IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се нуждае от имигранти, за да бъде мощна

Правителството трябва да си постави цел за увеличаване на населението до 80 милиона до 2050 г.

12:23 | 30.01.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изкушаващо е да бъдем песимисти за бъдещето на Великобритания в този тъмен и мрачен сезон. Постиженията на климатичната среща на ООН в Глазгоу (COP26) избледняха от паметта. Широко разпространеният недостиг на работна ръка в страната - от шофьори на камиони до медицински сестри - се превърна в приета норма. Единствената надежда е, че Обединеното кралство може да успее отново въпреки себе си, пише за Financial Times Параг Кана, основател и управляващ партньор на FutureMap.

Може би точно това ще се случи. Тъй като изменението на климата свежда нашия свят до дарвинистка надпревара за адаптация, се оказва, че Великобритания е в добра позиция да бъде сред най-приспособимите - но само ако наблегне на зелената енергия, устойчивите транспорт и градове, и умната имиграция. Обединеното кралство не може да изпълни стремежа на премиера Борис Джонсън да бъде голяма „зелена сила“, ако не изгради съответната инфраструктура и не привлече нужната работна сила.

Тъй като индустриалната база ерозира и много градове се обезлюдяват, Обединеното кралство трябва да се ангажира с нова административна, икономическа и демографска стратегия. Финансовият министър Риши Сунак разкри амбициозен план за публични и частни разходи на стойност 650 милиарда британски лири през следващото десетилетие, всяко пени от който ще бъде необходим на правителството, за да постигне двойната си цел за зелен растеж и икономическо изравняване в страната. Великобритания вече получава повече от половината си енергия от неизкопаеми горива и цели да бъде напълно захранвана от чисти енергийни източници до 2035 г. Хъбът за вятърна енергия и зелен водород в град Хъл изнася своето ноу-хау в САЩ за изграждане на вятърни паркове покрай крайбрежието на Нова Англия (североизточните щати - бел. прев.) Френските винопроизводители засаждат лозя в Южна Англия, като свежите британски продукти са желани по целия свят.

Но ако Обединеното кралство иска да се конкурира успешно с германците и датчаните при вятърните турбини и да доставя храни на световните пазари по-бързо от холандците, тогава производството на електроенергия в Севера трябва да бъде разширено до Ливърпул и Хъл. Това ще създаде високоскоростен пътнически и товарен „мост”, свързващ по-ефективно британските пристанища с Европа, Азия и западното полукълбо. Погледнато в тази светлина, решението на правителството да отмени участък от високоскоростната железопътна линия HS2 и да загърби северната жп линия от Манчестър до Лийдс е особено разочароващо.

Международната конкуренция ще изисква и оправяне на местната демография. Обединеното кралство има застаряващо население и е изправено пред спадаща раждаемост. Според Центъра за промени в населението раждаемостта е спаднала до 1,6 деца на жена миналата година в Англия и Уелс и може да намалее допълнително до 1,45 до 2023 г. Без балансирана, ориентирана към растежа имиграционна стратегия, това може да се влоши още.

Човешката изобретателност и труд все още са ключовите двигатели за ускоряване на индустриалното възраждане на Великобритания. Без чуждестранни работници, които извършват основни услуги, британските градове биха изглеждали като Неапол, с натрупан боклук по улиците. Има много работа за вършене и за съжаление на Обединеното кралство не му достигат шофьори на камиони, лекари, медицински сестри, строителни работници, складов персонал и фермери. Тези работни места няма да бъдат автоматизирани скоро. Вместо да използва армията за доставка на гориво, би било по-добре правителството да наеме армия от квалифицирани мигранти, които да задвижат важни проекти в рамките на години, а не иначе на десетилетия.

Следователно имиграционната политика трябва да се съсредоточава по-малко върху цифрите, а повече върху примамването на хората да работят в държава, която се стреми към зелен растеж, здравословна демография и глобално влияние. Обединеното кралство се нуждае от млади и здрави работници, за да предотврати икономическия спад, предизвикан от намаляването на населението. Министрите трябва да действат бързо, преди другите нации да изпреварят Великобритания в надпреварата за таланти.

За щастие, Обединеното кралство не затвори вратата за миграцията след референдума за Брекзит. Миналата година рекорден брой чуждестранни студенти посещаваха британски университети, като таксите им за обучение вляха така необходимите пари в академичните хазни. Вместо разрешение за работа, за гражданите на много развиващи се страни вече е достатъчна университетска степен, за да работят в Обединеното кралство. С общо повече от 1 милион свободни работни места и безработица под 5 процента през декември, Обединеното кралство изведнъж изглежда като желана дестинация за амбициозни мигранти.

Имигрантите от развиващите се икономики имат двойното предимство да бъдат посланици за по-дълбоки търговски връзки. По-рано тази година Обединеното кралство стартира схема, позволяваща на жителите на Хонконг, притежаващи британски визи, да се заселват в кратък срок във Великобритания и да придобиват гражданство. Около 65 000 вече са кандидатствали. Сега Даунинг стрийт трябва да погледне още по-далеч с цел да увеличи населението до 80 милиона до 2050 г. (67,1 млн. към 2020 г. - бел. прев.), здравословно и желано ниво.

Борис Джонсън е прав: великите сили неизбежно ще бъдат зелени сили. Но да си зелен не е достатъчно. Привличането на хора е натрупване на мощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Знаеш ли колко хубаво карат таксита? А пакистанците са страшни фризьори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е има и къде по- пренаселени.Тайван например.Ако бяхме с гъстотата на Тайван, в България щяхме да сме 65 млн.Няма да споменавам Бангладеш или Утар Прадеж в Индия, че те не са много за споменаване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Чачо
преди 2 години
***, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++1000 И са особено работливи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
малиии, свършиха робите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Щом не искате работливи източно европейци, докарайте си индийци. Те са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Заглавието е частично невярно, Великобритания има нужда от евтина работна ръка, за да е мощна. Тая "тайна рецепта" май е доста популярна и всеки я иска. Ама евтината работна ръка е на приключване по света, или слъпо, ефективно и качествено или евтино...но лошо. Това е. Единствено роботизацията би разрешила частично този проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Нека да е безумие, няма лошо! И колкото по-черни, толкова повече британска мощ! Так держать товарищи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
alphaomega
преди 2 години
Тия не са наред с главите! Тя и сега Англия е супер пренаселена със 68,6 милиона по последни данни. Пък те искат да са 80 милиона. И това на територия 242,495 km2 която територия е сравнително бедна на ресурси и не е от най плодородните. Все едно ние в България спрямо нашата територия да станем 40 милиона. Това е безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Нали именно европейската имигрантска политика преля чашата за британците та тръгнаха на BREXIT. Странно интересна ми е тезата как някой, който иска да бъде силен днес трябва непременно да привлича имигранти вместо да дава преференции за увеличаване на собственото си коренно население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още