IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко голяма е ролята на Черно море в търговията със стоки?

Суров петрол и рафинирани продукти от Русия, Азербайджан и Казахстан минават през износни терминали по източното крайбрежие на Черно море

17:05 | 26.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износ на рафинирани продукти 

Рафинираните петролни продукти също се изнасят от терминали по източния бряг на Черно море. Тръбопровод от рафинерии по река Волга пренася руски газьол до Новоросийск за износ. Това пристанище обработва и износа на мазут и нафта. По-на юг Туапсе доставя рафинирани продукти, включително товари на газьол, мазут, нафта, вакуумен газьол и корабно дизелово гориво.

Русия също така оперира редица по-малки терминали за петролни продукти по на север, включително Таман и Кавказ, разположени близо до Керченския проток, който свързва Черно море с Азовско море. Taman обработва мазут, вакуумен газьол и LPG товари, както и растителни масла, зърнени храни, торове и сяра. Понякога оттам минават товари от рафинирани продукти от Кавказ. Няколко малки терминала на Азовско море също доставят рафинирани продукти.

В Грузия азербайджанската Socar притежава терминал в Кулеви, от който доставя редица рафинирани продукти, включително дизелово гориво и тежки горива, доставени по железопътен транспорт. Рафинираните продукти също се доставят от Батуми, по-на юг в Грузия.

Крайбрежните рафинерии в България и Румъния също понякога изпращат товари от рафинирани продукти.

Земеделски продукти

Украйна и Русия общо представляват повече от 25% от световния износ на пшеница, близо една 20% от търговията с царевица и по-голямата част от слънчогледовото масло. Близките Румъния и България също стават все по-известни търговци на реколта. Богатите, плодородни почви помогнаха на Украйна да се превърне във втория по големина доставчик на зърно.

След това тези продукти се изпращат с камиони, влакове и шлепове до пристанища откъдето тръгват за Азия, Африка и ЕС.

Югозападните пристанища на Украйна Одеса, Южен, Николаев и Черноморск обработват почти 80% от износа на зърно, според изследователя UkrAgroConsult.

Сега доставките са спрени, защото украинските пристанища са затворени, а руските сделки за зърно са замразени, според експортен съюз. Извозването от Азовско море беше спряно в четвъртък, като над 150 кораба остават блокирани. Двете страни трябва да доставят около 13,5 милиона тона пшеница и 16 милиона тона царевица до края на този сезон, изчислява консултантската компания SovEcon.

Купувачи като Индонезия и Тунис вече обмислят алтернативен произход чак от Уругвай и Индия, както и до други европейски страни..

Желязо и стомана

Стоманата от Украйна съставлява около 10% от европейския внос, така че всяко прекъсване на фабриките или доставките би затегнало допълнително условията на изнемогващия пазар на континента и ще помогне за поддържане на високите цени, които през миналата година вече достигнаха рекорд. Основните производители в Украйна са Metinvest BV, която има съоръжения в индустриалния център на страната на изток, включително заводи до река Днепър и още два в Мариупол.

Европейският гигант в производството на стомана ArcelorMittal SA притежава най-голямата фабрика в Украйна, в централния град Кривой Рог. Ferrexpo Plc е третият по големина производител в света на пелети от желязна руда - висококачествен продукт, използван в производството на стомана - и развива всички свои дейности в Украйна. Производителят на безшевни тръби Interpipe също има завод на изток.

United Co. Rusal International PJSC управлява алуминиев завод в Николаев, на южното крайбрежие на страната. Той отвори врати през 1980 г. и има капацитет от 1,7 милиона тона, според уебсайта на Rusal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
търговия Черно море петролна индустрия европейска търговия
напиши коментар
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още