IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е подготвила Германия за Европа през 2022 г.?

Новото "светофарно" правителство в Берлин ще играе на пас с Франция в постигането на общоевропейските цели, като същевременно ще "чисти" икономиката

16:30 | 07.01.22 г. 9
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Снимки: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Реформа на ЕС и френско-германски тандем

Германия си е поставила амбициозни цели да започне процес на реформа в ЕС.

Коалиционното споразумение на новото правителство уточнява, че то иска да използва текущата Конференция за бъдещето на Европа като отправна точка за реформа на ЕС, която в крайна сметка трябва да доведе до „развитието на федерална европейска държава“.

Макрон приветства амбициозния подход на Берлин и призова за повече усилия за „възстановяване на основополагащ импулс“ през декември.

„Този импулс може би ще доведе до промяна на нашите договори и аз приветствам факта, че новата коалиция в Германия си е поставила такава амбиция“, изтъква той.

Въпреки че основната реформа на ЕС в момента не е на масата поради изискването за единодушие, което идва с нея, Шолц се застъпва за идеята за многоскоростна Европа.

Шолц подчерта необходимостта от тясно съгласуване с Франция по европейските теми, тъй като „френско-германското разбирателство е предпоставка за напредък за Европа“.

2 2

Точки на триене

Съществуват обаче някои търкания във френско-германската двойка, най-вече реформата на фискалните правила на ЕС.

Франция, Италия и няколко други държави членки на блока настояват за по-гъвкави фискални и дългови правила.

„Няма да успеем… ако се върнем към бюджетна рамка, създадена в началото на 90-те години на миналия век“, подчерта Макрон по време на пресконференция.

Въпреки това, с фискално консервативните свободни демократи, отговарящи за германското финансово министерство, Берлин се колебае да разхлаби строгите бюджетни правила твърде много и твърде рано.

Въпреки че финансовият министър Кристиан Линднер показа известна готовност за компромис с Франция и Италия, въпросът остава нерешен.

Друг потенциален източник на търкания може да дойде от новия подход на Германия към държавите членки, обвинени в нарушаване на принципа на върховенството на закона.

Новото правителство иска да заеме по-твърда линия към държави, които нарушават върховенството на закона и иска да използва съществуващите инструменти на върховенството на закона „по-строго и навременно“. Това ще важи и за изплащането на средствата за възстановяване от пандемията от коронавирус, където “светофарната” коалиция иска да постави плащанията в зависимост от спазването на принципите на правовата държава.

Въпреки това Германия възнамерява да предложи по-тясно сътрудничество на Полша – разглеждана като основен нарушител на върховенството на закона, заедно с Унгария – в други области, най-вече във Ваймарския триъгълник, политически форум на Франция, Германия и Полша.

Правителството на климата

Наваксването в усилията за климата е друг ключов приоритет.

„Най-голямата трансформация на нашата индустрия и икономика от поне 100 години ни предстои“, изтъкна Шолц през декември.

Според министъра на зелената икономика Роберт Хабек Германия вече изостава и ще пропусне целите си за климата за 2022 г.

„Започваме с драстично изоставане“, коментира Хабек пред die Zeit в края на декември.

За да обърне тенденцията, правителството на Шолц планира да стартира цялостна законодателна програма, обхващаща транспорта, електроенергията, промишлеността и селското стопанство, през следващата година, за да засили усилията си за намаляване на въглеродните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
чекай и аз да ти ударя по един минус ... :))) ... че обикновено те подминавам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И 100000000 минуса да нацъкате, това няма да направи Германия нито независима, нито неокупирана от САЩ. С над 173 военни обекта, кой от кой по-сериозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Оо, винаги! Само дето са още окупирана държава = разбирай куче на каишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
"европейски суверенитет във всички съпътстващи измерения" ... четете ли чeбурашки ... ?! ... да ви обясня на обикновен език ... 2 ядрени самолетоносача с по 30-40 изтребителя 6 поколение - наименованието на прототипът е NGWS . всеки от тях с по 6 автономни атакуващи дрона , собствена европейска геостационарна позициониращо-насочваща система имаме ... пращаме самолетоносач да осигури периметъра където си поискаме и после закарваме нефтените/газовите платформи да си точим квото ни требва и колкото ни требва ... :))) ... на тва му се вика суверенитет ... а чeбурашките в сибир , да се учат на ред и диета , и там телковите решения не важат ... :))) ... зануленият не ги брои за документи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Третият райх не се състоя. Дали не действат да правят четвъри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Нищо добро не чака Европа с такива ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
да не е някой мустакат чичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Техни светофар вече ще засвети само червено така че червените пак ще спасяват света от нещо дето го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Дано не са нови поразии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още