IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерът на руската инвазия в Украйна заби

Планът на Путин се проваля по начини, които не си е представял

14:28 | 07.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Държавите са изградени от хардуер, но нациите работят със софтуер. Кое е по-жизненоважно за една национална държава сега откриваме чрез кървавото изпитание, през което преминава Украйна. Хардуерът на държавната власт се състои от армии, бюрокрация, полиция, внушителни сгради, ужасни затвори.

Националният софтуер е нещо по-малко осезаемо, но не по-малко мощно: упоритостта при изключителен стрес; отговорът на бедствието; приливът на патриотични емоции; твърдостта на семействата; подемът на гражданска гордост дори когато кварталите са обсадени или унищожени; неудобната съпротива на истината; и не на последно място преобразяващият опит на създаването на незабравим национален епос сред мъките, пише Саймън Шама за Financial Times.

60-километровият руски конвой, спрял в калта, блокиран от спукани гуми, недостиг на гориво и храна, е най-доброто въплъщение на грубия хардуер: тромав динозавър, неумолимо разрушителен, бълващ ужасния си огън, но също така безмозъчно импотентен, неспособен въпреки цялата му смъртоносност да постигне каквато и да е стратегическа политическа цел. Което, разбира се, не означава, че чудовищни ​​зверства като лишаването на градове като Мариупол от най-основните човешки нужди – вода и канализация – няма да бъдат извършени по пътя към задънената улица на путинския империализъм.

Безброй малки прояви на съпротива, ежедневно удивляващи ни - несъмнено както за Кремъл, така и за останалата част от света - са навсякъде в интернет: селяни, увити в украински знамена, пречещи на танкове и бронирани автомобили и озадачащи войниците в тях какво да правят с тълпата, чиито благодарности трябваше да очакват. Върху тях се сипят не китки, а омраза. Войски, които нямат проблем да изстрелват ракети по далечни, невидими цели, се отдръпват, когато трябва да застрелят старци или тийнейджъри. Независимо от гротескното несъответствие във военните ресурси между нашествениците и нападнатите, имаше разгорещени битки, при които привидно по-голямата сила пострада.

Разбира се, няма смисъл да се осветлява опустошителната огнева мощ на нашествениците, способна да превърне украинските градове в купчини димяща пепел и развалини. Варварската жестокост на тези операции - изрично предназначени да тероризират цивилно население и ставащи все по-чудовищни, тъй като очакваният от Кремъл бърз край на войната е осуетен - вече успя да предизвика вълна от милион бежанци към западните граници, да не говорим за отчаяните групи от вътрешно разселени хора. Но това също ще се окаже пирова победа, тъй като украинската диаспора ще наложи характеризирането на режима на Путин като геноцид. Поколенията нито ще простят, нито ще забравят.

Хардуерът на руската инвазия може и да работи, но софтуерът на нейния наратив заби. Каквато и власт да има путинската автокрация над руското възприятие на събитията, доказателствата, наводняващи интернет, правят вземането на цивилни като цели недвусмислено.

И никой ли в Кремъл не забеляза, че обявяването на народ, управляван от еврейски президент, за нацистки, не е правдоподобно? И как точно тази кампания за „денацификация“ беше подпомогната от ракетния удар срещу мемориала на Холокоста в Бабин Яр? Срещу тези гафове украинският президент Володимир Зеленски отприщи смъртоносната си вербална реакция. Информиран за атаката, моменталният му отговор беше: „Това е Русия. Поздравления!"

Изчислено е, че всеки ден от инвазията струва на Русия повече от 20 млрд. долара. В крайна сметка кампанията може да приключи поради разхода на пари. Но също така, ако не и по-вредно за нейните перспективи, може да свърши и заради разочарованието сред армията на Путин. Колкото повече тези войници са изложени на огъня и враждебността на украинците, толкова по-объркани ще стават.

Твърди се, че Наполеон е преценил, че успехът на всяка военна кампания се дължи на една четвърт на числеността и материалните ресурси и на три четвърти на морала. Ако това важи в Украйна, проблемите, пред които е изправен Путин, тепърва започват. Дългосрочната окупация, която е единствената възможна алтернатива на неуспешния блицкриг, ще увеличи броя на младите мъже, които се връщат в Русия тежко ранени или в чували, в резултат от непреодолимата съпротива.

