IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците влизат в обувките на германците след Втората световна война

Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина

15:21 | 08.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната на Владимир Путин срещу Украйна ще има важни последици за мнозина. Преди всичко за украинците - тези, които бягат от страната и тези, които останаха, за да отблъснат нахлуващата армия или безпомощно да понесат опустошението. Но ефектът върху руснаците също ще бъде огромен, независимо дали го осъзнаваме, или не сега. Време е ние, гражданите на държавата-агресор, да влезем в обувките на германците след Втората световна война, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Сравнението ще изглежда хиперболично за мнозина. В края на краищата нацистите извършиха геноцид в колосален мащаб, унищожиха градовете в много страни, създадоха лагери на смъртта. За Путин е трудно да се съизмери с убийствената лудост на Хитлер, колкото и да се опитва. Но сега сме 2022 г., а не 40-те години на миналия век. Военните престъпления на Путин са незабавно документирани в социалните медии, а и чувствителността на световното обществено мнение се промени: колкото и ограничени да са бомбардировките срещу цивилни, това е непростимо от момента, в който първата ракета бе насочена към жилищен район. Поради изобилието от доказателства, Русия дори не трябва да губи войната, за да бъде нейният народ – и не само лично Путин – държан отговорен и в земи, отдалечени от Русия и Украйна.

Много руснаци, особено тези, които напускат, за да избягат от официалната военна истерия и последиците за икономиката и начина на живот от безпрецедентните западни санкции (няма вече IKEA и H&M!), не се обвиняват за войната. Подобно на многото руски знаменитости, които излязоха с лозунги „Не на войната“ или „Аз съм за мир“ в социалните мрежи, без да предприемат следващата стъпка – призовавайки за прекратяване на лудата агресия на Путин – те не чувстват лична отговорност за изравнените със земята квартали на Харков или Мариупол. „Никога не съм гласувал за Путин“, чувам от тях. „Какво общо имам с това? Аз съм против войната!"

Всички са за мир, разбира се - дори Путин го казва. Хитлер говори за своята „любов към мира“ и намерението си да „установи мир на източната граница“ в речта си пред Райхстага на 1 септември 1939 г. (денят, в който той започва Втората световна война – бел. прев.) Индивидуалната отговорност обаче зависи от това, което човек е сторил, за да направи войната невъзможна - а колективната отговорност произтича, колкото и да мразим това, от неспособността на една държава да предотврати диктатурата, която, както виждаме сега, не може да не доведе до война.

Това е логиката зад тенденцията много украинци да обвиняват руския народ, а не само Путин. Ново проучване на украинската „Рейтингова група“ установява, че според 38% от респондентите руснаците като нация споделят отговорността за войната; в централна Украйна делът достига до 42%, а в западната част на страната - 46%.

През 2014 г., след като току-що емигрирах от Русия поради моето противопоставяне на анексирането на Крим, аз настръхнах, когато украинците ми казаха, че този мой ход не отменя отговорността ми. Бях сигурен, че не можех да направя нищо, за да променя природата на руския режим. „Вие се бийте с Путин“, се озъбих в отговор на украинските си обвинители. Сега това ме изпълва със срам, защото в момента те буквално се бият с него - а ние всъщност не го направихме, дори когато не беше толкова опасно, колкото в настоящия климат на жестоки репресии.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 6
5160
преди 2 години
тук не сме в съда, а тази каша руснаците вече два пъти са я сърбали първия път 41-44 г., втория 1990-2000 г. и двата пъти извода е един може да е ***, но си е наш ***. и ето тука вече всичко което ти казваш се обезмисля, защото ако джендърите бяха направили един план Маршал за източна Европа това нямаше да се случи. Къде е съвестта, къде е морала на джендърите като лизаха д...та на руските олигарси, като подържаха укринските олигарси-мафиоти и даже сега като не искат да воюват/ситуацията съмнително прилича на историята на Полша през 39-та/. и стига с това осредняване Путин яде хайвер, руснаците ядат черен хляб, средно всички ядат сандвичи с хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Ето този пост точно казва всичко. Другото са алабалистики. Затова и маршовете с факли и пречупени кръстове никой "нормален" човек не е в състояние да забележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Валката е пенсиониран военнен ... пак лъже че е инжинер зада изглежда по умен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"Може да бъде използвано".... аве юрист и жив дявол = може да са едно и също == лукаваго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хм- че аз не искам ти да доказваш професионалните си знания, а да дадеш ясно разбираеми доказателства защо метановото находище в ИИЗ на България, близо до град Варна, не може да бъде използвано така, че метанът да замени руският природен газ. Може да пробваш и с формули- всеки ще може сам да направи своята преценка, А дали съм слаб/ силен юрист, е без значение за доказване на твоята теза- аз не те питам за юридически неща, а за съвсем друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
нямам намерение да се доказвам пред един много слаб юрист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Опази боже, сляпо да прогледа. Заради такива като теб света е на това положение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ако си енергиен инженер, докажи тезата си, но в БАН- по отношение на метановото находище. Дай доказателства, преведени на разговорен непрофесионален език, защо не може да бъде осъществено. Да не се окаже, че не си енергетик и че нямаш представа от нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
то това е проблема, че всички изпитвате омраза. това е атавистична омраза от новото което идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
много четеш научно-фантастична литература. Ще ти кажа направо като енергиен инженер - нищо от това не е възможно освен за научни и изследователски цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още