IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Русия срещу Украйна ще преначертае света

Продължителният период на стагфлация изглежда сигурен, с големи потенциални ефекти върху финансовите пазари

11:33 | 17.03.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Антивоенен протест в Унгария. Снимка: Bloomberg</em></p>

Антивоенен протест в Унгария. Снимка: Bloomberg

Ражда се нов свят. Надеждата за мирни отношения избледнява. Вместо това имаме война на Русия срещу Украйна, заплахи от ядрен Армагедон, мобилизиран запад, съюз на автокрации, безпрецедентни икономически санкции и огромен енергиен и хранителен шок. Никой не знае какво ще се случи. Но знаем, че това изглежда като катастрофа.

Естествено е да се търси виновник. За мнозина това е разширяването на НАТО в Централна и Източна Европа. Водещ глас в това направление е Джон Миършаймър, изтъкнатият учен от школата на „реалистите“, който обвинява решението на САЩ да открият възможността за членство на Украйна в НАТО през 2008 г. Хем съм съгласен, хем не съм, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Грешката беше неяснотата. Предложението трябваше да бъде направено само с цел присъединяване на Украйна като пълноправен член. Но подкрепих разширяването на НАТО към бившите руски сателити, защото добрите огради правят добри съседи. Русия знае, че ако нахлуе в член на НАТО, ще има война. Не беше така с Украйна. Ето защо това нападение изглеждаше лесен вариант за деспота в Кремъл.

Що се отнася до това защо Владимир Путин го направи, единият отговор е, че той управлява провален режим. Само постигането на империя може да оправдае неговото управление. Руската икономика, зависима от суровини, изостана далеч от полската. Това е рай за рентиерите. Днес тези рентиери са главорезите на Путин и „олигарсите“ от ерата на Борис Елцин. Украйна също се провали икономически. Но тя е демократична. За Путин този стремеж е немислим.

След падането на Съветския съюз мнозина се надяваха на свят, ръководен от сътрудничество и взаимноизгоден обмен. Но конфликтът между великите сили винаги е тлеел. САЩ бяха опиянени от своя „еднополюсен момент“. Китай стана по-мощен и по-авторитарен при Си Дзинпин. Путин преглътна негодуванието си, като най-накрая нахлу в страна, която смята, че притежава. Чуваме ехо от Първата световна война. Тогава Австрия, по-слабият партньор, а не Германия, започна конфликта. Днес това е Русия, по-слабият партньор в съюза между нея и Китай.

Обещаната подкрепа от Китай рискува да превърне опасностите, създадени от войната на Русия, в катастрофа. Това би трансформирало света в два блока със скъпи икономически последици и такива в областта на сигурността. Но мобилизираният Запад е все още много по-силен. Въздействието на западните санкции показва това. Русия е джудже спрямо единния запад по всички показатели с изключение на военния персонал и ядрените бойни глави. Дори и с добавянето на Китай, Западът е значително по-мощен, освен като численост.

Въпреки това дългосрочният сблъсък между Запада и авторитарен блок на Русия и Китай трябва да бъде предотвратен, ако изобщо е възможно. Той би бил изключително опасен.

Така днес виждаме трансформиращ се свят. Помислете за предстоящите предизвикателства.

Най-очевидно трябва да има край на войната в Украйна, която едновременно е нападение срещу мирна страна, срещу демокрация и срещу световния ред. Китай трябва да се стреми да помогне за измъкването на Русия от блатото. Не е трудно да се разбере защо той подкрепя Путин. Освен всичко друго, китайските лидери със сигурност споделят неговото презрение към демокрациите. Но това са огромни грешки. Както историята често е показвала, свободните общества са мощни, веднъж мобилизирани, защото се радват на подкрепата на своите народи.

Също така е от съществено значение да се управлява задаващата се икономическа криза. Комбинацията от война, шокове в предлагането и висока инфлация е дестабилизираща, както светът научи през 70-те години. Финансовата нестабилност сега също изглежда много вероятна. Монетарните власти обаче не могат да пренебрегнат високата инфлация. Така че правителствата ще трябва да окажат целенасочена фискална подкрепа на уязвимите.

