IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците влизат в обувките на германците след Втората световна война

Не само Путин, но и народът на Русия трябва да бъде държан отговорен за войната срещу Украйна, смята Леонид Бершидски, като поема и своята вина

15:21 | 08.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната на Владимир Путин срещу Украйна ще има важни последици за мнозина. Преди всичко за украинците - тези, които бягат от страната и тези, които останаха, за да отблъснат нахлуващата армия или безпомощно да понесат опустошението. Но ефектът върху руснаците също ще бъде огромен, независимо дали го осъзнаваме, или не сега. Време е ние, гражданите на държавата-агресор, да влезем в обувките на германците след Втората световна война, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Сравнението ще изглежда хиперболично за мнозина. В края на краищата нацистите извършиха геноцид в колосален мащаб, унищожиха градовете в много страни, създадоха лагери на смъртта. За Путин е трудно да се съизмери с убийствената лудост на Хитлер, колкото и да се опитва. Но сега сме 2022 г., а не 40-те години на миналия век. Военните престъпления на Путин са незабавно документирани в социалните медии, а и чувствителността на световното обществено мнение се промени: колкото и ограничени да са бомбардировките срещу цивилни, това е непростимо от момента, в който първата ракета бе насочена към жилищен район. Поради изобилието от доказателства, Русия дори не трябва да губи войната, за да бъде нейният народ – и не само лично Путин – държан отговорен и в земи, отдалечени от Русия и Украйна.

Много руснаци, особено тези, които напускат, за да избягат от официалната военна истерия и последиците за икономиката и начина на живот от безпрецедентните западни санкции (няма вече IKEA и H&M!), не се обвиняват за войната. Подобно на многото руски знаменитости, които излязоха с лозунги „Не на войната“ или „Аз съм за мир“ в социалните мрежи, без да предприемат следващата стъпка – призовавайки за прекратяване на лудата агресия на Путин – те не чувстват лична отговорност за изравнените със земята квартали на Харков или Мариупол. „Никога не съм гласувал за Путин“, чувам от тях. „Какво общо имам с това? Аз съм против войната!"

Всички са за мир, разбира се - дори Путин го казва. Хитлер говори за своята „любов към мира“ и намерението си да „установи мир на източната граница“ в речта си пред Райхстага на 1 септември 1939 г. (денят, в който той започва Втората световна война – бел. прев.) Индивидуалната отговорност обаче зависи от това, което човек е сторил, за да направи войната невъзможна - а колективната отговорност произтича, колкото и да мразим това, от неспособността на една държава да предотврати диктатурата, която, както виждаме сега, не може да не доведе до война.

Това е логиката зад тенденцията много украинци да обвиняват руския народ, а не само Путин. Ново проучване на украинската „Рейтингова група“ установява, че според 38% от респондентите руснаците като нация споделят отговорността за войната; в централна Украйна делът достига до 42%, а в западната част на страната - 46%.

