IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците влизат в обувките на германците след Втората световна война

Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина

15:21 | 08.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната на Владимир Путин срещу Украйна ще има важни последици за мнозина. Преди всичко за украинците - тези, които бягат от страната и тези, които останаха, за да отблъснат нахлуващата армия или безпомощно да понесат опустошението. Но ефектът върху руснаците също ще бъде огромен, независимо дали го осъзнаваме, или не сега. Време е ние, гражданите на държавата-агресор, да влезем в обувките на германците след Втората световна война, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Сравнението ще изглежда хиперболично за мнозина. В края на краищата нацистите извършиха геноцид в колосален мащаб, унищожиха градовете в много страни, създадоха лагери на смъртта. За Путин е трудно да се съизмери с убийствената лудост на Хитлер, колкото и да се опитва. Но сега сме 2022 г., а не 40-те години на миналия век. Военните престъпления на Путин са незабавно документирани в социалните медии, а и чувствителността на световното обществено мнение се промени: колкото и ограничени да са бомбардировките срещу цивилни, това е непростимо от момента, в който първата ракета бе насочена към жилищен район. Поради изобилието от доказателства, Русия дори не трябва да губи войната, за да бъде нейният народ – и не само лично Путин – държан отговорен и в земи, отдалечени от Русия и Украйна.

Много руснаци, особено тези, които напускат, за да избягат от официалната военна истерия и последиците за икономиката и начина на живот от безпрецедентните западни санкции (няма вече IKEA и H&M!), не се обвиняват за войната. Подобно на многото руски знаменитости, които излязоха с лозунги „Не на войната“ или „Аз съм за мир“ в социалните мрежи, без да предприемат следващата стъпка – призовавайки за прекратяване на лудата агресия на Путин – те не чувстват лична отговорност за изравнените със земята квартали на Харков или Мариупол. „Никога не съм гласувал за Путин“, чувам от тях. „Какво общо имам с това? Аз съм против войната!"

Всички са за мир, разбира се - дори Путин го казва. Хитлер говори за своята „любов към мира“ и намерението си да „установи мир на източната граница“ в речта си пред Райхстага на 1 септември 1939 г. (денят, в който той започва Втората световна война – бел. прев.) Индивидуалната отговорност обаче зависи от това, което човек е сторил, за да направи войната невъзможна - а колективната отговорност произтича, колкото и да мразим това, от неспособността на една държава да предотврати диктатурата, която, както виждаме сега, не може да не доведе до война.

Това е логиката зад тенденцията много украинци да обвиняват руския народ, а не само Путин. Ново проучване на украинската „Рейтингова група“ установява, че според 38% от респондентите руснаците като нация споделят отговорността за войната; в централна Украйна делът достига до 42%, а в западната част на страната - 46%.

През 2014 г., след като току-що емигрирах от Русия поради моето противопоставяне на анексирането на Крим, аз настръхнах, когато украинците ми казаха, че този мой ход не отменя отговорността ми. Бях сигурен, че не можех да направя нищо, за да променя природата на руския режим. „Вие се бийте с Путин“, се озъбих в отговор на украинските си обвинители. Сега това ме изпълва със срам, защото в момента те буквално се бият с него - а ние всъщност не го направихме, дори когато не беше толкова опасно, колкото в настоящия климат на жестоки репресии.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Моят интерес е в това парното в София да се захранва от минералните софийски извори, вместо с руски природен газ. Моят интерес е в това да се разработи промишлено метановото находище в акваторията на Варна, за да се освободи България от руското енергийно оръжие- руският природен газ. Само аз в този форум съм писала и по двете теми и изнесох обективно инфо по тези два проблема, така, че- при мен има съвпадение между интерес и действия по реализирането му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Toва не ни интересува. Оправяйте се в русия и не мрънкайте, когато сте сочени за съучастници в убийствата, наредени от руския хитлер. Всеки човек знае, че безплатен обяд няма и е безплатно само сиренето в капана за мишките. И да върнете ссср в собствената ви държава, това няма да вдъхнови българите да искаме връщането на командно административната икономика на ссср в България. Неслучайно в Столична община не са направили нищо, за да захранят тръбите на топлофикация с вода от минералните извори, които се намират на територията на София- това е остатък от времената на нрб, когато за парното се плащаха стотинки на месец. Но после дойде третия фалит на ''икономиката '' на нрб и 1990 г., та всички неизплатени сметки ги платихме с живота и труда си ние- тогавашните 20 годишни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
vankata89
преди 2 години
Бегай към Русия и върви сваляй путин вместо да даваш акъл. Никой не е длъжен да оправя света всеки си гледа собствения интерес много лицемерие има по света,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
vankata89
преди 2 години
Откога п У тлер е цензирирано. Изпивам ненавист към това джудже с големи комплекси но и запада има вина за това обеща че ще защитава Украйна и само ги надъхва а като трябваше да се намеси им каза Управайте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
vankata89
преди 2 години
Много *** и маниполативна статия. Какво е виновен обикновения човек за проститията на ***. Запада като са толкова загрижени и морални да влизат в Русия и да палят трета световна война ама и на тях не им се иска да се лишат от лукса си, защо тогава обикновения човек в Русия да си прецаква живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Маллииииии, руските окупанти изтриват всички дългове на населението, вкл. за газ, ток и вода + правят цените на горива по руски тарифи !!! Малииии, такива окупанти да имаш :) >> https://youtu.be/MuHuv4t-0oQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ами русия се афишира навсякъде като източноправославна държава. Не знам дали масово гражданите й са чели библията и новия завет, но аз съм ги чела с образователна и информативна цел/ атеистка съм/. Та- как стои в русия въпроса с прошката- един от централните въпроси, на които източноправославната религия дава много ясен отговор... Значи- руските граждани отново не са това, което пропагандират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
А какво всъщност означава този знак Зет и защо е избран от руският нацист- да не означава ''заличаване'' ли, що ли... Нямам инфо и затова питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Не е точно така. Да вземем например мюсулманите. Раждат се деца с ''празни'' глави. От малки започват да им пълнят главите с Алах и ислям. Те не знаят че има друг живот, нямат инфорнмация. Дали всички мюсулмани по рождение са имали желание някой ден да пребиват жените си с камъни на площада пред очите на дъщерите си? Не, естествено, системата ги е направила такива. Изключвам хората родени със тъмната страна в сърцата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
И все пак, това не променя написаното от мен. Руснаците нали са човешки същества- е, как спят спокойно през нощта, когато техният президент е заповядал да се стреля умишлено в цивилното украинско население в Украйна...Нормалният човек ще спи спокойно една, две нощи, но на третата СЪВЕСТТА И МОРАЛА му на човешко същество ще започне да го гризе... Не е толкова лесно да се направи от обикновен човек убиец. Всяко човешко същество, ако не е повредено от психично заболяване, има и морал, и съвест и тази бариера никак не е лесно да бъде прескочена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още