IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон пренаписва плана за COVID през 2022 г.

Надеждите за край на пандемията се изпаряват

22:08 | 17.12.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Досега повечето от проучванията, разглеждащи ефективността на ваксините срещу омикрон варианта, се фокусираха върху неутрализиращите антитела, които се захващат за вируса и му пречат да навлезе и да зарази клетките. Резултатите от кръвните изследвания от напълно ваксинирани хора показват, че омикрон избягва неутрализацията, но бустерна доза може да възстанови тази защита.

Т-клетките на имунната система, които унищожават заразените клетки, също изглежда, че разпознават и този вариант. Много експерти смятат, че тази втора линия на защита ще предотврати хоспитализации и смъртни случаи.

Междувременно животът с COVID през 2022 г. вероятно ще означава оценка на местните рискове и защита чрез ваксинация, маски и социална дистанция. „Когато отида до магазина този следобед, това, което ми помага, е да знам колко COVID има в моята общност“, посочва д-р Робърт Уахтър, председател на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

„Няма да има едно състояние на пандемията. Тя ще се развива различно за различните държави и региони и това ще е така в обозримо бъдеще“, допълва той.

Европейските държави междувременно се подготвят да наложат допълнителни ограничения за пътуванията и други мерки в опит да спрат нарастващите случаи на заразени с варианта омикрон, което ще заплаши икономиката. Германия, Ирландия и Дания обмислят допълнителни ограничения точно преди коледните празници. Те следват стъпките на Франция, която затвори границите си тази седмица за британци.

Вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар каза, че пред лицето на "жесток вирус" правителството няма друг избор, освен да обмисли непопулярни мерки, включително ранно затваряне на барове и ресторанти.

Откакто коронавирусът се появи в Ухан, Китай, преди почти две години, повече от 5 млн. души са починали от COVID-19 в световен мащаб и са съобщени повече от 272 млн. случая, посочва Ройтерс. Повече от 8,5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 са приложени по целия свят.

Тъй като се появяват повече доказателства в подкрепа на необходимостта от бустерни дози за защита на населението срещу омикрон, няколко страни ускоряват кампаниите за ваксинация. Премиерът на Япония Фумио Кишида разговаря с главния доставчик на страната си, главния изпълнителен директор на Pfizer Inc Албер Бурла, за оралния медикамент. По думите на Кишида страната има за цел да ускори повторните ваксинации на около 31 млн. уязвими граждани.

Правителствата в ЕС се съгласиха да поръчат над 180 млн. дози от адаптирана за омикрон версия на ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer. Тежко засегнатата Франция одобри ваксинация срещу COVID-19 за всички деца на възраст 5-11 години.

Южна Африка, която първи идентифицира варианта, заяви, че ще дари приблизително 2 млн. дози ваксина срещу COVID-19 на Johnson & Johnson на други африкански страни през следващата година чрез платформа за медицински доставки, създадена от Африканския съюз. Представител на Националния институт по заразни болести на Южна Африка каза, че хоспитализацията и смъртните случаи от COVID-19 са започнали да се увеличават на национално ниво, но от много ниска база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 2 години
Проптър и гембъл инвестираха във сапунени опери, тез, пфайзерът инвестират в рекламата на вируси. нищо лично, просто бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
колко требе да си прецакан у канчето , че да повярваш на тая статийка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Правилно е да се каже надеждите за нормално съществуване се изпаряват.Новият ред е тук.Вируса беше удобна тема,основа за налагането му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
важно е , че противошапният препарат спутник е прецакан , и никъде не се ваксинират с него , дори и в рассията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Надеждите за край на пандемията се изпаряват >> Пландемиите са планирани и се развиват по план. Както са планирани. И свършват по план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още