IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин постига целите си дори без да е изстрелял и една ракета

Русия отново се възприема като част от суперсилите, но конфликтът съживи „клинично мъртвата“ НАТО и укрепи сплотеността на Запада

09:08 | 21.02.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин постига целите си дори без да е изстрелял и една ракета

„След тази криза светът ще бъде различен", казва Аналена Бербок. На пръв поглед това звучи като клише, като нерефлексивен патос. Но има голяма вероятност външният министър на Германия да е права в тази си преценка - може би дори независимо от това дали в Украйна действително ще има директна война, или не.

Има признаци, че Владимир Путин може да се осмели да нахлуе: военните приготовления, вече дори с тактически ядрени оръжия, възобновяването на насилието в Донбас и абсурдните приказки за геноцид над рускоезичното население, които биха могли да послужат като претекст за инвазията. Всичко това може да е част от типичната за Путин игра на объркване. САЩ отново приемат това като знак, че предстои военна офанзива, а съмненията са донякъде основателни.

Но е факт, че Путин постига някои от важните си цели, без да изстреля нито една ракета. Повишаването на цената на петрола се отразява негативно на западните икономики, докато Русия, която е основен износител на енергийни източници, печели от това. Икономиката на Украйна така или иначе е парализирана от нарастващия страх от война и обкръжение.

И още по-важно от гледна точка на Путин: Русия, която неотдавна беше осмивана от президента на САЩ като „регионална сила", отново е постоянна част от висшата лига на свръхсилите. Владетелят на Кремъл дължи това не на последно място на западните си противници. Америка на Доналд Тръмп вече не желаеше, а неговият наследник Байдън вече не е способен да играе ролята на водеща световна сила - загубата на доверие, която Тръмп нанесе на водещата западна сила, е твърде голяма. Европа се държи както винаги: силна и патетична в неделните речи, безсилна и разделена в приложната геополитика.

Путин разбра това и се възползва от ситуацията. Той запълва вакуума със своето разбиране за световния ред: тези, които притежават военна сила, не трябва да спазват правилата на международното право. За него войната е легитимно и ефикасно средство на политиката. Размерът на една държава зависи преди всичко от размера на нейните зони на влияние, пише в свой коментар за Handelsblatt Йенс Мюнхенрат.

Путин е показвал и преди, че не се притеснява от война: Грузия през 2008 г., Крим през 2014 г., след това Донбас и години наред Сирия. Но рисковете от открита война срещу Украйна са несравнимо по-големи не само от гледна точка на икономическите щети, причинени от санкциите. Една открита война окончателно ще превърне Русия в парий на международната общност.

Съживяване на „клинично мъртвия" НАТО

Сегашното състояние на неопределеност в конфликта е от полза най-вече за Путин. Затова не е чудно, че той продължава да добавя още към вече неизпълнимите си искания, като например да намали наполовина суверенитета на източноевропейските държави. Сега той настоява за изтегляне на всички войски на НАТО от държавите в Източна и Централна Европа.

И така, как да се справим с политик, който изобщо не иска да преговаря сериозно, а иска да изтощи опонента си? Дори последната идея Украйна доброволно да се откаже от членство в НАТО за определен период от време няма да успокои Путин. Той иска да включи цялата страна в своята сфера на влияние.

Путин се оплаква, че Западът не се съобразява с интересите на страната му. Това не може да се дължи на липса на внимание от страна на Берлин. Именно германското правителство настояваше за разширяване на Г-7, така че Русия да бъде включена в Г-8. През 2008 г. именно Ангела Меркел, заедно с Франция, се противопостави на усилията на САЩ да привлекат Грузия и Украйна в НАТО. Да не говорим за връзката с газопровода, която Берлин искаше да бъде възприета като продължение на външнополитическата традиция на „промяна чрез сближаване".

Нищо от това не помогна. И все пак има един ефект, който Путин може би не оценява правилно: неговата агресия не само доведе до съживяване на „клинично мъртвата" НАТО, но в крайна сметка може да допринесе решително за укрепване на сплотеността на Запада. А точно това Путин искаше да предотврати с всички сили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 9
petrg5s
преди 2 години
русия само загуби от това перчене.Навлече си само врагове,даже и сред самите руснаци,украйнци и източно европейци.Никой няма да ги бръсне за слива вече.Или пък да ги смята за надежден партнъор.Голям автогол си вкара Путин.Явно ,че възрастТа (70г) и на него не е простила.До няколко месеца/години е пътник и русия ще стане 10 пъти по-слаба.Не може икономическо джудже с БВП по малък от холандия+белгия да има някакви претенции.За каквото и да е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Пропуснал съм Нидерландия от великите сили. Износът и бил по-голям от руският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Анализът е актуален за 70-80 години на 20 век. Велики сили ? САЩ и Китай с техните невъобразими дългове, русия с нейният клонящ към 1% от БВП на света, или Франция и Великобритания? Това че русия прави всичко възможно да влезе в някаква измислена каста и носи само негативи. Скъпият петрол бил бонус, ами русия използва 324 млн тона нефт на година а изнася 210, като при това си внася и инфлацията породена от скъпите горива. Много печели от суровините пък основната лихва 9.5% и ще расте. Що така? Много печели а официалната инфлация към10%, а фактическата 20 процента. Отново що така? За всички видове заплата съм писал много, затова само ше спомена че са по-ниски от албанските. И пак що така? Та общо взето путин спечели от трите, най-дългото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още