IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Путин да контролира миналото следва модела на Си Дзинпин

Цензурата върху историята в двете страни е съществена част от вътрешната репресия

15:17 | 08.01.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът Си Дзинпин със сигурност ще одобри решението на Путин да потисне критиките към сталинизма. Китайският лидер отдавна се интересува от разпадането на Съветския съюз и е решен да предотврати подобно нещо в Китай. В реч пред ЦК на Китайската комунистическа партия, изнесена непосредствено след като пое властта, Си попита: „Защо се разпадна Съветският съюз?“ Отговорът му беше, че „историята на СССР и на КПСС беше напълно отречена... Ленин беше отхвърлен, както и Сталин... Идеологическо объркване беше навсякъде... Съветският съюз, който беше велика социалистическа страна, се разпадна.”

Контролирането на дискусиите за миналото остава централно за стила на управление на Си Дзинпин. Миналата година правителството му прие закон, който обявява за престъпление подигравката с националните герои на страната.

И в Русия, и в Китай действията за задушаване на историческия дебат вървят ръка за ръка със засилването на текущите репресии. През седмица, в която „Мемориал” беше затворен, руското правителство арестува няколко поддръжници на затворения опозиционен лидер Алексей Навални. В Хонконг, дни след премахването на статуите в памет на Тянанмън, правителството затвори Stand News, най-голямата останала продемократична медия, и арестува няколко ръководни служители.

Цензурата върху историята е свързана с агресия в чужбина. Знак за предстоящата репресия срещу „Мемориал” имаше миналия октомври, когато организацията беше щурмувана по време на прожекция на филм за масовия глад (Голодомор, убил милиони) в Украйна през 30-те години (признат от много правителства за съветски геноцид срещу украинците - бел. прев.) Този вид историческа памет е неприемлива в момент, когато руското правителство прави явна подготовка за нахлуване в Украйна.

По подобен начин Пекин миналата година се зае да ограничи предположенията, че участието на Китай в Корейската война през 50-те години на миналия век е било нещо различно от защита срещу евентуална американска инвазия. Този дебат има и съвременно значение в момент, когато заплахата от война между САЩ и Китай отново нараства.

За да се завърши кръгът на репресиите, вътрешните опоненти на правителствата на Путин и Си са редовно обвинявани, че работят за враждебни чужди сили - точно както беше с противниците на Сталин и Мао. Аргументът, че чуждестранните сили са в съюз с вътрешните критици на режима, след това се използва за оправдаване на репресиите на патриотична основа и за подкрепа на аргумента за „силно“ лидерство.

И Путин, и Си Дзинпин извършиха промени в конституциите на своите страни, които ще им позволят да управляват безпрепятствено дълго в бъдещето. Ако Путин остане в Кремъл до 2036 г., което сега изглежда напълно възможно, той ще е управлявал по-дълго от самия Сталин. Ако възнамерявате да подражавате на Сталин, защо ще допускате критики към него?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Да се контролира миналото е невъзможно. Нали комунистите у нас се опитаха да го направят и не им се получи. Нито за миг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
На Запад че има някои проблеми със свободата на словото , има, идеално никъде няма, *** да сравняваш западните страни с Русия в тва отношение е меко казано тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Джордж Оруел е колос.1984 и Фермата на животните са потресаващо гениални творби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Дядя Вова, това тяхното, никакъв здрав разум не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 години
"Опитът на Путин да контролира миналото следва модела на Си ДзинпинЦензурата върху историята в двете страни е съществена част от вътрешната репресия".Междувременно и мнооого от отдавна, Западът, води масирано по пренаписване на историята. И сега, изведнъж, взели да им ползват номерата. Не знам,.как да го кажа но, те създадоха прецеденти по не един, два или три казуса. Стига са мрънкали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
markov
преди 2 години
Ти пък кого ще избиваш бе палячи, обувай розовите прашки и бегай в спартакус или като се казва там наследникът му ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
markov
преди 2 години
Обло ми приятелче, Русия започна да разработва законодателните промени в отговор на американското министерство на правосъдието, което нареди на медията RT America (Russia Today) да се регистрира като чуждестранен агент в страната преди 13 ноември, заплашвайки да замрази активите на компанията и да арестува директора й. Руската държавна телевизия RT е изпълнила искането на САЩ, съобщи главният редактор на компанията. Маргарита Симонян посочи в уебсайта на RT на руски език, че между възможността за наказателно дело и регистрацията са избрали второто.Реципрочно т.н. чуждестранен агент Мемориал имаше същите възможности да се регистрира като чуждестранен агент или да бъде затворен. Е те избраха второто явно за да може после сороспиичета като теб да спамят наляво и надясно глупотевини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Не може. Руснака няма да търпи паради на обратните или БЛМ да им целува обувките и да им дава привилегии без полза и в угода на здравият разум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Путин и Си Дзин пин вирусодарителят са си диктатори отначало та досега. И с възрастта ще стават все по-зле и по-зле. Жалко за поданиците им, но все пак след като ги търпят толкова дъгло време вместо да им резнат зелките ще им плащат и всичките дивотии и простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
А кога референдум за воссоиденениетона България с русия? Щото на : "Центральная Азия - это русская земля! В сети идт обсуждение возможного воссоединения Казахстана с Россией. Лично моя позиция, как гражданина Российской Федерации, вне зависимости от политики и должностей. Поддерживаю проведение референдума в Казахстане о воссоединении Казахстана с исторической Родиной - Россией. Замечу, что сам Президент Казахстана Касым-Жомарт Токаев все свои заявления делает на русском языке. Считаю, это будет хорошим проявлением подлинной демократии!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още