IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинците имат право на бъдеще, колкото и всяка друга нация

Путин има свой собствен изкривен възглед и изглежда, че въвлича Русия във война въз основа на него

18:25 | 25.02.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В понеделник следобед участвах в защита на дисертация от млад украински историк. Трябваше да се обадя в Лвов, в Украинския католически университет. В ден, пълен със заплахи, проведохме дискусия за историята, пише за Financial Times Тимъти Снайдър, професор по история от Йейлския университет и автор на книги за Русия и Украйна, в това число „Кървави поля“ и „Пътят към несвободата“ (и двете издадени на български – бел. прев.).

Кандидатът представи биография на Михаило Рудницки, поет и литературен критик, който произхожда от видно украинско семейство: един от братята му, Антин, бил композитор; другият му брат, Иван, е бил журналист; а сестра им, Милена, е била феминистка, депутатка и активистка в Обществото на народите.

Те са родени в старата Хабсбургска монархия и съзряват в Полша през 20-те и 30-те години на миналия век, където има голямо украинско малцинство. Семейство Рудницки живеели в космополитен град, който наричали Лвов. Недалеч на изток е бил Съветският съюз с неговата украинска република, дом на много повече украинци.

Един век на украинска болка и надежда може да бъде проследен през семейната история. През 1932 и 1933 г. Милена се бори да привлече вниманието на света към Голодомора, политическият глад, предизвикан от Сталин в Съветска Украйна, който убива около 4 милиона души. Сталин, от своя страна, обвинява самите украинци, че гладуват и неговата пропаганда нарича всеки, който споменава глада, нацист. 

Хитлер току-що е дошъл на власт. Подобно на Сталин, той искаше да овладее плодородния украински чернозем, като крайната му военна цел беше да го спечели за германска расова империя. През 1939 г. Сталин и Хитлер са съюзници в първата част на Втората световна война и разделят Полша помежду си. Изведнъж родният град на Рудницки, Лвов, става част от Съветския съюз.

Двамата братя и сестрата забягват; Михаило остава. Тогава, през 1941 г., Хитлер изменя на Сталин и нацистка Германия нахлува в Съветския съюз. Сега Лвов минава под нацистко управление. Михаило минава в нелегалност и си изкарва прехраната като преводач под псевдоним.

Той и неговите братя и сестра са евреи от страна на майка си. Всички те са били известни украинци; това беше нацията, която те избраха. Двама от техните баби и дядовци са били евреи, един е немскоговорящ поляк и само един е украинец. Баща им и майка им са говорели полски помежду си, като баща им почива млад. Всички те помогнаха за създаването на украинската нация.

Мислех си за всичко това, когато руската артилерия започна обстрел в Източна Украйна, пише Тимъти Снайдър.

Украйна е независима от 1991 г., след разпадането на Съветския съюз. През 2014 г. Русия нахлу, окупира и анексира голяма част от украинската територия. А в понеделник вечерта руският президент Владимир Путин нареди войски да влязат в Източна Украйна.

Докато млад украинец получаваше докторската си степен, руският президент оправда насилието със странна филипика за миналото, която постави на фокус твърденията на Путин, направени миналия юли в дълго есе: няма Украйна; няма украинци; всичко това е просто част от Русия или е измислено от Русия, за да бъде претендирано и контролирано и, ако е необходимо, унищожено от Русия. Путин не е историк. Украйна има своя собствена отделна и завладяваща история, а украинците имат право на бъдеще, колкото и всяка друга нация.

Путин смята, че всеки, който говори руски, би трябвало да е руснак, който се нуждае от неговата защита. Почти всички в Украйна говорят руски. Предполагам, че всички в залата по време на защитата на дисертацията знаеха руски. Впрочем, Михайло Рудницки е говорел руски. Но всички тези хора, от миналото и настоящето, също така знаят украински. Дисертацията е написана на украински език. И всички тези хора, от миналото и настоящето, говорят полски и други езици.

Тук има по-дълбок проблем. Какъвто и език да говорим, важно е какво казваме. Нашата идентичност не трябва да се определя от далечни тирани, на какъвто и език да говорят.

Нациите се изграждат от хора, които поемат рискове сега в името на по-доброто бъдеще за хората, които избират. Всичко това може да бъде пометено, разбира се, от хора с други идеи и по-голяма сила. Сталин и Хитлер имаха визии за Украйна, които съответстваха на техните собствени идеологии. Когато двамата бяха на власт, между 1933 и 1945 г., Украйна бе най-опасното място на земята. Путин има свой собствен изкривен възглед и изглежда, че въвлича Русия във война въз основа на него.

В края на защитата на дисертацията всички ръкопляскаха. Знанието беше доставено и цивилизацията, по някакъв скромен начин, беше консолидирана. Малко след края на церемонията руските войници преминаха границата. Бяха им дали копие от есето на Путин за Украйна и Русия, фарсов мит за наложено единство. Имаме нужда от повече дисертации от млади хора и по-малко военни памфлети от стари диктатори.

Историята не може да спре войната. Но поне може да ни помогне да разберем как тя започва, а именно с арогантност и лъжи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 7
vaallko
преди 2 години
Призовавам всички, които са против руските агресори, да не ходят на Шипка и освен това да не празнуват нашия национален празник в знак на подкрепа на Украйна и против руските агресори. Приятна вечер, бъдете щасливи и моля ви не празнувайте националния празник, тези хора са изверги и не заслужават нашата признателност за това че са нападнали легитимната Османска империя. ПС избили са толкова невинни хора за да я има България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Една интересна корелация. Наближава нашия национален празник 3-ти март. Значи руските агресори нападат тогавашната легитимна османска империя, от която сме ние - територията на днешна България. Ние сме в ролята на сепаратисти. Значи тогавашната международна общност трябва да осъди Русия и да каже, че това е нарушение на международното право. Та зависи кой от къде гледа нещата, всичко е субективно, зависи в каква позиция си и гледката от твоята камбанарийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Добре тогава, ще ти подаря еднопосочен билет за Киев, за да ходиш да го защитаваш щом толкова искаш - няма проблем от моя страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Нещо си си объркал, аз на кумири не се кланям, било то руски, китайски, американски или марсиански. Ти нахлупвай антените и бягяй да се кланяш пред колонизаторите щом те влече толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
а нещо за американския "батка" ... нещо не виждам справедливото ти възмущение ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Разбира се ! Ако искаш да присъединиш Западните покрайнини или Македония аз няма да взема участие. А когато Ердоган влезне в Кърджали под същия повод както Русия в Крим ще ти дам един нож и калашник да пази и да се биеш за родината ! Ако откажеш значи си предател. То явно си си такъв ! Путин е като един батка в голяма джипка с бухалка на който без да искаш си сякъл пътя или караш твърде бавно ... той излиза и ти въпреки ,че дори си жена ти потрошава автомобила и после те пребива. Ей това е твоя кумир Путин ! Аз не искам да приличам и да подражавам на такива "батки" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Грешка, на нас ни пука за бъдещето на Украйна. Както и на всеки нормален човек и страна, особено наблизо. Не ви пука само на група pycoPoбски ***, ментално осакатени скотове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Всяка нация има правото да не е солидарна с друга нация. Украйна има право на бъдеще, а ние имаме право да не ни пука за това бъдеще и да не сме солидарни. Кога беше референдума за солидарност с Украйна у нас, че нещо не помня? То за ес, нато и ез референдум нямаше, та камо ли сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Да веее, нации на 30 години. Макетата са по-стари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още