fallback

Въпросът е продължава ли Путин да мисли като лидер от 19 век

Ако е така, той би повярвал, че едно масово кръвопролитие в Украйна е оправдано, за да се „обедини“ руската нация

11:03 | 22.02.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ангела Меркел веднъж описа Владимир Путин като лидер, използващ методи от 19 век в 21 век. Това, което бившият германски канцлер имаше предвид, беше, че лидерът на Русия е човек на войната и национализма в епоха, уж дефинирана от закони и глобализация, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Меркел отправи коментара си, след като Русия анексира Крим през 2014 г. Сега правителствата на САЩ и Великобритания предупреждават, че Путин е готов да започне „най-голямата война в Европа от 1945 г. насам“, като започне много по-мащабна инвазия в Украйна, включваща пряка атака срещу нейната столица Киев.

Този уикенд голяма част от западния политически елит се събра в Германия за Мюнхенската конференция по сигурността. Наред с напрежението и предчувствието една от доминиращите емоции на показ беше простата недоверчивост.

Много дипломати и политици, предимно европейци, все още отказват да повярват на разузнавателните сводки, идващи от англосферата. Възгледът на скептиците като цяло беше, че боевете ще останат ограничени до Източна Украйна. Те предполагат, че целта на Путин е да упражни политически, икономически и психологически натиск до точката, в която украинското правителство се срине: или Западът направи огромни дипломатически отстъпки.

Има различен вид недоверие сред тези, които са убедени, че Путин е напът да разгърне пълномащабна, кървава инвазия, насочена към сваляне на украинското правителство. Един високопоставен политик споделя следното по време на разговор със свой американски колега за задаващата се война: „И двамата направихме пауза и казахме: Не мога да повярвам, че водим този разговор“.

Тези разговори наистина съдържат объркващи и тревожни сценарии. Западните функционери смятат, че ако руските военни атакуват или обкръжат Киев, те вероятно ще използват бруталната тактика, която Путин приложи в Чечня и Сирия. Това би означавало масово разполагане на артилерия и въздушни сили - и възможност за над 50 000 военни и цивилни жертви само за една седмица. Как стигнахме до тук?

Има краткосрочни и дългосрочни отговори на този въпрос. В краткосрочен план Белия дом бе убеден, че войната е вероятна още отпреди Коледа. Оттогава усилията на администрацията на Байдън са насочени към опити да откаже Путин, като даде да се разбере, че той ще плати висока икономическа и дипломатическа цена. Американците винаги са били песимистично настроени по отношение на тези си шансове си за успех, но бяха решени да опитат.

Правителствата на САЩ и Обединеното кралство смятат, че решението за атака е взето миналата седмица. Те отчитат възможността руснаците да блъфират, като част от кампания за психологически натиск. Но самият обем на подготовката, който виждат, ги убеди в обратното. Решението за война трябва да бъде разпространено в руската система. Не може да се скрие. Наблюдават се и нервни разговори сред руските военни, които вярват, че ще влязат в битка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
fallback