слабостта на конвенционалните икономически способи за оценяване на стойности като „времето“ на доброволците и други такива.

Според Citi светът се нуждае от по-добри техники за икономическо и социално въздействие на благотворителността.

Анализаторите подчертават, че има връзка между размера на държавните разходи и размера на благотворителния сектор в дадена страна.

В анализа се посочва още, че много организации с нестопанска цел изостават критично в технологичната надпревара от корпоративния сектор, което пречи на дейността им да се разраства и да бъде по-ефективна. Това изостря силното фрагментиране в сектора и увеличава дистанцията между големите благотворителни организации и огромния брой малки предприятия. Само в Обединеното кралство има около 170 хил. регистрирани благотворителни организации, докато в САЩ те са над 1,5 милиона.

Обширният анализ е наличен на сайта на финансовата институция. Неговите автори подчертават, че никой доклад за филантропията, особено на глобално ниво, не може да обхване всеки ъгъл от темата, но пък е добра отправна точка за това да се замислим и да осъзнаем колко важна е благотворителността за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Каква е връзката между филантропията и глобалната икономика? == Холувудска. ПиАр и реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"Каква е връзката между филантропията и глобалната икономика? " -- мръсотия и пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още