IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година след ралито на Reddit: какви са поуките?

През 2021 г. млади трейдъри аматьори обединиха усилията си и нанесоха загуби за милиарди на хедж фондовете. Колко трайно бунтовниците промениха Wall Street

08:15 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Непоколебима вяра в Short Squeeze

„Това, което се случи тогава, беше пълна каша“. мърмори Йонас. Въпреки това той не продава акциите си. От една страна, защото е убеден в шансовете на Gamestop под ръководството на Коен. Той радикално трансформира компанията в онлайн платформа и привлича бивши мениджъри от Amazon, Google и Apple и др. От друга страна, той вярва, че много продавачи на къси позиции все още залагат срещу Gamestop. „За мен теорията за Short Squeeze все още е валидна“.

Мнението, че продавачите на късо никога не са намалявали залозите си, е широко разпространено в общността на Reddit. Според официалните данни на Нюйоркската фондова борса в момента малко под 14% от акциите на Gamestop все още се продават на късо – което е само малка част от първоначалните позиции. Общността на Reddit отвръща, че хедж фондовете трябва сами да докладват за късите си позиции и че доставчиците на данни не включват извънборсовата търговия. Официалните данни не включват и късите позиции на ETF.

Колкото и да е единно движението Reddit по въпроса за Short Squeeze, целите му са различни. Някои смятат, че ще продължат да се борят с естаблишмънта, а други искат преди всичко да печелят пари. Това, което ги обединява, е убеждението, че последната битка все още не се е състояла.

Батиста обаче вижда по-голям шанс за краткотраен спад в акциите на оператора на киносалони AMC: „Промяна може да се постигне само чрез болка, а много хора в онлайн форумите все още са недоволни, защото нищо не се е променило“. Батиста може да си представи, че ще има още едно Short Squeeze. „А на този нестабилен пазар това може да окаже още по-голямо влияние върху настроенията, отколкото миналия път", предупреждава той.

Фед ще промени пазара

В сравнение с януари 2021 г. ситуацията на пазарите е доста променена. По време на пандемията фондовите пазари непрекъснато постигаха нови рекорди благодарение на програмите на Федералния резерв на САЩ (Фед) за милиарди долари. Особено популярни бяха технологичните акции. Сред звездите на фондовия пазар бяха не само големи корпорации като Apple, Amazon и Facebook, но и губещи стартъпи. Това не е необичайно във времена на нулеви лихвени проценти, когато растежът и надеждата за бъдещи печалби имат по-голяма тежест.

Това скоро ще приключи. Фед вече намалява програмите си за помощ и може да повиши лихвените проценти още през март. От Goldman Sachs смятат, че тази година централните банкери могат да обявят четири повишения на лихвените проценти, а Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, смята, че са възможни дори седем повишения. Това влоши настроенията най-вече по отношение на технологичните акции. Технологичният индекс Nasdaq 100 е загубил около шест процента от края на декември досега.

Акциите на Reddit също бяха силно засегнати. От началото на януари AMC е загубила 24% от стойността си. Gamestop е загубил 21%, въпреки че цената на акциите достигна малък междинен връх в началото на януари: Съобщение в Wall Street Journal, че Gamestop изгражда платформа за така наречените NFT (non-fungible tokens), накара акциите на компанията да поскъпнат за кратко с над 20%.

Йонас вижда в тази NFT платформа огромна възможност за Gamestop. Видеоигрите могат да се продават като NFT. Това ще позволи на геймърите да закупят не само цифрово копие, както е в момента, а цялата игра. Тези, които я изиграят, могат да я препродадат, както някога се продаваха аналогови пъзели или настолни игри.

Отвъд верните последователи обаче около бившите звезди на сцената на Reddit днес е тихо. Дейвид Портной, по-известен като Davey Daytrader, някога ръководеше „армия от малки инвеститори“, както се изрази Bloomberg преди година. Милиони хора го гледаха как играе почти хазарт. 

Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още