IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година след ралито на Reddit: какви са поуките?

През 2021 г. млади трейдъри аматьори обединиха усилията си и нанесоха загуби за милиарди на хедж фондовете. Колко трайно бунтовниците промениха Wall Street

08:15 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци Портной е създал империя: Подкастове, предавания на живо, предавания в Youtube; дори му беше позволено да се появи в американския канал CNBC и да философства за настроенията на фондовия пазар. Но той отдавна вече не е канен в утвърдените медии. Неотдавна му се наложи да се бори с обвиненията в сексуално насилие, отправени към него от онлайн медията InSider.

Друга знаменитост от трейдинга, Кийт Джил с псевдонима Roaring Kitty, стана милионер благодарение на акциите на Gamestop. Човекът с тих глас и с тениски с крещящи котки прави забавни видеоклипове в YouTube от лятото на 2020 г., в които обяснява защо е фен на акциите на Gamestop. Батиста също попада на Gamestop чрез тези видеоклипове.

Проблеми за Roaring Kitty

Печелившата странична работа на Джил обаче му носи много неприятности. През януари миналата година той губи работата си в застрахователя Mass Mutual в Бостън, защото не е получил предварително одобрение за дейността си в YouTube. През февруари той трябваше да даде показания пред Конгреса на САЩ и да обясни на депутатите какво общо има с огромния ръст и спад на цената на акциите на Gamestop. Компанията Mass Mutual също бе въвлечена в делото. През септември застрахователят плати глоба в размер на 4 млн. долара на регулаторните органи в щата Масачузетс за това, че не е упражнил подходящ надзор над Джил.

За независимия консултант по капиталовите пазари Ед Ярдени меме акциите като на Gamestop и Сие „винаги са били малко странично шоу и продължават да бъдат такива". Заключението му е: „Наистина меме акциите не успяха да променят Wall Street“.

Той смята, че силното покачване на цените през миналата година е „признак на спекулативен излишък". Но в сравнение с други балони, като този на технологичните акции през 2000 г. или на жилищния пазар през 2007 г., спекулациите на търговците на Reddit са били ограничени до много по-малък район. Ако погледнем структурата на пазара, „нищо не се е променило", казва професорът по финанси Джеймс Ейнджъл от университета в Джорджтаун.

Той предполага, че с обрата в паричната политика ще се промени и настроението на пазарите: „По време на бичи пазар всички се чувстват умни и търгуват доста активно с акциите. Но когато пазарите падат, много инвеститори рядко поглеждат към портфейлите си“. Той очаква, че много от търгуващите на дневна база от миналата година бавно, но сигурно ще се превърнат в дългосрочни инвеститори, тъй като не могат да печелят пари от търговия на дневна база.

Междувременно Пабло Батиста от Бронкс се съмнява, че всичко е приключило: „Продължавам да чета, че в края на януари може да има още едно голямо Squeeze" - както при Gamestop, така и при AMC. Тогава той определено искал да се върне в играта. „Интернет е странно място. Там все още могат да се случат много неща“…

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още