IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо напрежението между Русия и Украйна е толкова трудно за успокояване?

Евентуална руска инвазия в Украйна ще хвърли Запада и Русия в най-лошата конфронтация от края на Студената война

21:14 | 17.12.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Външните министри на Г-7 предупредиха Русия да намали напрежението в Украйна, иначе ще се сблъска с тежки последици.

Според запознати Байдън настоява съюзниците на ЕС да финализират широк пакет от санкции срещу руски банки и енергийни компании, които могат да бъдат наложени съвместно със САЩ, ако Кремъл атакува.

Въпреки че украинският президент Владимир Зеленски обеща да донесе траен мир, той няма много място за маневриране. Кремъл иска неспокойните региони на съседа си да получат автономия, която им дава ефективно вето върху големи промени в ориентацията на Украйна – а именно западната интеграция, подкрепена от значително мнозинство от населението на страната.

Предоставянето на такива правомощия би било равносилно на политическо самоубийство за Зеленски, който не успява да овладее пандемията и да изпълни и други дадени обещания, като ограничаване на корупцията.

Междувременно Путин ясно определи амбицията на Украйна да се присъедини към НАТО като екзистенциална заплаха и не вижда причина да прави компромис сега, след като издържа години на натиск от САЩ и Европа по този въпрос. Ето защо многократните дипломатически усилия на Германия и Франция за постигане на резолюция се провалиха.

Какво друго иска Русия

Русия поиска НАТО да изтегли силите си на позициите, които те заеха през 1997 г., като изложи широки предложения за масово оттегляне на Запада в два проекта на договора за сигурност, представени на правителството на САЩ.

Русия и всички държави от НАТО, които членуват в алианса през май 1997 г., преди първите източноевропейски държави да бъдат поканени да се присъединят, не трябва да „разгръщат военни сили и оръжия на територията на която и да е от другите държави в Европа“, които все още не са били в организацията на тази дата, според един от договорите, публикувани на 17 декември от Министерството на външните работи в Москва.

САЩ също трябва да се ангажират да забранят влизането в НАТО на бивши съветски държави като Украйна и Грузия и да откажат да използват тяхната военна инфраструктура или да развиват двустранни отбранителни връзки с тях, според втория договор.

Ако предупрежденията на САЩ за инвазия в Украйна се потвърдят, това ще хвърли Запада и Русия в най-лошата конфронтация от края на Студената война. Руска интервенция в такъв мащаб за анексиране на територия или дори за сваляне на правителството в Киев би представлявало най-сериозното предизвикателство за европейската сигурност от десетилетия.

Петдневната война на Русия с Грузия, друга бивша съветска република, която насочи погледа си към Запада, започна по подобен начин през 2008 г. и завърши с ефективно анексиране на бунтовнически райони от Москва.

Какво друго може да направи Западът по въпроса

През последните години САЩ, ЕС и Обединеното кралство наложиха няколко кръга от санкции, насочени срещу руски физически лица и компании, като засегнаха енергийния и банковия сектор на страната. Докато Русия омаловажава тяхното въздействие, нейната икономика е в стагнация и нейните служители настояват санкциите да бъдат отменени.

Други потенциални мерки включват насочване към милиардерите, които са забогатели при управлението на Путин, или полагането на допълнителни усилия за дерайлиране на новия газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия, който в момента очаква одобрение от регулаторните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ти си празноглава копейка. Когато Рашата си изтегли транзита към шавковите пристанища, шавките заврещяха на умряло и настояват транзитът да бъде възстановен. Пристанищата им са празни, транзитът е намалял десетки пъти. Загубите са милиарди долари. Ами щом така им харесва? Сега и Беларус им тегли шута и прехвърли транзита през Уст-Луга. Русофобията е скъпо занимание и не е за бедни шавчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
dva taraleja
преди 2 години
Някой знае ли дали има начин *** да ми врътнат по една яка ***? Плащам си за удоволствието? Мариянчо сигурно много ще се постарае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ахъм, видяхме през "лихие девяноса" за кого е заплаха отан. Не ми ги пробутвай тия. Евроgейците и техните господари искат само едно - да п0барат несметните природни богатства. Жужо ги удари плез крадливите ръчички и вдигна процента на концесиите десетина пъти. Как да го търпят такъв? Вярно е, че никой от концесионерите не напусна Русия, ама отдавна са му вдигнали мерника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никой от съседите им не ги ще, празноглава копейко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Човек0подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
И кои са тия хора? Едни *** ли имаш предвид? Като тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
НАТО бил заплаха. За Русия не е заплаха, само за джуджи - няма да може както досега да печели избори със 112%, да заобикаля конституцията за да седи доживот на власт, да изтребва безнаказано опозицията - накратко да се държи като един средноазиатски дивак през 21 век в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/1ajb0TQC3tE Нацистка криптоУкрайна, запазена още в 45-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
коментар по моментар , рубла по рубла ... и така 75 пъти и цял долар правят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И преди да бълваш глупости, запомни едно: ХОРАТА НЕ ВИ ИСКАТ! Не ви щат кремълската мизерия, не ви щат "благоденствието", не ви щат беднотията и мизерията, политическите репресии, кражби и убийства! НИКОЙ вече не ви ще, затова и пPoccия няма един съсед приятел, само няколко марионетки, като лукашенко, останаха. Никой не ви ще, набий си го в празната копейнишка кратуна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още