IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо напрежението между Русия и Украйна е толкова трудно за успокояване?

Евентуална руска инвазия в Украйна ще хвърли Запада и Русия в най-лошата конфронтация от края на Студената война

21:14 | 17.12.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. предизвика най-напрегнатото противопоставяне между Москва и Запада след Студената война. Оттогава регионът е в задънена улица, а конфликтът между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната се задълбочава.

До средата на ноември САЩ предупреждаваха европейските съюзници, че Русия може да се готви да нахлуе в Украйна, тъй като струпа хиляди войници близо до границата на съседката си, пише Bloomberg.

Вашингтон сподели и разузнавателна информация, която показва възможни планове за тристранна инвазия от Крим, Русия и през Беларус с участието на до 175 000 войници. Шефът на украинската разузнавателна агенция за отбрана каза пред Military Times, че руско нападение може да бъде извършено до края на януари или началото на февруари.

Кремъл отрича каквото и да е намерение да атакува Украйна, като казва, че придвижването на руски войски на нейна територия е вътрешен въпрос. Москва обвинява съюзниците на САЩ и НАТО, че подклаждат напрежение с военноморските им учения в Черно море близо до границата на Русия.

Били сме тук и преди

Русия разположи войски в Крим и границата ѝ с Украйна в края на март и началото на април заради рязкото нарастване на сраженията между украинската армия и подкрепяните от Москва бунтовници. Напрежението спадна, след като президентът на САЩ Джо Байдън се обади на руския си колега Владимир Путин и предложи среща на върха, която се проведе в Женева през юни. Това предизвика спекулациите, че Путин е използвал кризата като средство да привлече вниманието на Байдън предвид и съобщенията, че новото американско ръководство е фокусирано предимно върху Китай.

След като се появиха новини за последното струпване на войски, Путин каза в реч през ноември, че САЩ и съюзниците им не успяват да вземат сериозно „червените линии“ на Русия и че Москва се нуждае от „дългосрочни гаранции за сигурност“. Той обвини НАТО, че провокира по-голямо напрежение, като доставя смъртоносни оръжия на Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна коментира при посещение през ноември във Вашингтон, че е поискал от Пентагона повече помощ за защитата на нейното въздушно пространство и крайбрежието.

Защо това е проблем

Споразумението за примирие от 2015 г. сложи край на най-кървавата битка в седемгодишния конфликт в Украйна, който отне живота на повече от 13 хил. души. Условията на споразумението обаче така и не бяха напълно изпълнени и трайно решение на проблема няма.

Основният въпрос е дали Украйна ще се наклони на изток, или на запад. Привържениците на западния път на страната искат скъсване със съветското минало, след като протести свалиха подкрепяния от Кремъл Виктор Янукович през 2014 г.

Путин оправда последвалото анексиране на Крим и подкрепата за бойците в Източна Украйна, като каза, че трябва да защитава рускоговорящите, където и да се намират. Заради страха от посегателство в задния му двор той продължава да се противопоставя на дългосрочните цели, които сега са залегнали в конституцията на Украйна – включително членството в ЕС и Северноатлантическия договор.

Отговорът на САЩ и съюзниците

В началото на декември имаше вълна от дипломация, предизвикана от видеоразговор на Байдън с Путин. Американският президент се опита да изпрати ясно послание: Русия не трябва да предприема инвазия в Украйна, тъй като ще понесе огромни икономически санкции, ако го направи.

Путин пък даде на САЩ да разберат, че Русия няма да толерира разширяването на НАТО на изток или разполагането на оръжия в Украйна.

Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ти си празноглава копейка. Когато Рашата си изтегли транзита към шавковите пристанища, шавките заврещяха на умряло и настояват транзитът да бъде възстановен. Пристанищата им са празни, транзитът е намалял десетки пъти. Загубите са милиарди долари. Ами щом така им харесва? Сега и Беларус им тегли шута и прехвърли транзита през Уст-Луга. Русофобията е скъпо занимание и не е за бедни шавчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
dva taraleja
преди 2 години
Някой знае ли дали има начин *** да ми врътнат по една яка ***? Плащам си за удоволствието? Мариянчо сигурно много ще се постарае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ахъм, видяхме през "лихие девяноса" за кого е заплаха отан. Не ми ги пробутвай тия. Евроgейците и техните господари искат само едно - да п0барат несметните природни богатства. Жужо ги удари плез крадливите ръчички и вдигна процента на концесиите десетина пъти. Как да го търпят такъв? Вярно е, че никой от концесионерите не напусна Русия, ама отдавна са му вдигнали мерника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никой от съседите им не ги ще, празноглава копейко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Човек0подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
И кои са тия хора? Едни *** ли имаш предвид? Като тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
НАТО бил заплаха. За Русия не е заплаха, само за джуджи - няма да може както досега да печели избори със 112%, да заобикаля конституцията за да седи доживот на власт, да изтребва безнаказано опозицията - накратко да се държи като един средноазиатски дивак през 21 век в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/1ajb0TQC3tE Нацистка криптоУкрайна, запазена още в 45-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
коментар по моментар , рубла по рубла ... и така 75 пъти и цял долар правят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И преди да бълваш глупости, запомни едно: ХОРАТА НЕ ВИ ИСКАТ! Не ви щат кремълската мизерия, не ви щат "благоденствието", не ви щат беднотията и мизерията, политическите репресии, кражби и убийства! НИКОЙ вече не ви ще, затова и пPoccия няма един съсед приятел, само няколко марионетки, като лукашенко, останаха. Никой не ви ще, набий си го в празната копейнишка кратуна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още