През 2014 г., след като току-що емигрирах от Русия поради моето противопоставяне на анексирането на Крим, аз настръхнах, когато украинците ми казаха, че този мой ход не отменя отговорността ми. Бях сигурен, че не можех да направя нищо, за да променя природата на руския режим. „Вие се бийте с Путин“, се озъбих в отговор на украинските си обвинители. Сега това ме изпълва със срам, защото в момента те буквално се бият с него - а ние всъщност не го направихме, дори когато не беше толкова опасно, колкото в настоящия климат на жестоки репресии.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Разбира се ! Нацистите винаги първи атакуват. Аз също очаквам такъв процес за Русия. Очаквам репарации, Путин на бесилото и възстановяване на Украйна. Относно "военната операция" ето как стоят нещата: Германия също не е обявила война на никой между 39-та и 41-та.Там, викаш, също е нямало война. А ако погледнеш историята ще видиш,че всичко започва с Анексията на Австрия през 1938-а година,срещу която никой нищо не прави - бая кат Крим.После следва 1939г нахлуване в Полша с фалшив поддтекст занападение на Германци(баш същото като сега).Война е обявена чак 1941г, и то война със САЩ. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
5160
преди 2 години
Преди време в София на един от централните булеварди дълго време се мъдреше следния графит: "Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят". Великия Сталин също е внесъл своята лепта в теорията за изборите: "Не е важно кой гласува, важно е кой брои бюлетините"/това вече близо 30 години го изпитваме на собствен гръб особено последните 10/. Аз обаче за един приятел да питам каква отговорност ще поемат западните демокрации, които нищо не направиха страните от бившия СССР да станат демокрации. Същите близо 50 години обещаваха свалете комунизма и ще цъфнете, даже сега не правят нищо. Гледах по телевизията как евробюрократ си казва ние не сме против Путин да си командва в Русия, няма да се намесваме с военни сили, ами какво ще правите тогава и докога едни ще палят плевника, други ще го гасят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Money
преди 2 години
Мнозинството от руснаците подкрепят Путин. Z е новата свастика и се вижда навсякъде из Русия. Така че отговорност трябва да има. Нищо, че има и опозиция. То опозиция и съпротива е имало дори и в нацистка Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...но нямат избор. Кво да направят?...'' Да излязат на улицата, по площадите и да кажат ясно- путин, спри геноцида на украинците в Украйна. Всеки има избор, но ще му се наложи да рискува живуркането си, и да заяви ясно гражданската си позиция. Всяко нещо има цена. А щом руският народ масово не иска да я плати, като излезе масово на площадите в населените им места, значи се съгласява с убийствата. Колкото и затвори да има русия, те не могат да поберат напр. 80 или 60 МИЛИОНА граждани- ако те масово бяха излезнали на антипутинов протест. Много ми е интересно коя е тази власт в света, която от 160 милионно население, може да арестува и да вкара в затвора едни 60 или 80 милиона свои граждани... Ми то и китай няма да може- при посоченото съотношение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Не съм съгласен. Има невинни хора и това трябва да се спазва. Тук някои от коментиращите българи се кефят че, Путин избива деца славяни в Украйна, това не значи че и другите българи сме такива. Мога да ти кажа със сигурност че има много руснаци които не се кефят на Путин от много години, но нямат избор. Кво да направят? Едно време по коминизма, ние българите какво можехме да направи. Я си се обадил, и те взимат с Ладата и към лагера. Искаш да избягаш, разстрелват те на границата. Отделно ти и промиват главата с пропаганда за изгнилия Запад. Нещата не са толкова прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Руския народ не може да бъде обвиняван за действията на Путин и хората около него....'" Moже, защото те са руски граждани и с техния, а не с моя или с твоя - глас той е станал техен президент. Ако те ясно не покажат, че осъждат руската агресия в Украйна, ако не го попитат защо руската армия убива украински малолетни деца и бебета, защо стреля по цивилните в Украйна, ако СИ ЗАТВОРЯТ ОЧИТЕ ПРЕД ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА МУ, са съучастници в тази война. Абсолютно същото бих написала и за НАС, БЪЛГАРИТЕ, ако някой наш президент започне агресивна война в чужда държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всеки нацизъм накрая свършва по един и същ начин и в исторически план е обречен на позор и порицание. Защо руският нацизъм да има друга съдба? А народът има вина защото гласува и дава власт на нацистките копел*та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Само, където техния "аншлус" не се получи ... не им се получи и "светкавичната война" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Руския народ не може да бъде обвиняван за действията на Путин и хората около него. Със сигурност има руснаци които подкрепят неговите действия, но само една част осъзнават какво вършат. Друга част просто са с промити мозъци. Друга голяма част искат мир и изобщо не им се занимава с такива глупости, но нямат избор. Германци, американци, и други, също не могат да бъдат винени за действията на своите политици. Но за съжеление, на всеки един руснак в момента ще се гледа като на агресор и убиец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Не очаквайте много от руският народ. Той носи на-гнусните гени на човешката раса и човеконенавист наследвна от монголците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още