В есе от 2021 г. Путин даде да се разбере, че изобщо не смята, че Украйна е държава. Но войната сложи върху Украйна отпечатъка на нейната епична идентичност в плът, кръв и сълзи по начини, които той не е можел да си представи. Путин не само ще се провали, но и провалът ще накърни домашното му всемогъщество.

Разочарованите войски, завръщащи се от източния фронт в Първата световна война, изиграха решаваща роля в революциите от 1917 г. И не по-малко удивително и смело от съпротивата в Украйна беше избухването на протести в Санкт Петербург и Москва. Когато доверието, което вдъхвате, изисква ареста на 77-годишната Елена Осипова, сте в беда. Истината е, че мнозинството руснаци, които се информират от държавната телевизия, никога няма да бъдат повлияни от тълпите млади хора в големите градове. Но с неумолимото нарастване на броя на вдовиците и сираците, враждебността към тези, отговорни за тяхната загуба, ще превърне студентския бунт в народна ярост.

Вместо да сервира пакет лъжи, Кремъл щеше да направи по-добре, ако бе наредил на своите военнослужещи да прочетат „Война и мир“. В навечерието на битката при Бородино княз Андрей Болконски казва, че войната не е шах: „Успехът никога не зависи от позиция, оборудване или дори численост.” „От какво тогава?“, пита някой. „От чувството, което е във всеки войник.” Лев Толстой, който е видял войната отблизо, е прав. Ето защо в крайна сметка руското завладяване на Украйна ще бъде и ужасно поражение за Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Няма как да се случи - руснаците са по-глупави от нашите рубладжии (да възможно е). Ако си пуснеш интервюта с граждани от Русия има такива, които дори не могат да повярват, че има война в Украйна. Другата част казват, че не знаят защо има война, но са съгласни с Путин и са готови да живеят по-лошо след като се "налага". Има и една част от богати, които избяха от Русия и живеят в бели страни - тези, които разбират истината и се борят за промяна са малко и са силно репресирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Не веднъж съм писал, че руснаците са носители на най-долните и гнусни гени на човешката раса. Винаги ми се е искало да не съм прав, но действителността потвърждава моето мнение. Това е нация, която е допуснала да я обладаят най-низшите страсти и пороци. От всички човешки грехове гордостта е най-големият, защото от него произлизат и останалите. Безпричинно гордите заради своят произход руснаци са допуснали един Антихрист да обладяе сърцата и умовете им. Нима не виждат, че той е поел по път заникъде към едно голямо нищо? Нима са толкова заслепени, че не рзбират кървавото братотоубийство което извършват? Даже и на учениците от 1-ви клас обяснявали в училище, колко правилно постъпва путин. Безумието трябва да свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Късно е- много е късно. Руските граждани в мнозинството си одобряват действията на кремълският иди88от, защото чрез тях се чувстват значими. Това значи, че като отделни личности, са фрустрирани хора- чувстват се сигурно само в глутницата на себеподобните си, а това не е манталитетът на 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Пожелавам на руснаците да съберат сили и да се освободят от късия ненормалник и най после да заживеят като нормални бели хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Сложете думата "софтуер" в кавички, защото реших, че става въпрос за такъв, а като се зачетеш - не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
И още- Правителството на Руската федерация утвърди списък на чуждестранните държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейни компании и граждани, предаде ТАСС. В списъка влизат САЩ, Канада, държавите от Европейския съюз, Великобритания, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван.В този списък е и България, а това означава, че ВСЕКИ руски гражданин, който пише в сайт с домейн ''.bg'' и разпространява кремълската фалшива пропаганда за руската агресивна война в Украйна, може да се третира като вражески войник. Инвестор, засилете си киберсигурността - възможни са вражески руски кибер атаки към вашия сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Впрочем- най- накрая да се появи една статия, в която да се напише истината за руската нападателна агресивна война в Украйна. Браво, инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Унгарският премиер подписа указ, който разрешава разполагане на войници на НАТО в Западна Украйна ДЕСИСЛАВА ИВАНОВА БТА Унгарският премиер Виктор Орбан подписа указ, с който се разрешава разполагането на войници на НАТО в Западна Унгария, както и превозването на оръжие през територията на страната до други държави членки на алианса, предаде Ройтерс. Указът е публикуван днес в унгарския Държавен вестник.В документа се посочва, че Унгария не разрешава доставянето на смъртоносно оръжие през нейна територия в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още