Освен това Западът трябва да укрепи отбраната си на всички фронтове – военен, енергиен, кибер и икономически. Неизбежно е, уви, в конфликт с огромни последици изискванията за сигурност да са на първо място. Това не е светът, който всеки разумен човек желае. Но това е този, в който живеем сега. Жизненоважно е ЕС да стане истинска сила за сигурност. Той се радва на икономически и демографски мащаб, с който да балансира Русия. Обединеното кралство след Brexit трябва да участва възможно най-пълно. САЩ се нуждаят от такава европейска помощ, тъй като ще си имат работа и с обезпокоителния Китай на Си Дзинпин.

Въпреки тези належащи нужди трябва да се опитаме да не загърбваме всичко постигнато през последните три десетилетия. Ние не сме във война с обикновените руснаци и китайци, които просто се надяват на по-добро бъдеще. Напротив, в дългосрочен план те могат да се окажат наши съюзници. Санкциите трябва да бъдат точно прицелени, доколкото е възможно. Бъдещето на търговията и други мирни обмени обаче ще зависи от това как - и в не по-малка степен след колко време - ще приключи тази криза.

Не на последно място трябва да помним по-широката загриженост, която всички хора споделят - глобалната околна среда, управлението на пандемии, икономическото развитие и самия мир. Не можем да оцелеем без сътрудничество. Ако лудостта на Путин доказва нещо, то е това. Светът на „правото на силата“ не е свят, в който можем да живеем безопасно. Както показват неговите ядрени заплахи.

След битката при Аустерлиц през 1805 г. Уилям Пит Младши казва прозорливо: „Навийте картата [на Европа]; няма да има нужда от нея през следващите 10 години.” Войната на Русия срещу Украйна по подобен начин промени картата на нашия свят. Продължителният период на стагфлация изглежда сигурен, с големи потенциални ефекти върху финансовите пазари. В дългосрочен план е вероятна появата на два блока с дълбоки разцепления между тях, както и ускоряващо се обръщане на глобализацията и жертване на бизнес интереси в полза на геополитиката. Дори ядрена война, уви, не е немислима.

