IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците имат право на бъдеще, колкото и всяка друга нация

Путин има свой собствен изкривен възглед и изглежда, че въвлича Русия във война въз основа на него

18:25 | 25.02.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В понеделник следобед участвах в защита на дисертация от млад украински историк. Трябваше да се обадя в Лвов, в Украинския католически университет. В ден, пълен със заплахи, проведохме дискусия за историята, пише за Financial Times Тимъти Снайдър, професор по история от Йейлския университет и автор на книги за Русия и Украйна, в това число „Кървави поля“ и „Пътят към несвободата“ (и двете издадени на български – бел. прев.).

Кандидатът представи биография на Михаило Рудницки, поет и литературен критик, който произхожда от видно украинско семейство: един от братята му, Антин, бил композитор; другият му брат, Иван, е бил журналист; а сестра им, Милена, е била феминистка, депутатка и активистка в Обществото на народите.

Те са родени в старата Хабсбургска монархия и съзряват в Полша през 20-те и 30-те години на миналия век, където има голямо украинско малцинство. Семейство Рудницки живеели в космополитен град, който наричали Лвов. Недалеч на изток е бил Съветският съюз с неговата украинска република, дом на много повече украинци.

Един век на украинска болка и надежда може да бъде проследен през семейната история. През 1932 и 1933 г. Милена се бори да привлече вниманието на света към Голодомора, политическият глад, предизвикан от Сталин в Съветска Украйна, който убива около 4 милиона души. Сталин, от своя страна, обвинява самите украинци, че гладуват и неговата пропаганда нарича всеки, който споменава глада, нацист. 

Хитлер току-що е дошъл на власт. Подобно на Сталин, той искаше да овладее плодородния украински чернозем, като крайната му военна цел беше да го спечели за германска расова империя. През 1939 г. Сталин и Хитлер са съюзници в първата част на Втората световна война и разделят Полша помежду си. Изведнъж родният град на Рудницки, Лвов, става част от Съветския съюз.

Двамата братя и сестрата забягват; Михаило остава. Тогава, през 1941 г., Хитлер изменя на Сталин и нацистка Германия нахлува в Съветския съюз. Сега Лвов минава под нацистко управление. Михаило минава в нелегалност и си изкарва прехраната като преводач под псевдоним.

Той и неговите братя и сестра са евреи от страна на майка си. Всички те са били известни украинци; това беше нацията, която те избраха. Двама от техните баби и дядовци са били евреи, един е немскоговорящ поляк и само един е украинец. Баща им и майка им са говорели полски помежду си, като баща им почива млад. Всички те помогнаха за създаването на украинската нация.

Мислех си за всичко това, когато руската артилерия започна обстрел в Източна Украйна, пише Тимъти Снайдър.

Украйна е независима от 1991 г., след разпадането на Съветския съюз. През 2014 г. Русия нахлу, окупира и анексира голяма част от украинската територия. А в понеделник вечерта руският президент Владимир Путин нареди войски да влязат в Източна Украйна.

Докато млад украинец получаваше докторската си степен, руският президент оправда насилието със странна филипика за миналото, която постави на фокус твърденията на Путин, направени миналия юли в дълго есе: няма Украйна; няма украинци; всичко това е просто част от Русия или е измислено от Русия, за да бъде претендирано и контролирано и, ако е необходимо, унищожено от Русия. Путин не е историк. Украйна има своя собствена отделна и завладяваща история, а украинците имат право на бъдеще, колкото и всяка друга нация.

Путин смята, че всеки, който говори руски, би трябвало да е руснак, който се нуждае от неговата защита. Почти всички в Украйна говорят руски. Предполагам, че всички в залата по време на защитата на дисертацията знаеха руски. Впрочем, Михайло Рудницки е говорел руски. Но всички тези хора, от миналото и настоящето, също така знаят украински. Дисертацията е написана на украински език. И всички тези хора, от миналото и настоящето, говорят полски и други езици.

Тук има по-дълбок проблем. Какъвто и език да говорим, важно е какво казваме. Нашата идентичност не трябва да се определя от далечни тирани, на какъвто и език да говорят.

Нациите се изграждат от хора, които поемат рискове сега в името на по-доброто бъдеще за хората, които избират. Всичко това може да бъде пометено, разбира се, от хора с други идеи и по-голяма сила. Сталин и Хитлер имаха визии за Украйна, които съответстваха на техните собствени идеологии. Когато двамата бяха на власт, между 1933 и 1945 г., Украйна бе най-опасното място на земята. Путин има свой собствен изкривен възглед и изглежда, че въвлича Русия във война въз основа на него.

В края на защитата на дисертацията всички ръкопляскаха. Знанието беше доставено и цивилизацията, по някакъв скромен начин, беше консолидирана. Малко след края на церемонията руските войници преминаха границата. Бяха им дали копие от есето на Путин за Украйна и Русия, фарсов мит за наложено единство. Имаме нужда от повече дисертации от млади хора и по-малко военни памфлети от стари диктатори.

Историята не може да спре войната. Но поне може да ни помогне да разберем как тя започва, а именно с арогантност и лъжи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Украинците имат право на бъдеще. Фашисткият кремълски режим обаче изгуби правото да има бъдеще. Изгуби го с избиването на дисиденти и националисти в Русия, Белаус, Казахстан и Украйна обявявайки ги за какво ли не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Соларе, Пауър, къде смяташ, че се намираш? В детска градина? И ти си в ролята на госпожата, като ни занимаваш със себе си? Популярни обилни твърдения, които се опитваш да ни наложиш, без да знаеш нивото на другите. Намери си друга подхохяща среда. Иначе нивото н този сайт продължава да пада и няма да се хареса нито на ***, нито на котараци (братинята). И някои губят интерес към него. Има двама-трима (д)русофофи в този сайт, които чакат само тема да плюят срещу Русия - НЯМА значение по какъв повод и с какви думи. Това им е нивото. И никога не съм ги срещнала в специализирани икономически и бизнес теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
И не ми давай пример изобщо с България ! От кого освобождават Киев или Одеса руснаците в момента ?!??! Направо са си агресор ! Същия като Хитлер. После трябва да плащат репарации здраво за всички повредени сгради и погубени човешки животи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Целта на Александър е съвсем друга ... ние сме страничен продукт както всички страни около Русия... но явно ти не си го разбрал. Сега си виж историята и виж кой е бил против Съединението ...... без руските нападения още през 9-ти и 10-ти век България можеше да е Велика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
И не забравяй да се поклониш на княз Светослав който прецака България да падне под Византийско робство. Без неговата атака можеше и да няма нужда да ни освобождава никой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами не е лошо да прочетеш Левски, Ботев и Раковски какво мислят за Русия и пак заповядай приятелю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Аз отдавна не се кланям на никой. Виж ми ника :) Моите ресурси са безплатни ! Не ме интересува нито САЩ нито Русия. Дразня се когато някой напомпан батка се прави на голямата работа пред някой който с мокри *** е 25 кила. В случая това е Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Американския батка е същия. В момента говорим за Руския батка ... другия в момента се е напил или нещо друго но не е в играта. Концентрирай се на руския батка как трепе слабите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
vaallko
преди 2 години
Ноооооо, възхищавам се на англосаксите, царе са на подмолните интриги. Как само успяха да вбият клин между два православни и братски народа и да ги въвлекат в братоубиствена война. Сега сигурно отпиват питие и се кефеят на резултата. Поклон, на подмолните интриги са наистина царе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
vaallko
преди 2 години
И да не забравите да ухулите хубаво тоз нарушител на международното право император Александър II - агресора, който избива толкова невинни хора в руско - турската война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още