IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика отслабва системно

Потискането на нови индустрии като споделеното пътуване, частното образование, социалните медии и частното здравеопазване е особено вредно за растежа

14:14 | 03.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Си Дзинпин дава предимство на по-малко продуктивните и по-малко иновативни компоненти на китайската икономика, като същевременно засилва контрола, ограничава финансирането и наказва предприемаческите лидери в много водещи индустрии. Това не е рецепта за поддържане на силен икономически растеж. Въпреки честите твърдения, че Китай настига или изпреварва Запада в технологичните индустрии, той трябва да извърви дълъг път, за да постигне самодостатъчността и глобалното лидерство, към които се стреми. Санкциите на САЩ срещу модерните полупроводници, например, убиха способността на Huawei да произвежда свои собствени 5G телефони. Китайската полупроводникова индустрия изостава с 10 години от световните лидери, според скорошно германско проучване.

Търговската авиация на Китай няма международно сертифициран самолет, който да се конкурира с Boeing и Airbus, въпреки трите десетилетия на концентрирани усилия. Биофармацевтичната индустрия пък не успя да произведе ефективна ваксина срещу ковид. Стоманата, батериите и високоскоростните железници - където Китай е конкурентоспособен - са изложени на риск от търговски ответни удари поради вредни за околната среда производствени практики и кражба на интелектуална собственост. Предполагаемата преднина на Китай в областта на изкуствения интелект може да бъде притъпена чрез налагане на същите ограничения върху потоците от данни към Китай, които се налагат вътрешно, като по този начин се подкопава китайският монопол му върху големите масиви от данни, и чрез ограничаване на инвестициите на САЩ в китайски фирми в тази област.

Общото ниво на производителност в Китай също изостава от това на други развити икономики. Фокусът на Си Дзинпин върху държавните предприятия и промишлеността със сигурност няма да подобри тази относителна слабост.

Накратко, трудно е да се избяга от заключението, че китайската икономика системно отслабва и че новите приоритети на Си Дзинпин не дават много надежда за бърз обрат. САЩ и техните съюзници биха могли да увеличат предизвикателствата пред Си чрез енергично прилагане на търговските закони, ограничаване на достъпа на Китай до технологии и финансиране от Запада, и налагане на санкции срещу бруталните нарушения на човешките права в провинция Синдзян и в страни от развиващия се свят, които Пекин се опитва да експлоатира чрез своята инфраструктурна инициатива "Пояс и път". Добър пример за такава експлоатация са ужасните условия на труд при добива на ключовите компоненти за батерии кобалт и литий в Африка и Южна Америка.

Голямо забавяне или остра финансова криза в Китай със сигурност биха имали отрицателно въздействие върху глобалната икономика. Но американските и съюзническите власти имат инструменти, които могат както да повлияят върху посоката на китайската икономика, така и да помогнат за поправяне на част от натрупаните щети за техните икономики от китайския меркантилизъм. Първата стъпка е да се подкопае наративът за неудържим и безспирен икономически напредък под ръководството на Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
panther
преди 2 години
Пълни смешки. Най-голямата икономика в света отслабвала. Подзаглавието е уникално... ще градим икономика на споделеното пътуване... здравеопазване го видяхме колко работи при първата епидемия целия запад се о.енза, а точно Китай постигна най-добри резултати. Частното образование е чудесен метод да си направиш болшинството баселение необразовани ограничени хора, а социалните мрежи само допринасят за допълнително влошаване на ситуацията. Какви санкции ще наложат запада и сащ на Китай, ами то всяка втора техника, ако не и по-чсто е произведена в Китай, това не е СССР, който си работеше за него си само. Ха са наложили санкции западняците, ха са останали дори и без тоалетна хартия, да не говорим за по-сложната техника. Видя се че едни прости маски за лице не могат да произведат сами без китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
dd22
преди 2 години
Икономическите резултати генерално за страната според мен още дълги години ще се силни предвит технологичното ниво на предприятията и евтината работна ръка използвани за производство на стоки за износ и местния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
dd22
преди 2 години
КНР ( Китай ) върви по пътя на СССР = бедност на народа и изолация от света. Не им помага и факта, че ККП е знаела за заразени хора и смъртни случай от Ковид 19 още декември 2019/януари 2020 но не се предупредили чуждите посолства ( държави ) и оставиха свободен режим за пътувания от Китай към света въпреки смъртната опастност за милиардни души. Сегашния им диктатор ги води към бавна но сигурна "смърт".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
заработват си заплатките , дращейки платени постановки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
Ултиматума действа. Колкот по мизерни стаат наркуманцити, толкуз по зле ши изкарват Русия и Китай. Най ти ли чи китайцити изпревареха щатити и са най богатия народ ф сфета. Без да грабят, убиват, унищожават. Ко американско си купейти от магазина. Нищу, НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Русия очевидно вече фалира, сега е ред и на Китай. Чудно ми е дали си вярват, когато ги преписват тези глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Kolio7
преди 2 години
Абе тоз петърчо като качи някоя статия заглавието винаги е написано като свършен факт по партийна заповед без право на колебание или като присъда от американски (соц)демократ. Само като скролвам и чета заглавията ми е ясно кои са писани от това недоразумение с бялата ризка. Иначе за Китай, много са слаби направо ужас - износът им расте с 30%, а търговския дефицит на сащ расте със същата скорост всеки месец. Явно според политическата коректност слабите икономики са тези, чието производство издържа целия свят, а силните са тия дето ядат на вересия. До какви нелепици се докарват само, за да върви пропаганда. П.С. Преди да ме квалифицирате, да си кажа, че съм капиталист и за това псувам сащ и ес, защото тия две псевдообединения са най - големите комунисти на света и за това сме от грешната страна на пениса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още