Молете се за чудо в Москва. Без него пътят напред ще бъде дълъг и труден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 7
ПИЧ
преди 2 години
Ай стига с тез драматични заглавия - нищо няма се преначертае. И където е текло пак ще тече - и ще върви както е било. Не е настъпила никаква световна работа - тя е само в мозъците на днешните инфантилни лидери, които повече се интересуват от Зелената сделка и от себе си, отколкото от благосъстоянието на хората и народите. Иначе нямаше да им сервират затваряне на икономиките и инфлация. Живейте в инфлация, защото ние нареждаме така, казват световните лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Т.59 ''...At the present stage of the proceedings, it suffices to observe that the Court is not in possession of evidence substantiating the allegation of the Russian Federation that genocide has been committed on Ukrainian territory. Moreover, it is doubtful that the Convention, in light of its object and purpose, authorizes a Contracting Partys unilateral use of force in the territory of another State for the purpose of preventing or punishing an alleged genocide...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чиба бе ей, пряснорегистриран тpoл копейник! Донесъл кофата с гoвняните опорки и си мисли, че хората не виждат какво се случва, а вярват на поредната порция пресни кремълски лъжи, идваща от Империята на злото? Я чибааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Войната на Русия е срещу НАЦИСТКА Украйна,...'; Международният съд на ООН казва друго- че русия НЕ Е ПРЕДСТАВИЛА ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ИМА ГЕНОЦИД НАД РУСКОГОВОРЯЩИ В УКРАЙНА И НАРЕЖДА НА РУСИЯ НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ ВОЙНАТА И ДА ИЗТЕГЛИ АРМИЯТА СИ ОТ РУСИЯ, КАТО ТОВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ Е ПРАВНО ОБВЪРЗВАЩО ЗА РУСИЯ- видно от чл. 59, 60, 81 и 84 тук - https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Избърши си пяната на устата, че ще се задавиш и можеш да дадеш фира. Ти си ценен екземпляр на "новата нормалност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Войната на Русия е срещу НАЦИСТКА Украйна, станала плацдарм за нападение срещу РФ. Разрушени са всички натовски и мирикански обекти. Заловени са документи и проби от работата на военните биологически лаборатории, изцяло попечителствани от Чичо Сам. Затова операцията цели пълно демилитаризиране, съдене на военните престъпници, които 8 години наред методично изтребваха руското население във въстаналите за собствена защита Донецк и Луганск. Избити са над 15 хиляди цивилни лица, деца, жени и старци. В Донецк има алея на убитите стотина деца, от пеленачета, до ученици. Има и няколко общи гробове, правени от неонацитата. Съдът, всъщност Трибуналът, няма да е в Хага, където съдиите изпълняват политически поръчки. А чуждестранните наемници подлежат на изселване при Св. Петър по бързата процедура. Както се случи наскоро в центъра за подготовка на чужди наемници, който е на десетина километра от границата с Полша..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
НК Раздел III. Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд (Загл. доп. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Чл. 416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:а) причини смърт, тежка телесна повреда или постоянно разстройство на съзнанието на лице, принадлежащо към такава група;б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение;в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;г) насилствено предава деца от една група в друга,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва за геноцид с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.(2) (Предишен чл. 417 - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който извърши приготовление към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.(3) (Предишен чл. 418 - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който явно и пряко подбужда към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.УГОЛОВНЫЙ КОДЕКС РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ [ действующая редакция от 09.03.2022 ] Глава 34. ПРЕСТУПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И БЕЗОПАСНОСТИ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА Статья 353. Планирование, подготовка, развязывание или ведение агрессивной войны 1. Планирование, подготовка или развязывание агрессивной войны - наказываются лишением свободы на срок от семи до пятнадцати лет. 2. Ведение агрессивной войны - наказывается лишением свободы на срок от десяти до двадцати лет. Статья 357. Геноцид Действия, направленные на полное или частичное уничтожение национальной, этнической, расовой или религиозной группы как таковой путем убийства членов этой группы, причинения тяжкого вреда их здоровью, насильственного воспрепятствования деторождению, принудительной передачи детей, насильственного переселения либо иного создания жизненных условий, рассчитанных на физическое уничтожение членов этой группы, - наказываются лишением свободы на срок от двенадцати до двадцати лет с ограничением свободы на срок до двух лет, либо пожизненным лишением свободы, либо смертной казнью.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
4un4o.
преди 2 години
Кукумицин овехтял, пак не си си пила хапчетата сутринта. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Поставилите ми минуси на коментарите нека знаят- ДОКАТО ДИШАМ, ще прогласявам ЮРИДИЧЕСКАТА ИСТИНА ЗА РУСКИЯТ ГЕНОЦИД на украински граждани в Украйна- аз съм български адвокат и правосъзнанието ми, както и човешкото ми съзнание на българска гражданка, ОТХВЪРЛЯ руският геноцид на украинци в Украйна и го заклеймява като отвратително АНТИЧОВЕШКО, АНТИХУМАННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗА КОЕТО ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ- ЗАЕДНО С РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ, ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСАТ НАКАЗАНИЕТО. Че това ще доведе до някакви проблеми в българската икономика, ДА- ТАКА Е, но това не значи, че всеки човек трябва да се примирява с това отвратително руско престъпление. България не е нито бедна, нито изостанала държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
За да стане безапелационно ясно какво е геноцид- КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД (*)(Приета от Общото събрание на ООН на 9 декември 1948 г. с резолюция 260 А (III). Ратифицирана с Указ 300 от 23 юни 1950 г. - ДВ, бр. 153 от 1950 г. В сила за България от 12 януари 1951 г.) Издадена от Министерството на външните работи Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г. Член В тази конвенция геноцид е всяко от следните действия, извършени с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:а) убиване на членове на групата;b) причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата;c) умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожение;d) налагане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата;e) насилствено предаване на деца от групата на друга група.Какво друго, освен чист руски геноцид спрямо украинците по смисъла на чл.2 буква ''d)'' е руското бомбардиране на РОДИЛНИ ДОМОВЕ в Украйна; или пък масовото изтребление на 10 украинци, чакащи на опашка за хляб- по смисъла на чл. буква ''а'' и ''с''...Няма смисъла да се продължава- и незрящите виждат за какво точно става въпрос....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още